Jul 10 2013

Un rose cum mi-as dori sa fie cat mai multe: Hecht&Bannier Cotes de Provence Rose 2012

Published by at 8:00 AM under 2012,Foarte Bun,Franta,Provence,Rose,Sec

 

Bun, pornim de la premisa ca mie imi plac Rose-urile de Provence. Pentru prospetime, naturalete, stil, eleganta, etc. Bineinteles ca exista si in alte parti rose-uri bune. Dar nu am intalnit pana acum nici o zona care sa ofere atata constanta in calitate si stil ca Provence.

La Prowein anul trecut imi aduc aminte ca am testat un “perete” intreg de rose-uri expuse de la cele mai ieftine, in jur de 3€, la cele mai scumpe de 20-30 €. Si desi diferentele de calitate erau evidente intre diferitele paliere de pret, exista o linie de prospetime si naturalete comuna tuturor.

Nu spun ca nu exista si rose-uri slabe in Provence, dar, reversul medaliei a ceea ce am spus mai sus, este mult mai putin probabil sa dai de un rose slab in Provence decat in cazul altor zone. Si nu ma refer doar la Romania. Bineinteles ca avem si noi Rose-uri bune, dar pana acum numar pe degetele de la o mana (si acelea sunt prea multe) exemplarele care se apropie de un rose mediu din Provence. Cum este cel de mai jos.

 

Producatorul este un negociant&eleveur din sudul Frantei cu suprafete viticole atat in Provence cat si in Languedoc. Ofera o gama destul de variata de vinuri, toate pornind de la filozofia de a pune cat mai bine in valoare terroir-ul si caracterul soiurilor.  Iar francezii se pricep foarte bine la asta. Nu doar declarativ…

 

Un rose tipic de Provence, asamblaj din Cinsault, Grenache si Syrah facut exclusiv din struguri crescuti pentru asa ceva, fara sa fie doar un produs derivat din procesul de vinificare a vinurilor rosii din Merlot sau Cabernet Sauvignon, prin metoda
“saigne”, asa cum se practica pe scara larga la noi.  Sau provenind din struguri din care nu se poate obtine vin rosu din motive de calitate indoielnica sau coacere insuficienta.

Daca vreti sa stiti cum se face un rose in Provence puteti citi despre procesul de vinificare a celui de fata aici. E mai complicat decat multe stiluri de vinificare pentru rosiile de pe la noi. De ce atata osteneala pentru un amarat de rose? Pentru ca se face cu pasiune si pentru a impune si mentine un stil. Inchis cu dop de sticla, Vinolok, chestie destul de scumpa care arata inca o data respectul pentru calitate si cautarea celor mai bune solutii.

Pentru ca in Provence, rose-ul este religie; vinul este destinat sa fie rose, de la viticultura pana la imbuteliere. Asadar:

 

hecht-bannier-cotes-de-provence-rose-provence-franceAspect (Culoare): elegant cu nuante deschise, de foaie de ceapa si reflexii aramii, de cupru.

 

Nas: diafan, de intensitate medie, cu impresii de fructe negre; floral cu  eleganta retinuta si tuse usor dulci, de chec si tarte cu fructe proaspete. Plus evidente note picant-condimentate, gurmande, de anason, cuisoare, ierburi de Provence. Fara clasicele fragute, capsuni si fructe rosii chimizate, cu izuri de acetona, atat de specifice peisajului autohton. Le-am cautat in mod voit si insistent, dar oricat m-am straduit nu le-am gasit.

 

Gust: atac fin, lejer, diafan cu o aciditate prezenta inca din debut si excelent integrata, imprimand o evolutie liniara, pe fondul unui echilibru de invidiat. Spectrul aromatic aduce tuse proaspete, pure, de fructe negre plus condimentele invocate la nivel olfactiv. Finalul prezinta un usor crescendo al aciditatii care culmineaza intr-un postgust proaspat, mineral, gurmand, cu o explozie de fruct proaspat asociat notelor condimentate. Remanenta impresionanta pe palatin pentru un rose, cu note evolutive spre dulceturi proaspete de fructe.

 

Asadar, un vin Foarte Bun, exponent clasic si reusit al vinurilor de Provence, cu tot ce au ele mai bun: aciditate vibranta, echilibru electric, mineralitate si prospetime impresionanta. Nu prea are nici o legatura cu ce se produce la noi si de cate ori ma intalnesc cu un vin in genul celui de fata mi se reseteaza standardele fata de “tentativele” de rose de pe la noi.

 

Pretul este in jur de 60 la Comtesse du Barry (la producator pe site este 9.5 €, deci un normal + 50 %), RPC Acceptabil in viziunea celor spuse mai sus. De altfel preturile vinurilor proprii le puteti consulta direct pe site, o chestie de laudat, care arata respect fata de client.

 

P.S. I: Special pentru “winegeeks”, la ei pe site gasim o harta extrem de detaliata a regiunilor viticole din Languedoc si Provence.

P.S. II:  Acum doua zile am baut un un “M de Minuty” din 2010 despre care am scris deja aici.  Daca pe la noi Rose-urile caseaza de obicei in cateva luni si toti producatorii indruma la a fi baute in anul productiei, cel de fata se prezenta proaspat si cu toate aromele la locul lor, la fel ca in prima zi. Ciudat, nu?

 

One response so far

One Response to “Un rose cum mi-as dori sa fie cat mai multe: Hecht&Bannier Cotes de Provence Rose 2012”

  1. […] dar s-a ajuns la un caz clasic in care brandingul distruge produsul in sine. De exemplu cel de aici e o clasa peste el. Un vin Acceptabil spre Bun, dupa gusturile mele. RPC Slab la cat se cere pe el […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply