Nov 01 2013
Ce (mai) putem bea de 5 lei? Sau de unde luam “1 cup white wine”….
Doua vinuri la format mic din marele retail:
Recas Castel Huniade Sauvignon Blanc 2012
O gama care face furori prin marele retail de pe la noi, dar mai ales de pe afara. Exemplarul despre care va povestesc mai jos a ajuns chiar pe lista Top 100 BestBuys de la Wine Enthusiast pe un onorant loc 7. Din 100. Bine acolo se prezinta sub o alta eticheta (Dreamfish), dar se pare ca in sticla ar fi ceea ce la noi avem pe Castel Huniade. Cel putin notele de degustare de acolo corespund cu ce am gasit eu:
De la revista amintita mai sus vinul a primit 88 de puncte. Sa zicem ca nota este cam in stilul entuziast cu care ne-a obisnuit deja publicatia respectiva. Dar vinul este Bun pentru ce ofera, sare de 80 de puncte. Incercati-l si voi; la banii respectivi nu riscati mult.
Oricum gama Huniade e una dintre putinele exemple de vinuri romanesti corecte, de linie la preturi decente. Cel putin dintre cei mari, care fac volum, niciunul nu e in stare la ora actuala sa bata Recas la RPC-uri.
Cimarosa Chenin Blanc 2012
Brand propriu Lidl, Cimarosa face furori pe la concursurile Decanter din ultimii ani. Sunt selectii de vinuri din Lumea Noua, imbuteliate pentru respectivul lant de magazine. Cel de fata provine din Africa de Sud, tara dealtfel renumita pentru vinurile obtinute din soiul Chenin Blanc, “imprumutat” tot de la francezi.
Un vin de linie, de volum, cum nimeni nu se pricepe sa faca mai bine decat Lumea Noua. Aproape ca poate fi confundat cu un sprit de vara, asta datorita si imbutelierii cu rest de dioxid care ii confera o senzatie specifica.
Se vede ca are ADN-ul comun cu cel de mai sus, doar ca Recas-ul ofera mai multe si pare mai serios, mai aproape de ideea de vin.
Sfat scurt de final: am descoperit ca formatele acestea mici de 250 ml sunt ideale pentru gatit. Mai ales ca majoritatea retetelor necesita „1 cup white (red) wine”…deci mai raman si 50 ml pentru o mica degustare de pofta.
Daca ar mai ramane inca o jumatate de litru ar deveni „boring”. Sau s-ar arde mancarea pe foc..:D
salut Dan,
le-am incercat chiar acum o saptamana, si chiar in acest duet 🙂 dar nu le-am comparat prea mult, totusi un Chenin Blanc fie si in stil new world nu poate oferi multe dpdvd aromatic-dar merge la 5 lei
SB de la Recas, mi-a placut chiar daca l-am gasit un pic prea fructat pt gustul meu. nici aici nu am note de degustare, pur si simplu aveam chef de un vin alb, asa ca am luat 2 🙂
[Raspunde]
Dan Reply:
November 1st, 2013 at 9:09 AM
@Ionut, Coincidenta!
Dap, SB-ul are celebra aluzie aromatica de “Bubble Gum”, deh drojdiile. Dar pentru un vin de 15 lei merge…plus ca pentru publicul de la noi iti trebuie un nas mai bombastic…
Chenin, ca soi, clar nu are porentialul SB-ului.
Desi daca ma gandesc bine pot da cateva exemple de SB-uri autohtone din acelasi interval de pret care nici macar nu se ridica la nivelul amaratului de Chenin de fata…:)
[Raspunde]
Iar eu ma uitam ieri pe Vinexus si ma cruceam cum reusesc altii sa produca si mai ales sa si vanda (adica mai este si un adaos acolo) vin de 90+ puncte in intervalul de pret 10-20 euro. Iti vine sa nu mai cumperi nimic de pe piata locala. Enervat la maxim am ajuns pe in spatiul virtual la Carturesti de unde am comandat in prostie carti despre vinuri.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 1st, 2013 at 9:40 AM
@lucian, Daca nu ar fi online-ul si vinurile de afara probabil ca ne-am transforma toti din bautori de vin in cititori despre vin…:)
Oricum si la carti (mai ales la cele in engleza) iesi mai ieftin daca le iei de “afara”.
O sa scriu o postare pe tema asta…de unde ne putem documenta la preturi decente…:)
[Raspunde]
@”Chenin, ca soi, nu are potentalul SB-ului.”:
Acu ce sa zic, pentru vinuri comerciale in mod sigur nu are. Dar cand vorbim de treburi serioase mi se pare ca lucrurile nu stau deloc asa.
[Raspunde]
Dan Reply:
November 1st, 2013 at 3:25 PM
@Sorin, Eram sigur cand am scris si chiar ma gandeam ca sigur intra vreun “geek” si incepe cu Valea Loirei si ceva boutique wineries de prin Africa de Sud..:D
Corect ai dreptate, exista Chenin-uri care pot rivaliza cu SB-uri. Din experienta mea (nu am baut foarte multe Chenin-uri) SB-ul poate mai mult decat el per ansamblu.
Dar la preturi similare, luand si factorul “geek” in considerare, ai sanse mai multe sa gasesti un Chenin reusit decat un SB. Practic nu beneficiaza de imaginea de soi a SB-ului…si sunt cumva underated.
Pe alta parte, din pacate, sunt si greu de gasit la noi exemplare reusite de Chenin Blanc.
[Raspunde]
🙂 E posibil sa fie doar o chestie de noroc ca am baut mai multe Chenin-uri misto. Un Vouvray Moelleux si un Clos Naudin demi-sec din ’80 de la Foreau, un Petillant din 2002 de la Huet, o bestie din 2008 de la Nicolas Joly sau niste chestii super-misto facute de Francois Chidaine.
Nu am baut pana acum vreun SB care sa se ridice la nivelul vinurilor astora (poate ceva de la Domaine Vacheron – ironic, tot din Loara)- dar cum ziceam, e posibil sa fie o chestie de noroc.
Oricum, poate ar fi fost mai corect sa zic ca mi se pare ca discutiile despre potentialul unui soi sunt un pic ciudate… 🙂 Pana la urma e mai important cum au reusit oamenii dintr-un loc sa descopere in timp potentialul unui soi bine adaptat locului respectiv.
[Raspunde]
Dan Reply:
November 1st, 2013 at 4:39 PM
@Sorin, Ai cateva la activ….de cele de la Huet si Joly am auzit si eu ca sunt buneeee….
La mine e invers…:D Am baut cateva Sancerre-uri tepene de care m-am indragostit. Asta cu un soi mai ceva ca altul e mai mult chestie de “common knowledge”.
La cate soiuri indigene de vita sunt in lume poate aparea intotdeuna un challenger de unde nu te astepti…
[Raspunde]
Apropos de sfatul scurt de final…
Acum vreo doua, trei zile ma apuc sa fac niste muschiulet de vita… Si nu stiu cum imi vine sa fac un sos de vin si pun mana pe niste sticle incepute: niste Nebbiolo d’Alba din comert, niste vin de Panciu adus de un prieten si o idee de Riesling de Recas scoasa din frigider, numai buna de baut… putin ulei de masline de Creta, mirodenii. Si iese un sos asa de bun incat am lasat friptura de-o parte si am halit supersosul cu paine, chiar daca era cam fierbinte.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 4th, 2013 at 10:06 AM
Ai facut un cupaj culinar reusit cum s-ar spune…:)
[Raspunde]
Sorin, Joly e destul de controversat. Am vizitat domeniul care e superb, dar vinul nu e pe gustul meu.
Vinurile de la Huet, indiferent ca sunt petillant, moelleux sau seci, sunt fabuloase! Ramane de vazut daca stacheta va ramane la fel de sus dupa plecarea lui Noel Pinguet.
Ai incercat vinurile celor de la Ch d’Epiré sau Baumard?
Chenin Blanc e unul dintre cele mai versatile soiuri, dar din pacate “underrated”.
Trebuie sa recunosc ca si eu am baut mai mult Chenin Blanc decat Sauvignon Blanc 🙂
[Raspunde]