Sep 09 2013

Verticala: singurul lucru care legitimeaza un producator de vin “premium”

Published by at 8:00 AM under Diverse,Marketing,Opinii

 

Astazi o sa incerc sa le raspund celor care m-au intrebat pe parcursul timpului cum deosebim un producator de vin serios de restul pietei? Sau daca vreti, cum luam in serios un producator de vin?

 

Cu toate ca exista mai multe criterii, eu unul ma ghidez in principal dupa unul singur:  Verticala!

Ce este verticala?

Este capacitatea unui producator de a putea pune la dispozitia publicului vinuri din anii anteriori. Un fel istorie lichida a cramei si in acelasi timp un  CV oenologic al cramei respective. Din verticala ne putem da seama de cand producatorul respectiv face vin, ce fel de vin face si daca acesta trece testul timpului. Pentru ca daca ai pretentii ca faci vin premium, atunci testul timpului este unul critic.

Nu poti cere pret de vin premium pe ceva care dupa 2-3 ani este de nebaut. Pentru ca vinul premium, spre deosebire de cel de consum curent, se bea in timp. Si pentru consumator este trist sa descopere ca a platit pret de vin premium si a primit vin de consum curent, probabil cu un pic mai mult marketing si o eticheta frumoasa.

 

Pe de alta parte poti sa faci vin de zeci de ani, dar daca te-ai ocupat cu “plonk” (echivalentul englezesc al termenului “bozie”, de la noi) in tot acest timp, vei avea probleme mari sa scoti o verticala pe masa. Din simplul motiv ca vinul tau din anii anteriori este de nebaut acum si acest lucru spune multe si despre filozofia ta de busines. Adica pe scurt desi faci vin de mult timp, faci vin de consum curent…

 

credit @www.vivinoblog.co.uk

credit @www.vivinoblog.co.uk

Precizare importanta: In categoria verticala nu se incadreaza vinurile de “oenoteca” puse departe in 1960 toamna ca sa fie trimise la concursuri in 2013. Verticala trebuie sa fie compusa dintr-un vin care poate (a putut) fi achizitionat de catre muritorii de rand si care a fost produs cat  constant posibil, intr-o cantitate rezonabila. Adica un vin normal, destinat pietei.

 

Cine nu are verticala, sa mai astepte…ca de cumparat nu poate. Poate sa cumpere butoaie noi, vii noi, struguri, tancuri de inox, articole de PR, click-uri pe facebook, oameni, opinii, medalii la concursuri, puncte Parker, etc Dar nu poate cumpara istorie si traditie. Pentru ca verticala asta inseamna: istorie si traditie. Ne arata determinarea si angajamentul unui producator de a scoate in mod constant (cand ii permite si anul) vinuri de calitate.

Dar cu ceva rabdare, se rezolva. Doar ca toata lumea la noi declara sus si tare ca produce vin premium, iar rabdarea este privita cel putin cu ironie si aroganta. Ce rabdare? Noi vrem acum. Ca la bere. Eh…la vin nu se poate acum, din pacate. Oricat de mult ar vrea unii. Bine, exista printre producatorii noi aparuti si unii care nu au pretentii exagerate fata de vinurile proprii, isi recunosc limitele, stiu ca nu le pot depasi deocamdata si asteapta cuminti sa creasca. Insa, desi este reconfortant sa ii intalnesti,  sunt mai degraba exceptia decat regula.

 

Da, poti sa ai o poveste minunata de spus, cu traditii de pe vremea dacilor, stramosi care aveau vie si faceau vin din timpuri imemoriale, oenologi straini, crame impunatoare, utilaje de ultima generatie, etc Daca nu ai nimic concret care sa sprijine si sa dovedeasca aceasta poveste, asta va ramane: o poveste. Cine are chef si vrea cu tot dinadinsul sa o creada, sa o creada pe banii lui.

Personal eu nu sunt convins decat de un singur lucru: verticala. Arata-mi de cand faci vin si cum arata vinul pe care il faceai acum 10 ani. Si s-ar putea sa te cred ca esti un producator care face vin de calitate. Restul e marketing, adica o simpla perdea de fum, atata vreme cat produsul de la care se pleaca are probleme sau nu si-a dovedit calitatea in timp.

 

Haut-Bailly-Wine

credit @www.thewinecellarinsider.com

Asa ca atunci cand vin si cer nu stiu cate sute de mii pe minuni oenologice aparute ca si viile de Chardonnay pe dealurile patriei (adica peste noapte), ii putem intreba si noi ce faceau acum 10 – 20 ani? Construiau complexe rezidentiale?  Aduceau blugi de la turci? Participau la licitatii publice? Tocmai privatizau combinatul de vinificatie mostenit de la comunisti? E, scuzati-ne atunci daca o sa fim mai sceptici si nu o sa va credem pe cuvant cand o sa ne spuneti ca vinul D-voastra premium face si drege.

 

Acum bine, sa nu intram in detaliile verticalei pentru ca facem depresie. Numai daca ne gandim la un singur atribut al acesteia: lungimea.  La noi maximul se invarte pe la 10 ani (vinuri). Pe afara, un producator serios sare de suta. Dar cum spuneam, nu are rost sa ne poticnim in detalii. Sa ne vedem locul si lungul nasului si sa gandim local. Conform celebrei fraze: “Think globally, act locally”…

 

Asa ca local, in Romania, eu unul nu stiu decat patru producatori capabili sa puna la dispozitie o verticala cat de cat normala (adica peste patru-cinci vinuri rosii sa zicem):  Vinarte, SERVE, Davino si Stirbey. Si atat. In rest foarte mult zgomot. Si foarte multe pretentii, usor nejustificate…

Ca sa il parafrazez pe maestrul Dinica:   “o tara mica, cateva verticale…”

 

24 responses so far

24 Responses to “Verticala: singurul lucru care legitimeaza un producator de vin “premium””

  1. Paharniculon 09 Sep 2013 at 11:00 AM

    100% de acord. Povestea asta cu “premium” e o marota romaneasca de marketing. Exista nenumarate crame “anonime” din Italia, Franta, Germania sau Spania care pot oferi, oricarui vizitator, verticale de minim 10-15 ani, fara sa aiba nici un moment pretentia ca fac “vinuri premium”… Piata romaneasca are o inflatie de “crame premium” si un deficit de “consumatori premium”, singurii care pot, de fapt, legitima verticala de care vorbeai…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Paharnicul, Razvan,intr-adevar mai avem mult pana la maturitatea pietei. Atat in cazul producatorilor, cat si al consumatorilor.
    Din pacate multi nu inteleg ca acei consumatori premium de care vorbesc toti ca de “Holy Grail” nu pot aparea peste noapte. Trebuie “formati”, atrasi, educati, obisnuiti cu vinuri bune…iar la nivelul actual al preturilor la vinurile cat de cat ok, care pot atrage consumatori spre vin, nu vad de unde ar putea aparea.
    Nu cred ca cineva care are bani, nu stie mare lucru despre vin dar vrea sa afle, se va apuca de maine sa dea 50-60 lei pe o sticla. Doar pentru ca vrea sa se educe. Costa prea mult educatia asta, chiar si pentru cei cu posibilitati.
    Preturile astea mari altoite pe niste pretentii exagerate, exclud foarte multi consumatori potentiali din piata.

    [Raspunde]

    Andreea Reply:

    @Dan Micuda,
    Eu am facut exact ce spui in ultimele 2 paragrafe, am dat mai mult de 30 de RON (pana in 100) de cateva ori pe cateva vinuri romanesti, tocmai pentru a putea compara si a ne educa. Si da, e mai scump si nu ne permitem sa bem in fiecare seara vin de 50RON+, dar a meritat din plin si a facut cinele respective in familie mai frumoase.
    Din punctul asta de vedere, mi s-a parut extrem de overpriced un rose de la Davino din 2012, pe care am dat spre 70 de RON, in comparatie cu rose-ul de la Basilescu din 2009, care e 45 de RON cred si care ramane de departe favoritul nostru.
    Si stiu ca e o parere pur subiectiva, dar mi-am format-o dupa ce am comparat cateva rose-uri intre ele, exact ce spuneai mai sus 🙂

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Andreea, ce ma enerveaza pe mine la vinul romanesc este ca ar trebui sa iti permiti mai des sa bei un vin bun. Atentie nu zic foarte bun sau vinuri superpremium.
    Dar vinuri normale, corecte la preturi corecte. Nu sa faci un efort sa le cumperi.

    Davino rose este mai greu si mai complicat. E mai mult un rose gourmet, de asociat cu mancarea.
    Rose-ul de la Basilescu era cu rest zahar sau sec?

    [Raspunde]

  2. lucianon 09 Sep 2013 at 12:36 PM

    La maturizare vorbim doar de consumatori. Producatorii stiu foarte bine ce fac si aleg sa faca asa. E posibil sa fie manati de la spate si de niste credite si sa primeze instinctul de supravietuire – cantitate in defavoarea calitatii. Dar chiar si asa cine se respecta are rezerve pentru o verticala. (Si mai presus de astea tot va trage spre calitate. E mai usor sa vinzi un vin bun decat sa vinzi unul prost). Ca nu vorbim de producatori de nisa cu doar 10 hectare si alea de superfite astfel incat sa vanda toata productia in avans de buna ce este… Iar daca ar fi asa de bun, incat sa-l vanda in avans cel care cumpara ar fi un cunoscator, interesat sa puna in valoare un vin.
    Cea mai buna lectie (palma) data unui producator e sa nu-i cumperi vinurile proaste. Si pe cele nejustificat de scumpe – asta e si mai usor. Atat. De restul se ocupa concurenta. Daca il asezi in banca lui doi ani la rand nu mai sare calul.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Si eu m-am obisnuit sa vorbesc doar de maturitatea consumatorilor. Pentru ca maturitatea producatorilor nu tine de mine si nu cred ca o pot influenta cumva. Exact ce spui si tu mai sus…fiecare e victima propriei sale minti.

    [Raspunde]

  3. vasileon 09 Sep 2013 at 4:33 PM

    Eu totusi am o nelamurire…de ce nu se vand verticale? De ex eu chiar as fi curios de uberland ul timisorean…le manoir tot vrea sa imi bage pe gat le bon pasteur, doar noah eu vreau uberlandu…stiu is incapatanat ca un magar 🙂 is eu fan pomerol dar daca tot e sa lucru o luna gratis pt o verticala vreau sa ramana banii in tara. Uite cei de la Nachbil m au inteles si m au lasat rapid fara leafa lunara pe gama 2003 2004 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @vasile, 😀 Eu te-as sfatui sa incerci si Bon Pasteur..macar asa de cultura generala.
    Stiu ca Vinarte vinde vinuri din verticale, mai gasesti sporadic si SERVE. Oricum e greu sa tii vinuri din toti anii sa vinzi verticale complete. Nu exista cerere pentru asa ceva. Mai ales la noi.
    Dar pentru cine vrea musai se poate incerca un mail la crama…

    [Raspunde]

  4. lucianon 09 Sep 2013 at 4:38 PM

    S-ar putea imbutelia sticle de 375 ca sa ramai cu juma de salariu.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, e o idee..:D Bine la astea de pastrat nu merge… aici ideal este magnum-ul.
    Dar la cele de consum curent, eu as fi foarte fericit daca as putea cumpara si sticle de 375….

    [Raspunde]

  5. lucianon 09 Sep 2013 at 6:40 PM

    Ar mai fi o explicatie -spatiul de depozitare. Sa pastrezi 100 ani x 1000 sticle inseamna ceva spatiu – probabil intre 150 si 200 de metri cubi, care nu sunt de colo. Bine, sunt putine crame la noi care au rezerve de o suta de ani…

    Nici eu nu vad pentru verticale alta solutie decat direct la crama. Cererea e prea mica si prea specializata. In economia noastra salbatica nu cred ca exista vreun comerciant care sa fi mizat pe un vin si sa cumpere cantitati mari an de an. Pe care sa le vanda la un pret bun peste ani. Poate vreun cunoscator cu punga groasa, dar sigur nu se va desparti de ele asa usor.

    Teoretic nimeni nu te opreste sa-ti construiesti verticala. Incepi de azi si peste 10, 15 ani o ai. Si desigur iesi si mai ieftin. Practic trebuie sa ai unde s-o pastrezi in conditii corecte si sa mizezi pe un vin sau mai multe inainte ca el sa demonstreze ceva. Ori aici Dan are dreptate – sunt doar 4-5 producatori care au un cuvant de spus.

    Deci tot de la consumator pleaca. Din secunda in care incepe sa ceara calitate producatorul nu mai are incotro. Ori livreaza calitate ori e depasit de concurenta. Sau se plaseaza in nisa de bodega. E interesul lui ca producator daca face un vin excelent sa aiba cat mai multi consumatori avizati – poate si pentru ca e pacat sa dai portocale la porci. Tind sa cred ca un consumator avizat poate uneori sa promoveze un vin chiar mai bine decat producatorul lui.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Corect, si pe langa spatiu sa nu uitam si conditiile de depozitare. Practic trebuie sa ai ceva pivnite sapate, altfel costurile de climatizare sunt foarte mari.
    Din pacate educatia consumatorului se face greu, dar ai dreptate, totul tine de aceasta. Pana la urma nu ne putem astepta de la producatori sa le spuna consumatorilor:” mai vedeti ca dati prea mult pentru vinul autohton de calitate”.
    Acestia trebuie sa incerce, sa vada, sa se “arda”, sa cumpere de afara, sa compare si apoi sa decida cum le este mai bine.

    [Raspunde]

  6. vasileon 09 Sep 2013 at 7:16 PM

    Acasa la tara am o pivnita sapata care nu se afla sub casa ci langa inconjurata de vie.temperaturile oscileaza iarna vare dar e undeva pe la 16 17 grade.umezeala e ridicata insa pt legume nu e bai 🙂 eu am inceput sa imi fac verticale dar m am oprit. Uberlandu 37979 din 2009 a avut dopu 1/3 inundat, iar merlot 2003 nachbil a lacrimat ca o icoana favatoare de minuni.Din fiecare sortiment incerc sa cumpar cate 2, 3 sticle.putine dopuri cred ca is bune pt pastrat in asemenea conditii mai mult de 5, 6 ani. Ce am invatat de la Dan si Ciprian ca nu e o rusine sa dai google in gata raftului de vin. Pastorul cel bun e in drum spre nemernicia mea intunecata dar nu la pret de le manoir de roumanie. Ce am cumparat inainte de a citi bloguri cred ca e un esec. Vinuri bune dar dopuri slabe

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @vasile, Eu unul ma bucur ca am adus lumina in lumea intunecata a pivnitei din vie. Glumesc!
    Da, la noi e prob cu dopurile. La Nachbil aud si eu destul de des. Pacat de vinuri. La Uberland nu stiu cazuri. Am si eu unul din 2009, fara probleme (evidente).
    Cei seriosi (Davino, SERVE, Vinarte, Stirbey) stiu ca au dopuri de calitate, first grade si sunt foarte atenti de unde le iau.
    Si cu pastorul, se pare ca ai invatat lectia asa cum trebuie….:D

    [Raspunde]

  7. Ciprianon 09 Sep 2013 at 9:31 PM

    nu numai ca nu e o rusine sa dai gugal in fata raftului, ba chiar e indicat 😀

    [Raspunde]

  8. Ciprianon 09 Sep 2013 at 9:36 PM

    problema in Romanica nu prea mai e de calitate a vinurilor; bine, sunt si multe proaste, dar si strainatatea geme de asa ceva. E o problema de preturi raportate la calitatea respectiva, capitol la care stam dezastruos atunci cand ne comparam cu ce-i afara. Sunt dispus sa dau bani multi pe o sticla de vin romanesc, dar vreau sa si primesc ceva in plus fata de ce se face in mod obisnuit. Io spun de ex ca Flamboyant isi face banii, are cel putin 2 dimensiuni in plus fata de ce se face la noi si are acea bruma de rafinament pe care o gasesti si in afara la aceiasi bani. In ceea ce priveste verticalele, sa fim seriosi, traim intr-o lume dominata de cash flow si vanzari cat mai rapide…

    [Raspunde]

    lucian Reply:

    Care Flamboyant nu se mai gaseste… Ca daca se gasea cumparam si eu doua sticle. Ori voi stiti/aveti vreo sursa secreta….

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Mda, nu vinul e problema la noi, ci pretul aberant care se cer pe el.
    Te apuci si tu acu, cand are omul o durere cu Flamboyant-ul…
    Bine, vinul este de vazut, asta ca sa invart cutitul in rana..:D
    Nu stim nici o sursa secreta, decat ce se mai vehiculeaza prin piata. Dar la cat si-au pus unii adaos mai bine astepti sa iasa 2010.

    [Raspunde]

  9. Ciprianon 09 Sep 2013 at 10:08 PM

    a fost o sursa, dar le-a epuizat si aia

    [Raspunde]

  10. lucianon 09 Sep 2013 at 11:00 PM

    Hai sa va explic, oricum e tardiv, plec zilele astea si nu mai am timp pt minuni. In concediu (Toscana) printre altele trec si pe la niste prieteni, parteneri de afaceri si nu voiam sa merg cu mana goala. Daca tot n-am gasit Flamboyant… atunci Cuvee Uberland, Purpura Valahica, Solo Quinta si Davino Domain Alb sper ca vor face o figura frumoasa.
    Cand ma intorc sigur va fi aparut 2010.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Teoretic nu ar trebuie sa te faci de ras..:D Oricum nu te lauda prea tare ca iti dau imediat cu un Brunello pe la nas de uiti de tot de pe la noi…
    Purpura ar trebui sa fie interesanta si sa ii surprinda… ca e soi autohton si italienilor le plac astea din soiuri locale.

    [Raspunde]

  11. BogdanCon 10 Sep 2013 at 10:23 AM

    Lucian, la restaurantul Rosetya din Pta. Rosetti (Bucuresti) aveau la inceputul verii o miniverticala de Uberland, dar sa ai portofelul gros. Eu nu m-am indurat.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @BogdanC, Sa iti iei verticla din restaurant tre sa fii deja boier…

    [Raspunde]

  12. lucianon 10 Sep 2013 at 10:56 AM

    Merge sa faci o verticala la restaurant daca esti prieten cu patronul si duci vinul inainte. O verticala spot nu merge ca trebuie sa-l pregatesti inainte… iar sa-l cumperi cu adaosul lor de 30-300% e sinucidere.

    Nu dau nume dar am intrat intr-un restaurant unde cel mai scump vin era cat un Renault Clio (cu rabla, fara rabla nu mai conteaza)… Ieftin insemna ceva pe la un milion… Google la greu!

    Bogdan C – Te-am suparat cu ceva!? 😀

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply