Jul 31 2013

Drumul spre Santorini trece pe la Lidl: Assyrtiko 2012

Published by at 8:00 AM under 2012,Alb,Assyrtiko,Bun,Grecia,Sec

 

Vara…cald…plictiseala…concedii pe insule grecesti, etc..etc Pentru cine nu are bani sa se duca in Santorini ii propun azi o solutie mai scurta si mult mai ieftina. Un vin adus de Lidl acum vreo doua saptamani, care costa exact 20 de lei. Si cu banii astia, adica mai putin decat un bilet de cinema, puteti sa va apropiati putin de Santorini.

Eu, ca unul nascut iarna si care nu  suporta neam caldura, mai mult nici nu vreau sa ma apropii. Decat eventual de vreun Assyrtiko de la Sigalas..:D

Dar sa revenim la vinul de fata. Este produs de cooperativa din zona (Santo Wines) pentru Lidl si este plin de medalii si lauri la mai toate concursurile internationale de profil.

 

Inainte sa va povestesc efectiv de vin va mai spun ca Assyrtiko este unul din sutele de soiuri indigene Greciei, care in Santorini se ridica la cote maxime de calitate datorita in primul rand viilor vechi, prefiloxerice. Si desi insula Santorini este considerata patria acestui soi, la ora actuala fiind unul dintre portdrapelurile Greciei la nivel oenologic, este cultivat, cu mai mult sau mai putin succes, pe tot cuprinsul tarii. Mai multe info puteti citi aici. Despre vin:

 

santorini assyrtiko santo winesCuloare: galben intens,auriu, tanar, verzui

 

Nas: floral, cu impresii de tei si note de fructe exotice usor coapte. Aspecte verzi, citrice evidente (gref, lamaie, lime) si o tusa mineralitate ciudat de eleganta la nivelul acesta de pret. Pe masura ce se deschide apar note usor lactice, de cas proaspat de vaca si unt.

 

Gust: atac rotund, catifelat , evolutie moale, echilibrata de impresiile citrice si florale. Tusele de fructe coapte ii dau inca de la inceput o nota dulceaga, plina, gurmanda si serioasa. Aciditate “verde”, evidenta inca din atac, dar mai ales in partea a doua a evolutiei, aducand impresii de carcei de vita si culminand in final cu aspecte minerale, proaspete, crocante, care curata palatinul. Postgustul scurt spre mediu, usor alcoolizat, citric, mineral si marcat de aciditatea in crestere din final, se stinge in note usor drojdioase.

 

Un vin Bun, cu un echilibru competent realizat intre corp, aciditate si alcool (13.5%), surprinzator de elegant tinand cont de nivelul de pret. RPC Bun la cei 20 de lei dati pe el in Lidl. De remarcat si design-ul “curat” al etichetei, intr-o cromatica care invoca albul si albastrul celebrei insule grecesti.

 

Trantiti o Dorada facuta simplu, in crusta de sare, langa el si parol daca nu o sa va simtiti acolo…:D

 

santorini1

 

Sau acasa, intre o levantica si un busuioc..:D

 

Assyrtiko

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply