Sep 23 2013

Un Merlot mainstream de peste Dunare: Telish Merlot 2010

Published by at 8:00 AM under 2010,Acceptabil,Bulgaria,Merlot,Rosu,Sec

 

Un vin generic, entry-level, de consum curent, de la fratii nostri de peste Dunare, cultivatori de castraveti si uneori cu succes, chiar de vita de vie. Cumparat din Metro-ul din Ruse, la sticla de 0.375 ml la fabuloasa suma de 3.71 Leva. Adica vreo 8 lei.  Asta pentru a sonda nivelul pietei. O sticla intreaga era cam 15 lei in banii nostri. Dar nu avea rost sa imi omor ficatul cu o sticla intreaga. Mai ales la acest nivel de pret. Ah, si mai aveau si BiB de 3l parca. 

 

De altfel ar fi chiar indicat daca mai multi producatori autohtoni ar livra si genul asta de “volume” mici. Mai ales la vinurile entry-level, din care eu unul nu pot bea o sticla intreaga de unul singur si nici nu prea merg pastrate peste noapte. Din motive evidente care tin de de sintagma “entry-level”.

Stiu, stiu, logistica, costurile mai ridicate pe sticla, etc,etc toate ne trag inapoi… Dar la vecini se poate. La noi nu prea stiu volume  mici prin marile magazine decat de la Recas sau Beciul Domnesc.  Despre vin:

  

Merlot TelishAspect (Culoare): visiniu inchis, opac, destul de concentrat.

  

Nas: debuteaza in note de inchise, pamantoase, cu impresii dure de baric (cafea prajita, scortisoara, ceva vanilie). Probabil chipsuit. Impresii usor volatile care se mentin si dupa aerare. Se deschide in aspecte de gemuri de fructe (visine, prune), care iau treptat forma unor dulceturi confiate, mai gurmande si usoare, asociate redundantelor note de vanilie. Simplu, usor rudimentar, calat pe fruct gemos.

  

Gust: Atac rotunjit, evolutie prezenta, cu clasicele notele gemoase din nas prezente si pe palatin. Aciditatea reuseste sa echilibreze corespunzator alcoolul. Final amar, usor astringent, cu tanini verzi si alcool usor iesit din corp. Postgust cald, in aceleasi note simple si gemoase. De baut la temperatura camerei, unde alcoolul mai rotunjeste finalul dar si ridica usor temperatura postgustului. Deh 14% sunt greu de ascuns la nivelul asta de pret.

  

Un vin Acceptabil, simplu, direct, industrial, cu mult gem de fructe specific Merlot-urilor de climat cald si probabil ceva aciditate chimica, mai greu “digerabila” pe final. RPC Bun la cele 3.71 leva cat am dat pe el. Cel de 0.75 ml era in jur de 6 leva, cum spuneam mai sus si exact atat si face.  La banii astia sa zicem ca ceva de pe Huniade de la Recas i-ar face fata cu succes pe piata autohtona. Si cam atat.

  

O sa va povestesc in curand si de celalalt “cap de gama” al celor de la Telish, adica celebrul Castra Rubra vinificat sub indrumarea lui Michel Rolland. Care este profund alta chestie. La profund alt pret, bineinteles.

  

Merlot Telish2

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply