Sep 05 2013
Cuvee Amaury, de atunci si de acum…
In weekend am avut o mica reuniune de “lucru” cu Ciprian si Ionut in care am trecut in revista cateva vinuri, mai vechi si mai noi. Dupa ce am umplut in mod regulamentar Facebook-ul de poze, in urmatoarele saptamani o sa va povestesc in linii mari de fiecare vin parte.
Astazi profit de ocazie, pentru ca tocmai bausem acum vreo cateva saptamani un Amaury 2011 si nu stiam cum sa il introduc in playlist. Asa ca o sa facem un “now and then”. Adica acum si atunci. Sau “peste 8 ani’, cum vreti sa ii ziceti…
“Atunci” inseamna anul 2005. Vinul l-am gasit ratacit intr-un magazin de cartier, pe un raft prafuit si l-am achizitonat cu inima indoita fata de ce s-ar mai fi putut afla in sticla dupa cei 8 ani petrecuti prin retailul romanesc.
In plus, la verticala de Amaury din toamna, exemplarul de fata nu a stralucit, fiind destul de inchis si clar eclipsat de fratele lui din 2006 (100% Sauvignon Blanc). Cel de fata este tot un varietal pur, dar de data asta de Riesling. Nu stiu de care, italian sau de Rin ca nu se specifica. Fiind Dealul Mare si 2005, presupun ca italian. Cel de Rin a intrat de prin 2011 in scena “Amaury”, din ce stiu.
Asadar, fara prea mari asteptari am purces la desfacerea sticlei. Adevarul este ca la cei 37 de lei cat am dat de el (pret ramas probabil in contabilitate din 2005) nu era un loz foarte costisitor, tinand cont si de pedigree-ul producatorului. Din categoria: stiati ca SERVE este primul producator de vinuri albe premium in Dealul Mare? Amaury cel putin se face inca de prin 2002. Asadar:
Cuvee Amaury 2005 (13% alcool, Riesling)
Aspect (culoare): Un auriu perfect, de para parguita, clar si stralucitor
Nas: initial inchis, cu arome de fruct supracopt, caise si persici confiate si tente usor afumate. Lasat la aerat fructul se invigoreaza, deschizandu-se in senzatii citrice, usor picante si de coaja de portocala uscata.
Gust: Aceeasi poveste ca si nasul. Initial inchis, liniar, usor plat si cald pe final, dupa aerare schimba brusc portativul, evoluand in note citrice, chiar proaspete pentru varsta lui. Finalul cel putin clar nu arata deloc cati ani are, tonurile citric-amarui fiind suprizantor de vioaie. Posgust mediu, care adauga la senzatiile de mai sus tuse prietenoase, de miere si ceara. Clar arata mai bine decat cel de la verticala, care a parut inchis si fara vlaga in seara respectiva. Sau probabil nu i-am acordat destula atentie/timp.
Cuvee Amaury 2011 (13.5% alcool, Sauvignon Blanc si Riesling de Rin)
Aspect (Culoare): tanar, cu nuante de un galben pai care bat in tente verzui
Nas: Initial inchis si mut, se deschide destul de greu in note ierboase, parfumate, florale si impresii de baric, lactice, untoase pentru ca apoi sa dezlege o avanlansa de fructe pure ce aduc aminte de mere, pere, piersici, caise si gutui coapte. Tusele usor afumate, vanilate si minerale din fundal intregesc imaginea unui nas complex, elegant, fin si evolutiv.
Gust: Pe palatin dezvolta o evolutie diafana, cu o aciditate a sauvignon blanc-ului care echilibreaza perfect alcoolul, baricul si corpul. Impresiile din nas se perinda si pe palatin, de la intensele note fructate la aportul elegant al lemnului, totul pe fondul unei senzatii de lipsa de greutate, dar cu o structura de invidiat. Final in note proaspete, citrice, urmat de un posgust evolutiv in tuse de baric, usor afumat-minerale, de cremene.
Dupa ce l-am baut de vreo trei ori la intervale de timp diferite, pot spune ca mi se pare cel mai reusit Amaury din ultimii ani. Un vin Foarte Bun, care se apropie de bariera de 90 de puncte, cu un potential consistent de invechire. Plus un RPC corect pentru ceea ce ofera.
In concluzie, avem de-a face cu doua realizari in sine, primul vin impresionand prin vivacitatea pe care inca o manifesta la 8 ani de la conceptie, in pofida vicisitudinilor sortii si celalalt prin finetea si eleganta constructiei.
P.S. Pentru amatorii (sau profesionistii) care isi dau coate descoperind apa calda, le spun direct, ca sa ii scutesc sa isi raceasca gura de pomana si sa isi oboseasca neuronii pe viitor: Da, SERVE este unul dintre producatorii romani al caror fan declarat sunt.
Pentru ca au bun simt, fac vinuri bune si nu se bat cu pumnul in piept pentru asta. Combinatie destul de rara pe la noi. Puteti chiar sa ma citati…
Excelenta comparatia, Dane!!
Esti tu fan Serve, dar ceva imi sugereaza ca gustul tau e ahtiat dupa un producator roman ce incepe cu S……mai precis un SB Vitis Vetus…);
O nota in plus pentru Serve as mai da si pentru Milenium Alb…, iar din gama low cost pentru albe as merge pe Feteasca Alba…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 5th, 2013 at 4:09 PM
@Cristian. E., SB-ul Vitis Vetus de la Stirbey e preferatul meu dintre SB-urile autohotne. Dar e diferenta de stil si zona intre Dealu Mare si Dragasani si asta se vede. E si chestie de gusturi personale, mie imi plac SB-urile vinurile mai acide si austere. Iar in Dealul Mare ies mai “grase” si incarcate de arome.
De fapt am si zis mai sus, SERVE e unul dintre producatorii care imi plac. Mai sunt vreo 2-3…:D
Da, FA era cel mai bun vin de pe VC. De cat am laudat-o in 2012 au trecut-o pe Terra, in asamblaj cu SB. A iesit un vin frumos, dar in alta categorie de pret offcourse. Ti-l recomand oricum ca e interesant.
Ahhh si pe Vinul Cavalerului a iesit iara bine in 2012 Rieslingul. Care apropo este Riesling de Rin din ce am auzit, dar ei nu se lauda cu asta pentru ca stiu ca nu se pot compara cu originalul. Chestie de bun simt, cum spuneam si mai sus…
[Raspunde]
[…] O sa va povestesc astzi despre un vin foarte special, care s-a dovedit a fi starul celor trei zile de degsutare despre care aminteam in debutul articolului de ieri. […]
Cuvee Amaury e un vin mai acid si auster sau mai gras si aromat? Mie imi plac vinurile acide si care nu au foarte multe arome (iau mai mult din strainatate ca astea romanesti sunt prea aromate). Cuvee Amaury ce fel de vin e? De exemplu nu prea mi-a placut VC Sauvignon Blanc pentru ca era prea aromat (dar aciditatea era buna).
[Raspunde]
Dan Reply:
November 29th, 2014 at 9:56 PM
@adr_0001, Incearca Amaury macar o data…dupa mine e cel mai elegant vin alb de Dealu Mare. Si isi merita banii…
E altceva decat SB- de pe VC. Pana la el mai treci prin gama Terra…:) Apropo, s-ar putea sa iti placa asamblajul SB cu Fa de pe Terra Romana de la ei…
[Raspunde]