Jul 24 2013

Un Rose cu aer de Fetesti: Liliac Rose 2012

Published by at 8:00 AM under 2012,Bun,Liliac,Merlot,Romania,Rose,Sec

 

Recunosc, vara exista (si din partea mea) tendinta de a scrie de Rose-uri.  Zic si din partea mea, pentru ca  in general nu ma omor prea tare cu genul asta de licori. Dar pe masura ce temperaturile cresc, un rose bine racit te poate scapa de canicula. Si pe la noi si de bani…

Asa ca in “quest”-ul meu dupa rose-uri autohtone care indeplinesc cu succes prima cerinta si  fenteaza pericolul din a doua, va prezint: Liliac Rose 2012.

 

Despre producator am mai scris, mai ales despre vinurile lor albe care introduc o perspectiva aparte in peisajul autohton, mai ales ca in zona Transilvaniei nu avem foarte multi producatori de vinuri “quality”. Ma gandesc in primul rand la Fetestile lor (Alba si Regala) care sunt cumva in alt stil decat cele de prin sud. Dar nici Sauvignon-urile nu sunt de lepadat. Ba din contra

In fine, sa revin, astazi vorbim despre Rose. Facut din Merlot plus Feteasca Neagra,  alcool 13,5% (conform site-ului, care, “later edit” s-ar parea ca are informatiile despre rose-ul din 2011):

 

liliac-rose-merlotAspect (Culoare): rose-somon spre nuante deschise de cupru si foaie e ceapa, clar stralucitor, placut ochiului.

 

Nas: Echilibrat, de intensitate medie, cu impresii proaspete de fructe rosii de padure, cirese, zmeura si nuante usor lactice, drojdioase in fundal. Corect, direct, nu foarte agresiv si incarcat de arome artificiale.

 

Gust: Atac rotunjit, in tente usor dulcege, de fructe coapte echilibrat imediat de o aciditate bine reprezentata si integrata, cu o evolutie in crescendo, liniara, catre un final proaspat, crocant si racoritor. Impresiile gustative de genul fructelor coapte trec pe planul doi, in spatele unor note citric-amarui, fapt care confera vinului un caracter lejer si abordabil. Finalul aduce impresii tonice si usor minerale, urmat fiind de un postgust de migdale si samburi de caise, asociat cu tuse usor fructate.

 

Un vin Bun, corect, echilibrat, care se achita cu success de scopul pentru care a fost creat, adica sa ofere prospetime si placere directa.  A fost achizionat de la Goodwine, la ei pe site il gasiti pe la 27 de lei, RPC Bun.  Daca puteti luati-l de la crama ca e mai “safe” vara. Asta e valabil la orice vin alb sau rose.

E cam din aceeasi categorie de calitate si pret cu cel de la Segarcea de care am vorbit acum cateva saptamani, cu mentiunea ca cel de fata pare mai lejer, direct si proaspat si are o tusa diferita fata de rose-urile incarcate si fructate  din “sudul” extrem insorit, mai ales in 2012.

E cam acelasi “feeling” ca la Fetesti…sa traiesti..:D.

 

P.S. Poza este din 2011. In 2012 prezentarea e la fel de curata, unitara si ingrijita. Thumbs up for it!

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply