Sep 16 2013

Vesti rosii de la M1.Crama Atelier Murfatlar

 

Vineri am participat la restaurantul Casa Veche din Pitesti la o degustare de vinuri organizata de cei de la M1.Crama Atelier. Acestia continua cu lansarile, completandu-si cu diligenta portofoliul.  La capitolul albe au fost prezentate vinuri despre care am mai vorbit, respectiv Chardonnay-ul ultrabaricat, care asa cum preconizam face furori la public si Sauvignon Blanc-ul care intre timp s-a mai asezat in sticla. Plus Rose-ul din Feteasca Neagra de la Arezan care nu este tocmai pe gustul meu. Dintre cele aflate in portofoliul M1 prefer Leat 6500. Chestiune de gusturi.

 

Vedetele (surprizele ) serii au fost insa trei vinuri rosii proaspat lansate, doua in gama de “soiuri romanesti” Arezan si unul pe gama de “internationale in interpretare Murfatlar”, adica Leat 6500 The Origin. Doua dintre acestea le vazusem si acum un an, probe din baric, la vizita la crama. Unul a fost surpriza absoluta, aparut in 2012 pentru prima data. Despre acestea o sa va povestesc in continuare. Etichetele sunt provizorii, vinurile fiind abia imbuteliate. Suprinzator, stilul “caligrafic” al acestora a fost apreciat de catre public. Deci aviz amatorilor si profesionistilor care se ocupa cu design-ul de etichete….

 

Arezan Babeasca Neagra 2012 (13.5 % alcool)

 

M1.Atellier Arezan Babeasca Neagra 2012Culoare concentrata, de un rosu visiniu cu irizatii violet, cu un nas intens, floral, fruct focusat, usor dulce (visine, cirese amare), dar pastrandu-si prospetimea tipica soiului. Atac domol, urmat de o evolutie lejera, atipica vinurilor zonei, cu o buna concentrare si consistenta, dar fara sa fie nici un moment gemoasa sau grea. Aciditate prezenta, bine integrata, echilibru foarte bun.

Note picante si usor ierboase in evolutie alaturi de fructe rosii si negre. Postgust scurt, in impresii fructat-dulcege. O Babeasca care impleteste fericit gradul mare de abordabilitate al soiulului cu o idee de structura si consistenta, care ii da o alura serioasa.

Un vin Bun, de pe vii vechi plantate in 1961, nebaricat (ma bucur ca s-au abtinut) care e un bun punct de plecare pentru viitor in explorarea mai serioasa a acestui soi romanesc  cumva vaduvit in mod nemeritat de ruda mai celebra, Feteasca Neagra.

 

Leat 6500 Pinot Noir 2011 (12.8 % alcool)

 

M1.Atelier Pinot Noir Leat 6500Culoare inchisa, opaca, prevestind un vin concentrat. Nas ierbos, condimentat cu tuse de cuisoare, anason, ciocolata neagra si ierburi provensale uscate (rozmarin, salvie, menta). Fructul apare in planul doi, in principal fruct negru, usor dulceag. Evolutie prezenta pe palatin, cu un corp mediu, bine echilibrat de o aciditate prezenta, care nu reuseste insa sa imprime senzatia de prospetime si lejeritate tipica soiului. Tanini prezenti pe final, cu senzatii usor “grippy”; postgust prietenos cu impresii de vanilie si prajitura cu fructe.

Un vin Bun, reusit, care se inscrie in tendinta Pinot Noir-ul sudice de pe la noi. Cam in acelasi registru cu Prestige-ul de la Segarcea. Mi s-a parut usor mai corpolent si prezent pe palatin decat acum un an, dar e posibil sa fi fost si sub influenta Babestii de mai sus. Care pare mai Pinot decat Pinot-ul.

 

Arezan Feteasca Neagra 2011 (13.4% alcool)

 

M1.Atellier Arezan Feteasca Neagra 2011Culoare de visina putreda. Nas generos, amplu, cu mult fruct negru copt, usor gemos si note tipice de pruna uscata si usor afumata. Tuse de ciocolata neagra, cacao si note dulcege de vanilie completeaza impresiile ofactive. Tuse usor florale, de violete in fundal.

Atac rotund, cu un corp prezent, musculos, dar in acelasi timp concentrat si catifelat, care “imbraca” palatinul. Un vin mestacabil, chewy, cum spun englezii. Impresii gustative generoase, cu fructe coapte (mure, prune, visine), usor gemoase, cu tente de ciocolata neagra si condiment. Aciditate suficienta pentru a echilibra corpul, tanini copti, rotunzi si integrati pe final. Postgust mediu, in note de dulceturi de fructe. Un vin Foarte Bun, usor peste bariera de 85 de puncte, in stil New World, concentrat, extractiv care ofera destul fruct pentru a integra in mod judicious lemnul. Este una dintre cele mai reusite Fetesti de pe la noi. Cui i-a placut Basilescu 2008 ii va placea si asta, desi nu este atat de masiva. Oricum din ce am vazut a fost si preferata publicului.

 

In concluzie, trei vinuri reusite. Nu pot sa spun ca mai sunt surprize, pentru ca deja cei de la Crama Atelier ne-a obisnuit cu vinuri bune si nu ma asteptam sa aiba sincope tocmai la capitolul rosii, unde zona ii avantajeaza. Raman la parerea ca la ora actuala Murfatlar, cu M1.Crama Atelier, este cel putin doi pasi inaintea celorlalti “granzi” de pe la noi. Cam la toate capitolele.

 

Stilul lui Razvan Macici se vede clar pe cele trei vinuri, chiar si pe Babeasca care ramane insa lejera si abordabila. Ca top personal as zice ca mi-a placut Babeasca ca surpriza serii, Feteasca care ofera cel putin aceeasi placere , desi la spectrul opus al stilurilor si Pinot Noir, care nu este deloc un vin rau, dar stiti parerea mea. In Romania, cel putin in sud, nu cred ca se poate mai mult de atat.

 

Murfatlar M1.Crama Atelier

 

8 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply