Sep 16 2013
Vesti rosii de la M1.Crama Atelier Murfatlar
Vineri am participat la restaurantul Casa Veche din Pitesti la o degustare de vinuri organizata de cei de la M1.Crama Atelier. Acestia continua cu lansarile, completandu-si cu diligenta portofoliul. La capitolul albe au fost prezentate vinuri despre care am mai vorbit, respectiv Chardonnay-ul ultrabaricat, care asa cum preconizam face furori la public si Sauvignon Blanc-ul care intre timp s-a mai asezat in sticla. Plus Rose-ul din Feteasca Neagra de la Arezan care nu este tocmai pe gustul meu. Dintre cele aflate in portofoliul M1 prefer Leat 6500. Chestiune de gusturi.
Vedetele (surprizele ) serii au fost insa trei vinuri rosii proaspat lansate, doua in gama de “soiuri romanesti” Arezan si unul pe gama de “internationale in interpretare Murfatlar”, adica Leat 6500 The Origin. Doua dintre acestea le vazusem si acum un an, probe din baric, la vizita la crama. Unul a fost surpriza absoluta, aparut in 2012 pentru prima data. Despre acestea o sa va povestesc in continuare. Etichetele sunt provizorii, vinurile fiind abia imbuteliate. Suprinzator, stilul “caligrafic” al acestora a fost apreciat de catre public. Deci aviz amatorilor si profesionistilor care se ocupa cu design-ul de etichete….
Arezan Babeasca Neagra 2012 (13.5 % alcool)
Culoare concentrata, de un rosu visiniu cu irizatii violet, cu un nas intens, floral, fruct focusat, usor dulce (visine, cirese amare), dar pastrandu-si prospetimea tipica soiului. Atac domol, urmat de o evolutie lejera, atipica vinurilor zonei, cu o buna concentrare si consistenta, dar fara sa fie nici un moment gemoasa sau grea. Aciditate prezenta, bine integrata, echilibru foarte bun.
Note picante si usor ierboase in evolutie alaturi de fructe rosii si negre. Postgust scurt, in impresii fructat-dulcege. O Babeasca care impleteste fericit gradul mare de abordabilitate al soiulului cu o idee de structura si consistenta, care ii da o alura serioasa.
Un vin Bun, de pe vii vechi plantate in 1961, nebaricat (ma bucur ca s-au abtinut) care e un bun punct de plecare pentru viitor in explorarea mai serioasa a acestui soi romanesc cumva vaduvit in mod nemeritat de ruda mai celebra, Feteasca Neagra.
Leat 6500 Pinot Noir 2011 (12.8 % alcool)
Culoare inchisa, opaca, prevestind un vin concentrat. Nas ierbos, condimentat cu tuse de cuisoare, anason, ciocolata neagra si ierburi provensale uscate (rozmarin, salvie, menta). Fructul apare in planul doi, in principal fruct negru, usor dulceag. Evolutie prezenta pe palatin, cu un corp mediu, bine echilibrat de o aciditate prezenta, care nu reuseste insa sa imprime senzatia de prospetime si lejeritate tipica soiului. Tanini prezenti pe final, cu senzatii usor “grippy”; postgust prietenos cu impresii de vanilie si prajitura cu fructe.
Un vin Bun, reusit, care se inscrie in tendinta Pinot Noir-ul sudice de pe la noi. Cam in acelasi registru cu Prestige-ul de la Segarcea. Mi s-a parut usor mai corpolent si prezent pe palatin decat acum un an, dar e posibil sa fi fost si sub influenta Babestii de mai sus. Care pare mai Pinot decat Pinot-ul.
Arezan Feteasca Neagra 2011 (13.4% alcool)
Culoare de visina putreda. Nas generos, amplu, cu mult fruct negru copt, usor gemos si note tipice de pruna uscata si usor afumata. Tuse de ciocolata neagra, cacao si note dulcege de vanilie completeaza impresiile ofactive. Tuse usor florale, de violete in fundal.
Atac rotund, cu un corp prezent, musculos, dar in acelasi timp concentrat si catifelat, care “imbraca” palatinul. Un vin mestacabil, chewy, cum spun englezii. Impresii gustative generoase, cu fructe coapte (mure, prune, visine), usor gemoase, cu tente de ciocolata neagra si condiment. Aciditate suficienta pentru a echilibra corpul, tanini copti, rotunzi si integrati pe final. Postgust mediu, in note de dulceturi de fructe. Un vin Foarte Bun, usor peste bariera de 85 de puncte, in stil New World, concentrat, extractiv care ofera destul fruct pentru a integra in mod judicious lemnul. Este una dintre cele mai reusite Fetesti de pe la noi. Cui i-a placut Basilescu 2008 ii va placea si asta, desi nu este atat de masiva. Oricum din ce am vazut a fost si preferata publicului.
In concluzie, trei vinuri reusite. Nu pot sa spun ca mai sunt surprize, pentru ca deja cei de la Crama Atelier ne-a obisnuit cu vinuri bune si nu ma asteptam sa aiba sincope tocmai la capitolul rosii, unde zona ii avantajeaza. Raman la parerea ca la ora actuala Murfatlar, cu M1.Crama Atelier, este cel putin doi pasi inaintea celorlalti “granzi” de pe la noi. Cam la toate capitolele.
Stilul lui Razvan Macici se vede clar pe cele trei vinuri, chiar si pe Babeasca care ramane insa lejera si abordabila. Ca top personal as zice ca mi-a placut Babeasca ca surpriza serii, Feteasca care ofera cel putin aceeasi placere , desi la spectrul opus al stilurilor si Pinot Noir, care nu este deloc un vin rau, dar stiti parerea mea. In Romania, cel putin in sud, nu cred ca se poate mai mult de atat.
Abia astept sa beau aceste vinuri, pana si Pinot Noir-ul cred ca o sa-l incerc 🙂
Babeasca Neagra este vinul cel mai asteptat, ma bucur ca nu a fost baricata, la fel de mult cum ma bucur ca a fost baricata Feteasca Neagra deoarece imi place aroma si gustul vanilat pe care il confera lemnul. Razvan Macici este un maestru al vinurilor New World si face o treaba extraordinara la Murfatlar. Am fost la crama, le-am baut cam toate vinurile, imi plac toate, asa cum ai spus au priza la public.
[Raspunde]
Dan Reply:
September 16th, 2013 at 10:25 PM
@I George, Dap…Razvan stie sa faca vinuri pe gusturile publicului.
Sunt curios care o sa iti placa mai mult. Dintre albe ce ai baut? Ce ti s-a parut mai reusit?
[Raspunde]
Mi-au placut cele din gama Leat 6500 Pinot Gris si evident Chardonnay 🙂 … le-am baut pe cele din 2011. Sauvignon Blanc nu am ocazia sa beau, iar Arezan FA + FR o sa-l beau in curand, am o sticla cumparata.
Am baut si Arezan Cramposie care nu este rau deloc, dar parca nici nu e ca o Cramposie autentica din Dragasani (Stirbey sau Avincis).
[Raspunde]
Dan Reply:
September 17th, 2013 at 9:19 AM
@I George, He…he…iti plac astea mai corpolente si grele la albe…:D Cramposia de la Murfatlar e din aia simpla, cea din Dragasani e selectionata. La asta de la M e o diferenta intre nas care e mai parfumat si gust, care e mai plat si corpolent.
FR+FA mi-a e unul dintre vinurile lor care mi-a placut cel mai mult. Dar mie imi plac astea mai acide…
[Raspunde]
Da, ai dreptate, Cramposia celor de la M1 nu este selectionata si se pare ca am simtit acest lucru fara sa-mi fi dat seama. E drept ca imi plac vinurile putin mai corpolente, dar Cramposia selectionata, care este f simpla imi place f mult, dar cea de la Stirbey, la fel si Fetestile de le Liliac care nu mi se par prea grele si au acidate f buna, iar de afara, vinuri din acestea mai putin corpolente si mai acide imi place f mult Falanghina din Italia (l-am descoperit imtamplator cand am fost la Roma).
Cu Chardonnay-ul baricat se pare ca am o mica slabiciune, imi place stilul, imi place cel american, dar poate si mai mult cel australian. Stiu parerea ta despre Chardonnay cultivat si produs peste masura in Romania si ai dreptate in acest sens, dar sincer mie mi se pare ca nu ne descurcam rau cu acest soi (ex. Sole de la Recas si M1 de la Murfatlar).
In schimb la vinurile rosii, chiar m-ai prins, imi plac acelea coropolente, baricate, cu tanini puternici, rareori ma prinde un Pinot Noir.
Cred totusi ca depinde si atmosfera, cu cine bei vinul, daca mananci ceva, etc!
[Raspunde]
Dan Reply:
September 17th, 2013 at 10:44 AM
@I George, Depinde si de cat bei din un anume stil. La un moment dat astea grele si baricate (albe sau rosii) devin obositoare. Si mie mi-au placut la inceput, dar apoi iti dau impresia de monotonie. E un stil cu foarte putine variatiuni.
Liliac face vinuri acide si imi plac. La fel si Cramposia de la Stirbe care are o tesatura foarte fragila, vioie si gingasa. Incearca tot in stilul asta un Sancerre (SB) sau Chablis (Chardonnay care nu seaman nu nimic facut din CH in alte parti).
Da, noi ne descurcam cu Ch cand il baricam…e usor sa faci un vin bun, daca trei peste el cu buldozerul (baricul)….:D
[Raspunde]
[…] ce v-am povestit luni despre Babeasca de la Murfatlar, cum ca mi-a placut datorita faptului ca este un vin direct, savuros, fara lemn, am zis ca, […]
[…] Bun, corect, cu arome de fructe coapte si note baricate de vanilie, cuisoare, anason si ceva cacao. Am mai scris de el, impresiile sunt tot pe acolo. In opinia mea nu este un Pinot Noir autentic, dar pe de alta parte […]