Sep 18 2013
Sa ne intinerim cu inca o Babeasca Neagra: Domeniile Nicoresti 2009
Dupa ce v-am povestit luni despre Babeasca de la Murfatlar, cum ca mi-a placut datorita faptului ca este un vin direct, savuros, fara lemn, am zis, pentru a nu pierde contextul si ocazia, sa va aduc in atentie un alt specimen reusit provenit din acelasi soi.
Vinul este produs de Cramele Domeniile Nicoresti (cum suna chestia asta? In plus, pe eticheta e “Crama”, pe site e “Cramele”). Recunosc cinstit ca nu l-as fi cumparat in veci daca nu ar fi fost recomandarile calduroase ale colegilor din “zona”, George si Ciprian. Cine auzise de un producator numit Cramele Domeniile Nicoresti care sa faca vinuri “comestibile” din soiuri de astea, “pitoresti”. Pe principiul: nici macar nu au site pe internet, cine stie ce o fi prin crama?
Una peste alta insa vinul a fost o surpriza placuta, intr-un stil pe care rar il gasesti pe la noi. Poate si din cauza faptului ca ne dam prea mult silinta sa facem “premium”…Asadar:
Aspect (Culoare): rosu deschis, de cireasa coapta, semitransparent
Nas: intensitate medie cu note initial inchise, pamantaose, picante, evolueaza spre aspecte florale si un fruct din categoria dulceturilor proaspete de cirese (mai ales negre) si visine. Note condimentate de piper, ciocolata neagra si tente usor vegetale, de ierburi aromatice uscate (cimbru, leustean, etc). Direct, lejer, usor si neagresiv.
Gust: atac lejer, vioi, cu aciditate bine evidentiata inca de la inceput, savuros si cu fructul din nas pastrat si in evolutie. Corp mediu, cu impresii de cirese amare, visine coapte si o vinozitate surprinzatoare. Totul completat de o nota picanta, binevenita pe final. Evolutie lejera, final proaspat, acid, cu tanini in registru domol si alcool bine integrat. Postgust mediu, la fel de fructat ca si evolutia, usor cald in debut, dar bine estompat de fructul dulceag si impresiile de coaja de paine care urmeaza.
Un vin Bun, direct, proaspat, savuros. Nu impresioneaza prin complexitati deosebite si arome elucubrante, ci prin simplitate, prezenta fructului si un lemn judicious folosit, fara sa se sara calul. In peisajul nostru plin de baricuri fortate si gemozitati intoxicante este o aparitie proaspata si binevenita. Rar am gasit un vin rosu romanesc mai “pleasure oriented” decat cel de fata. Voi il puteti gasiti la Kaufland, costa in jur de 25 de lei, rezultand un RPC Acceptabil spre Bun.
Este o treia Babeasca pe care o beau, dupa cea de la Crama Delta Dunarii – La Sapata (buna, mai ales la banii care i-am dat pe ea) si cea de la M1 (cu o treapta in plus de complexitate si concentrare, mai catifelata si cu fruct mai gemos, dar fara sa isi piarda abordabilitatea). Nu m-a dezamagit niciuna.
Este evident ca din acest soi se pot obtine vinuri corecte, lejere, interesante si e pacat ca nu este mai mult promovat. De exemplu, daca ma intrebati de Feteasca Neagra, greu va spun doua care sa nu semene a Merlot, Shiraz, Cabernet, etc Adica e un caz clar de criza de identitate.
Pe cand Babeasca pare ca are o nuanta diferita, a ei: o combinate de Beaujolais (ca sa nu mai zic de lucruri sfinte, gen Pinot Noir) in atac cu evolutie fructata dar cumva prezenta, de Grenache si ceva note spicy, de Syrah pe final. Pacat ca este un soi tratat cu indiferenta/aroganta si nu este mai mult bagat in seama de catre producatorii nostri. Bine, este posibil sa nu aiba potentialul de a da “vinuri mari” al Fetestii Negre, dar dintre o “tentativa” de Feteasca chinuita cu baricul cum sunt majoritatea pe la noi si o Babeasca Neagra cinstita, eu o prefer pe ultima.
P.S. Se pare ca si Stefan cel Mare (si Sfant intre timp) considera ca Babeasca Neagra si Feteasca Neagra, desi diferite, sunt la fel de bune. Uitati pe Wikipedia povesti de spus de somelieri la degustari ..:D
Salut Dan!
Am baut si eu aseara un pahar de Babeasca de la Nicoresti la un winebar din centrul vechi. Stica cred ca era deschisa de ceva timp si mai avea in ea exact de un pahar. Cred ca acest lucru i-a afectat putin mirosul, deoarece s-a simtit un iz pregnant de alcool (visanata), cam prea dominant pentru cele 13% alcool.
In schimb culoarea, foarte frumoasa, iar gustul foarte reusit, un vin de baut simplu fara nimic altceva.
Avea si cam cel mai mic pret din meniu 🙂
[Raspunde]
Dan Reply:
September 20th, 2013 at 10:13 AM
@I George, Dap , nu e genul de vin pe care sa il tii desfacut “prin casa”.
Oricum la cat de lejer si usor este are un factor de “duca-se pe gat” impresionant.
Probabil ca prin Centrul Vechi clientul obisnuit se duce la fitze si nu prea ii vine sa consume traditionala Babeasca si de aceea are “viata de raft” mai mare.
Bine, in afara de tine care te-ai dus la “pont”…:D
[Raspunde]
I George Reply:
September 20th, 2013 at 1:17 PM
@Dan,
Mda, aici chiar ai dreptate, m-am dus la pont 🙂 … Multumesc! Eram f curios deoarece imi place Babeasca Neagra (am baut de mai multe ori Monser 2010 la doar 13 lei sticla); in rest nu prea sunt vinuri din soiul asta. Asa e, nu prea cred ca se consuma, deoarece era uitata prin raft, dar poate pe viitor, nu se stie.
Nu vreau sa fac reclama aici winebar-ului respectiv, dar mie chiar imi place si e o atmosfera f reusita in general acolo, dar preturile putin ca mari. Am fost la un winebar in Brasov deschis recent si preturile sunt mai bune, iar oferta de vinuri este destul de mare.
Apropo de fitze, am dat acolo peste un reprezentant de la Villa Vinea, care a adus mai multe monstre patronului pentru degustare. Asa am avut ocazia sa beau si eu celebrul Gewurztraminer de 70 de lei sticla in magazinele de specialitate. Mie imi place de fel soiul,iar vinul acesta de la Villa Vinea este f reusit, chiar mi-a placut, dar la pretul asta … sa ma ierte Dumnezeu. Chiar i-am spus tipului, ca putea sa faca si cel mai bun vin din Romania, nu poti sa pui pret de 70 de lei la un vin ALB, fiind o crama iesita pe piata de 2 ani. De exemplu azi pe Unvinpezi cumperi Soare 2007 de la Vinarte cu 65 de lei (+10 lei taxa, daca nu iei 2 sticle) … pai, mai incape termen de comparatie?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 20th, 2013 at 2:56 PM
@I George, La care ai fost? Nu e prob poti sa spui ca nu am chestii cu reclama&stuff. Vreau sa ajung si eu prin Bucresti pe la Wine bar-uri sa mai vad “noutatile” dar deh, timpul..:D
Mai sunt ceva Babesti,are George cateva trecute in plus fata de astea trei. Dar deja devin dezamagitoare. Exista putine bine facute.
http://lucruribune.blogspot.ro/search/label/babeasca%20neagra
Te-am prins ca nu citesti blogul cum trebuie..:)
http://www.provin.ro/2013/02/15/cel-mai-bun-gewurztraminer-de-la-noi-care-paradoxal-imi-lasa-o-impresie-amara-villa-vinea-selection-2011-demisec/
[Raspunde]
I George Reply:
September 20th, 2013 at 3:23 PM
@Dan Micuda,
Am citit si articolul respectiv, de acolo stiam cat este pretul. Pacat, deoarece chiar e bun vinul si foarte abordabil.
Winebar-ul este Bruno, ca cel din Cluj. E ok, deoarece au cam 80% din vinuri la pahar, deci daca vrei sa incerci un vin f bun, dar nu iti permiti sa cumperi o sticla, un pahar tot iti permiti.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 20th, 2013 at 3:45 PM
@I George, am auzit si eu de Bruno ca e ok stiu ca e unul dintre cele mai vechi de prin zona. M-am intalnit parca la Avincis cu patronul de acolo..offcourse i-am promis ca trec sa stam la un pahar de vin si nu am avut timp. Deh…:(
Asa cum ziceam si in articol aberant sa fie vinul din nordul Italiei (care nu e zona de vinuri ieftine sa fim intelesi), facut de acelasi om, la crama cu traditie de sute de ani, mai ieftin ca la noi. Unde ajungem?
[Raspunde]
unde pot sa gasesec spre cumparare Babeasca Neagra de la Domeniile Nicoresti?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 18th, 2015 at 8:50 PM
La un moment dat era in marele retail (Kaufland, Auchan, etc.) Dar vedeti ca e variatie mare intre loturile de imbuteliere din ce am auzit si e posibil sa gasiti alt vin in sticla.
[Raspunde]
Vlaicu Emilia Reply:
February 23rd, 2015 at 7:26 PM
multumesc pentru raspuns,
[Raspunde]
Crama nicoresti Reply:
September 27th, 2015 at 11:05 PM
Pentru informatii si comenzi ne puteti contacta pe mail ul cramanicoresti@yahoo.com
[Raspunde]