Sep 17 2013
Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti sau istoria solida a vinului romanesc
Astazi o sa va fac o recomandare dintr-o sfera adiacenta cumva vinului. O sa va povestesc despre un muzeu din Arges dedicat in parte viticulturii. Ca sa fiu si la subiect.
Daca onor oficialii care s-au perindat pe la conducerea tarii si judetului in perioada scursa de la Revolutie au reusit sa falimenteze Statiunea de Cercetare de la Stefanesti si sa o faca bucatele numai bune de plantat pe ele vile, in loc de vie, Muzeul de la Golesti a avut parte de o soarta mai buna. Chiar surprinzator de buna cand vezi cat de curat, organizat si bine intretinut este.
Va spun toate acestea dupa ce in weekend am dat o fuga pana la Golesti, in dorinta de a evita clasica “plimbare pe centru” care se transforma in mod inevitabil, ca in orice targusor de provincie, intr-un lung sir de saluturi cordiale si schimburi de amabilitati. Care pot ajuta la viata sociala, dar care dauneaza linistii interioare atunci cand sunt practicate in exces. Asa ca pentru a scapa de aglomeratia zgomotoasa a “centrului” am ales sa parcurg cei 10 km pana la Golesti, la muzeu. Cu masina, nu va faceti iluzii. Si desi nu era prima oara cand il vizitam am constat ca au trecut pe nesimtite vreo patru ore, petrecute in aer liber.
Asadar ce puteti vedea aici? Pe scurt sunt doua sectiuni:
Cea de vizite in ”interior” care cuprinde:
- Conacul fortificat al Golestilor, restaurat si care se poate vizita. Singura constructie laica medievala fortificata din tara. Apropo stiati ca aici a petrecut Regele Carol I prima sa noapte pe teritoriul Romaniei? Si tot aici a semnat primul act in calitate de Rege al Romaniei, gratierea mitropolitului Moldovei Calinic Miclescu care se impotrivise numirii lui ca rege, conducand chiar o insurectie la Iasi.
- Vechea scoala obsteasca gratuita infiintata de Dinicu Golescu pentru copiii din sat
- Foisorul Tudor Valdimirescu, Golesti fiind locul unde acesta se retrasese si unde a cazut prada complotului Eteriei
- Bolnita conacului (adica locul de ingrijire a bolnavilor)
- Sectia de istorie si etnografie, unde se afla o colectie de obiecte care tin de mestesugurile practicate din cele mai vechi timpuri la sate, de la olarit la viticultura.
Sectiunea exterioara, in aer liber, este un fel de mic muzeu al satului cu o suprafata de 10 ha unde puteti vizita aproximativ 40 de gospodarii din diferite regiuni ale tarii. Si numarul acestora creste pe zi ce trece. Recunosc ca aici am “pierdut” cea mai mare parte a timpului, alergand prin curti si odai cam pe la toate casele. Bine eu copilarind pe la tara, am si o inclinatie mai “semanatorista” asa si sunt fermecat de mirosul si etosul caselor vechi romanesti.
Inca nu imi dau seama de ce s-a abandonat arhitectura traditionala pentru casele noi si toata lumea construieste dupa proiecte SF trantind cu voiosie gresie, faianta si parchet laminat peste tot. Dar asta e o alta discutie. E cam acelasi lucru ca la vin, cu abandonul soiurilor traditionale in detrimentul Chardonnay-ului si Merlot-ului.
Si daca tot suntem la capitolul vin, tot in exterior, sub un sopron, puteti vedea istoria solida a vinului romanesc: prese, teascuri, budane folosite la productia vinului din cele mai vechi timpuri. Puteti sa le atingeti, sa va jucati cu ele, sa le investigati pe indelete. Unul dintre teascurile masive s-ar putea sa il recunoasteti de pe etichetele de Golem de la Basilescu (Apropo, Basilescu mai face Golem? Sau mai face ceva in ultimul timp?). Pacat de eticheta aceea stilizata de George Moisescu dupa unul din teascurile de la Golesti. Era unul dintre putinele concepte de eticheta de vin de pe la noi care chiar era in ton cu licoarea din sticla. Mai ales la rosu. Pacat daca nu se mai face. Sa trecem la chestii mai vesele insa…
Pe langa partea de vizitare si de muzeu puteti lua cursuri de echitatie sau plimba copii cu poneiul. Activitate mult mai putin poluanta sonor si psihic decat celebrul sport al tineretului de astazi, adica acela de “a se da cu masinutele” prin centrele oraselor, printre tibiile trecatorilor. Bineinteles ca platiti in plus pentru asta. Preturile le gasiti pe site.
Muzeul nici nu e departe de autostrada, daca sunteti in trecere si veniti dinspre Bucuresti, puteti iesi la podul de la Oarja si in 10 minute maxim sunteti acolo. Apoi intrati iar pe autostrada sau va continuati drumul.
In concluzie puteti petrece lejer o zi intreaga cu familia la muzeu. Si toate astea pentru uriasa suma de 7 lei/persoana biletul. Din punctul meu de vedere rar gasiti un RPC mai bun pe piata de profil de pe la noi.
Bine, asta in conditiile in care si vremea tine cu voi…:D Cateva poze, care datorita “minunatei” camere a telefonului personal nu fac cinste locului, puteti gasi aici.
Pana nu demult credeam ca este singurul muzeu al viei si vinului de la noi, dar recent a fost inaugurat muzeul viei si vinului de la Dragasani, jud Valcea…
http://www.valcea1.ro/muzeul-viei-si-vinului-reabilitat/
[Raspunde]
Dan Reply:
September 17th, 2013 at 3:16 PM
@Cristian. E., Stiu de cel de la Dragasani desi nu l-am vizitat. Am auzit ca si prin Dealu Mare se fac eforturi pentru ceva de genul…
[Raspunde]
Incercati si la Muzeul Vinului din Harlau(Iasi) o sa fiti surprinsi.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 18th, 2013 at 12:02 AM
@mihai, Se pare ca mai sunt muzee ale vinului in tara! Pacat ca nu sunt promovate mai mult…
[Raspunde]
[…] Eram curios cum mai arata vinurile celor de Basilescu, mai ales doua dintre ele: Feteasca Neagra de pe gama Ingeri din Micul Paris (fosta Ancestral rebranduita de George Moisescu, unele din cele mai reusite etichete de pe la noi care aduc aminte de spiritul interbelic al restaurantului Capsa locul unde licorile de la Basilescu erau vinurile casei) si mai ales Golem rosu 2008, un vin pe care il mai incercasem si eram curios cum a evoluat si pe a carui eticheta se lafaie un teasc “ancestral” pe care il puteti vedea in realitate in colectia Muzeului de la Golesti. […]