Oct 21 2013
Cum ne ferim de teroristi…
Daca saptamana trecuta v-am aratat cum sa va feriti de vinul premium astazi va mai expun un concept de care trebuie sa va aparati buzunarele pe la noi. Se numeste „Terroir”. Vine din franceza si l-am explicat pe scurt intr-o postare anterioara.
Una peste alta nu exista o definitie exacta pentru acest concept; sunt mai multe “filozofii” si abordari, unii (in general din New World) banuind chiar ca este doar o gaselnita de marketing inventata de francezi pentru a-si justifica lipsa de eficienta in a produce vin bun si ieftin. Doar ca francezii chiar au la baza o intreaga istorie si traditie dedicata acestuia, iar in Bugundia, patria terroir-ului, nu are nimeni curaj sa conteste existenta lui.
In schimb la noi conceptul este adaptat si folosit (ca multe altele) doar in scopuri de marketing si vanzari. Adica pentru a justifica preturi astronomice cerute pe vinuri de altfel banale sau mai rau, pentru a justifica carente ale acestora.
De exemplu: te duci la o degustare si iti trece prin fata un vin foarte astringent. Sau deranjant de amar pe final. Sau dezechilibrat (exces de alcool, aciditate, tanini, etc). Daca ai curaj sa te pui cu nenea de la crama (PR-ist, director de vanzari, somelier, etc.) care de obicei joaca rolul de guru autointitulat (desi deseori nu are mai mult habar despre terroir decat cei carora le prezinta vinul, dar diletantismul, constientizat sau nu, se practica pe scara larga la noi in industrie) il intrebi spasit, cu jumatate de gura:
“Nu va suparati, dar de ce este asa de …?”
Primul lucru pe care ti-l va spune, mai ales daca este vorba de un vin scump este: „Din cauza terroir-ului dom’le”. Asta dupa ce ai aflat in prealabil de 100 de ori din prezentare ca vinul este premium, dar probabil esti tampit si nu intelegi conceptul de premium.
Daca nu percutezi la „premium” ca sa tii ciocu mic si sa scoti banu’, vei fi initiat pe scurt, in 5 minute, despre conceptul de terroir. Care este ca un fel de a doua linie de aparare in fata celor care carcotesc despre vinul respectiv. Dupa partea cu premium.
Bineinteles ca cel care iti va povesti mai mult ca sigur habar nu are nici el despre ce vorbeste (99% dintre cei care lucreaza in domeniul vanzarilor de vinuri cred ca Terroir = solul pe care se cultiva via si atat), dar iti va prezenta o chestie mistica, greu de identificat, care exista pe undeva in moleculele din pamant si care se transmite vinului respectiv si il face special. De obicei in cazul nostru “special” de prost si de nebaut. Persoana respectiva este ceea ce eu numesc terorist….fara doi de “r“.
Explicatia normala si adevarata de ce vinul respectiv ti se pare cam ciudat tine deseori de chestii chiar mai ”pamantesti” decat terroir-ul in sine: oenolog fara experienta, parcele cu vii tinere, productie mare la hectar, tratamente neaplicate la timp sau aplicate in exces (vezi sulful), probleme in crama, probleme cu materiile prime (dopuri, sticle, acizi, drojdii, etc). Dar omul din fata voastra fie nu le stie (adesea comercialul si PR-ul habar nu au ce face oenologul in crama), fie nu vi le spune. Si apoi sa o luam si altfel: daca terroir-ul (din care solul este intradevar o parte importanta, dar nu singura) da gustul acela deranjant, nu as putea eu sa intreb: De ce naiba s-au mai plantat viile alea acolo? Din sado-masochism?
Apoi, ca sa iti dai seama cum influenteaza terroir-ul via, strugurii si in cele din urma vinul, iti trebuie experienta de cel putin cateva zeci de ani de observatii atente. In Burgundia se cerceteaza terroir-ul de sute de ani, de pe vremea calugarilor benedictini si cisterieni…. Si nici acum nu au terminat de inventariat complet toate parcelele.
La noi de abia au pus viile de vreo 5-6 ani si “pac” uite cum apare terroir-ul la vinuri. Pai o vie de 5-6 ani nici macar nu are sistemul de radacini bine dezvoltat. Dapoi sa exprime ceva terroir.
In plus, nu e suficient sa ai vii vechi ca sa pretinzi ca ai identificat influenta terroir-ul in vin. Trebuie sa fii avut acelasi soi (chiar clona) de vita, sa fi facut analize atente, sa fi vinificat strugurii separat si sa fi urmarit in timp (adica pe o groaza de ani) influenta fiecarei parcele asupra produsului final, adica a vinului. Sa credeti voi ca facea cineva asta pe vremea “impuscatului” cand litera de lege era raportarea unei productii cat mai mari la hectar.
De abia daca o fac cei cu traditie si experienta de pe la noi de cativa ani. Si pe ei nu ii aud ca ii dau tot timpul cu terroir in sus, terroir in jos. Dimpotriva ii intreb eu cum mai e cu terroir-ul si imi spun ca acum studiaza problema si sunt pe la inceput de drum.
Axioma: “Umflarea pretului unui vin romanesc este direct proportionala cu frecventa aparitiei cuvintelor “premium” si “terroir” in prezentarea facuta acestuia.”
Asa ca la urmatoarea degustare (sesiune de vanzari de vinuri) a vreunei crame autodeclarata „premium” de pe la noi, unde veti fi lovit cu termenul de terroir, intrebati-l pe interlocutorul din fata D-voastra trei lucruri simple:
- Ce varsta are via de pe care a fost obtinut vinul respectiv?
- Pe ce studii se bazeaza cand vorbeste de influenta terroir-ului asupra acestuia?
- Cine a facut aceste studii si de cat timp le face?
De obicei prima intrebare este de ajuns ca sa va intoarca spatele sau sa va explice savant ca e greu sa faci studii de genul asta.
Moment in care voi veti putea inchide edificati portofelul. Am zis!
Lasa-i sa abuzeze de termen ca nu vor vinde mai mult. Nu cred ca lumea de la noi cumpara vin pentru terroir. Cumparatorul avizat stie despre ce e vorba si nu-l pacalesti cu terroirul iar cel neavizat oricum nu da doi bani pe asta, cauta alti parametri (de obicei cantitatea, taria, sa mearga bine la sprit).
Sigur au studiat problema asta cei care au venit de afara sa investeasca in Romania. Iar daca au gasit un terroir de exceptie l-au cumparat sau stau la panda s-o faca.
[Raspunde]
Dan Reply:
October 21st, 2013 at 12:23 PM
@Lucian, Da, cei veniti din afara cu siguranta au studiat bine ce au cumparat.
Dar exista cu siguranta si parcele valoroase inca nedescoperite la noi. Multe mai multe ca in afara. Problema este ca este greu sa le faci sa se exprime….mai ales cand ai oenologi si un viticultori interventionisti, cu “mana grea”, cum sunt majoritatea pe la noi.
[Raspunde]
Teoretic, daca ai tehnologia si stiinta necesara si urmaresti vinul zi de zi, n-are ce sa se intample. Per ansamblu va fi un proces liniar la care banuiesti rezultatul deja din toamna. Dar daca te uiti pe analize de 2 ori in 7 luni atunci sigur vinul o sa vireze cum vrea el si atunci trebuie sa-l deoache.
[Raspunde]
[…] in calea portofelului tau. Daca in episoadele trecute v-am povestit cum este cu vinul premium si terroir-ul astazi o sa ne referim la patriotism. De fapt la producatorii (sau comerciantii) care apeleaza la […]