Oct 30 2013

Sa mai resetam simturile: Arzuaga Crianza 2009

 

Producator spaniol din Ribera del Duero cu vii peste drum de celebra Vega Sicilia. Bine la vin asta are mai mult importanta de marketing si promovare, decat efectiv la nivelul produsului, “terroir”-ul variind de obicei enorm chiar pe distante scurte, de zeci de metri. Asta ca sa nu mai luam in considerare know-how-ul si stilul fiecarui producator in parte.

Un vin “asamblat” din struguri Tempranillo (90%), Cabernet Sauvignon (7%) si Merlot (3%),  proveniti de pe vii vechi de 20 de ani si maturat in stejar jumatate francez, jumatate american. Sticla am primit-o acum ceva timp din partea importatorului in Romania al producatorului: Crama Arzuaga Navarro. Asadar:

  

arzuaga-crianza-2009_10002602Aspect (Culoare): Rosu deschis, de cireasa bine coapta, in tonuri usor visinii

 

Nas: Complex, cu fruct rosu (cirese coapte, ceva lichior de visine) si negru (mure, cirese amare) pe un fundal dominat de notele de baric bine integrate, unde stejarul american isi face simtita prezenta bombastica cu tuse evidente de vanilie si cocos, secondat de confratele francez, mai condimentat (piper, cuisoare) si retinut, cu ceva aspecte de cedru si menta.

Aerarea minim 30 de minute ii este benefica si necesara in sensul ca improspateaza fructul, reducere tusele initiale de pamant reavan, ciuperci si adauga o nota in plus de integrare a lemnului.

 

Gust: bine echilibrat inca din atac, cu o aciditate perfect grefata pe masa carnoasa a fructului, eliminand senzatiile gemoase atat de obositoare la unele vinuri spaniole (si romanesti).

Evolutie lejera, cu un corp mediu, matasos, in care nuantele condimentate ale baricului (cafea, vanilie, scortisoara) se impletesc fericit cu fructul care pare surprinzator de proaspat si zemos pe palatin.

Finalul debuteaza in note dulcege, rotunde, echilibrand taninii medii, prezenti, integrati, pentru ca mai apoi aciditatea sa isi faca datoria conferindu-i aspecte proaspete. Postgust mediu spre lung, gurmand, plecand de la taninii catifelati din final care se topesc incet in tusele de fructe coapte.

 

Un vin Foarte Bun, usor de baut, savuros, care se pare ca a evoluat spre bine de la Goodwine-ul de asta toamna cand l-am incercat ultima oara. Constructia de ansamblu, cu un baric in doua nuante, bine integrat, plus un fruct care a devenit mai expresiv, ii confera o nota eleganta si rafinament. Despre el mai gasiti impresii pertinente si la George si Bogdan.

 

Mie unul mi-a mers la inima… Probabil ca in ultimul timp tot facand incercari cu vinuri romanesti din marele retail eram pe marginea depresiei si aveam nevoie de o resetare a simturilor…:D

 

La noi il gasiti pe site-ul importatorului cu 99 de lei (RPC Acceptabil); de la ei cu aprox. 15 €, dar daca nu locuiti in Spania, ca sa beneficiati de RPC-urile lor redutabile, cu tot cu transport va va duce mai mult.

 

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply