Nov 01 2013

Ce (mai) putem bea de 5 lei? Sau de unde luam “1 cup white wine”….

 

Doua vinuri la format mic din marele retail:

Recas Castel Huniade Sauvignon Blanc 2012

O gama care face furori prin marele retail de pe la noi, dar mai ales de pe afara. Exemplarul despre care va povestesc mai jos a ajuns chiar pe lista Top 100 BestBuys de la Wine Enthusiast pe un onorant loc 7. Din 100. Bine acolo se prezinta sub o alta eticheta (Dreamfish), dar se pare ca in sticla ar fi ceea ce la noi avem pe Castel Huniade. Cel putin notele de degustare de acolo corespund cu ce am gasit eu:

  

Castel Huniade Recas Sauvignon Blanc

De la revista amintita mai sus vinul a primit 88 de puncte. Sa zicem ca nota este cam in stilul entuziast cu care ne-a obisnuit deja publicatia respectiva. Dar vinul este Bun pentru ce ofera, sare de 80 de puncte. Incercati-l si voi; la banii respectivi nu riscati mult.

Oricum gama Huniade e una dintre putinele exemple de vinuri romanesti corecte, de linie  la preturi decente. Cel putin dintre cei mari, care fac volum, niciunul nu e in stare la ora actuala sa bata Recas la RPC-uri.

  

Chenin Cimarosa Recas Castel Huniade

 
  

Cimarosa Chenin Blanc 2012

Brand propriu Lidl, Cimarosa face furori pe la concursurile Decanter din ultimii ani. Sunt selectii de vinuri din Lumea Noua, imbuteliate pentru respectivul lant de magazine. Cel de fata provine din Africa de Sud, tara dealtfel renumita pentru vinurile obtinute din soiul Chenin Blanc, “imprumutat” tot de la francezi.

  

 Cimarosa Chenin Blanc

 

Un vin de linie, de volum, cum nimeni nu se pricepe sa faca mai bine decat Lumea Noua.  Aproape ca poate fi confundat cu un sprit de vara, asta datorita si imbutelierii cu rest de dioxid care ii confera o senzatie specifica.

Se vede ca are ADN-ul comun cu cel de mai sus, doar ca Recas-ul ofera mai multe si pare mai serios, mai aproape de ideea de vin.

 

Sfat scurt de final: am descoperit ca formatele acestea mici de 250 ml sunt ideale pentru gatit. Mai ales ca majoritatea retetelor necesita „1 cup white (red) wine”…deci mai raman si 50 ml pentru o mica degustare de pofta.

Daca ar mai  ramane inca o jumatate de litru ar deveni „boring”. Sau s-ar arde mancarea pe foc..:D

 

11 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply