Oct 16 2013

Doua bordeleze in antiteza de la Lidl

 

Dupa cum stiti e toamna, deci e sezonul muraturilor pentru gospodine si al noii colectii de vinuri frantuzesti de la Lidl, asta pentru pasionatii de “subiect”. Asa ca de cateva zile internetul geme de pozele si review-urile celor care (inca) achizitioneaza vin din marele retail.

Selectia de anul acesta, in comparatie cu cea de anul trecut, se incadreaza in intervale de pret inferioare. Semn ca cineva de la Lidl a inteles ca puterea de cumparare a romanilor la capitolul vin nu este una extraordinara. Le este mai greu sa inteleaga alor nostri, dar nu e problema pentru ca se pare ca cei din afara se prind incet, incet cum e cu piata de vin de la noi si s-ar putea la un moment dat, pana se prind si producatorii autohtoni,  sa nu mai fie loc si pentru vinurile lor.

 

Cum spuneam selectia de anul acesta consta in cateva albe si rosii plus foarte multe rose-uri. Deh, tocmai s-a terminat vara prin vest si trebuie sa bea cineva si stocurile de rose ramase prin magazine. Uitandu-ma la cate rose-uri a adus Lidl ma intreb daca nu cumva asistam la un fenomen de supraproductie pe pietele externe si bula asta roz-bonbon e pe cale sa se sparga. In fine…

Va prezint astazi pe scurt doua vinuri albe din Bordeaux, aflate in portofoliul curent al Lidl. Asadar:

  Chateau la Freynelle

 

Chateau La Freynelle

“Assemblage” (sic!) din Sauvignon Blanc, Semillon si Muscadelle, alcool 12%, 2011. Producator mic, imbuteliat la proprietate, inchis cu dop de pluta:

 

Aspect (Culoare): galben pronuntat, auriu, intens, clar si stralucitor

 

Nas: Intensitate medie cu impresii initial florale si de citrice dulci (portocale, gref rosu); se deschide intr-un evantai de fructe exotice coapte, naturale fara nuanta acea artificiala, fortata. Treptat apar notele de miere, ceara si alune specifice Semillon-ului alaturi de caise si piersici parguite plus o tusa usoara de flori de soc (ca sa nu zic de ceva pisicesc). Un nas armonios, complex, integrat.

 

Gust: Atac rotund, cu o prezenta buna pe palatin, corp mediu si senzatii zemoase, dulceag-fructate in debutul evolutiei. Aciditatea medie isi face simtita prezenta pe mid-palate si echilibreaza perfect corpul. Impresii gustative similare nasului, cu citrice dulci, fructe coapte si fagure de miere. Evolutie  usor onctuoasa, cremoasa, surprinzator de bine inchegata, chiar eleganta, pentru acest interval de pret, cu un final in tente proaspete, racoritor si un postgust initial citric, mineral, care se stinge in note de miere si fructe coapte.

  

Un vin Foarte Bun, usor peste bariera de 85 de puncte. Chiar surprinzator de bun, mai ales pentru cei 20 de lei cat a costat. Desi, obisnuit cu vinurile autohtone, ma asteptam ca vinul sa fie cumva peste media vinurilor romanesti de 20 de lei, cel de fata m-a dus cu gandul la cele cu preturi mult mai mari.  De 50-60 lei. Adica foarte sus.  RPC Foarte Bun. Luati-l ca merita.

  Clos lOffice

 

 

Clos L’Office

AOC Entre Deux Mers, 2011, 12.5% alcool. Probabil tot un asamblaj de Sauvignon Blanc, Semillon si/sau Muscadelle. Imbuteliat de “Les Grands Chateaux de France”(sic!), adica de un Negociant. Asadar:

 

Aspect (Culoare): Galben pai, in nuante verzui

 

Nas: Intensitate redusa si aspecte usor volatile, in note verzi, ierboase, de eucalipt, menta alaturi de tuse citrice, de lime.  Impresii usor picante, condimentate si afumate.

 

Gust: Atac rotund, usor plat, dulceag, urmat de o aciditate dura in partea a doua e evolutiei, brusca si neintegrata. Evolutie pe note austere, verzi, citrice si diluate. Final la fel de verde, cu aciditatea in antiteza si cu un postgust scurt, mineral si amarui.

  

Un vin Acceptabil, comun, de masa, fara personalitate. Cred ca s-a exagerat un pic cu sulful. A costat aprox. 17 lei, bani pe care dealtfel ii merita. RPC Acceptabil. La mare distanta fata de  primul.

Mai ales daca tinem cont si de afirmatia usor hazardata de pe dopul de Nomarcoc, care nu are nici o legatura dealtfel cu ce gasim in sticla:

   cork terroir

 

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply