Jun 26 2013

Faceti cunostinta cu Regina Vinului din Germania…

Published by at 8:00 AM under Altele,Diverse,Opinii

 

Un articol din ultimul numar al RVF mi-a atras atentia asupra unui fenomen specific mai mult tarilor din sudul Europei si Americii Latine care se petrece insa in patria Riesling-ului, Germania. Adica organizarea unui concurs de gen miss, denumit Regina Vinului. Cum nu ii stiu pe nemti degraba organizatori de “suse” si paranghelii fara un scop bine definit si nici pe nemtoaice pasionate la extrem de defilari pe podium, modeling si arhitecti italieni organizatori de concursuri de miss, pe plaja de la Mamaia (sic!) am studiat cu atentie “fenomenul” respectiv ca sa il inteleg mai bine. Asadar, din categoria: asa e la ei, asa e la noi, iata ce am inteles din tot demersul, ajutat de putinele  cunostinte de limba lui Goethe si cu vastul concurs al Google Translate:

 

Credit @ http://www.deutscheweinkoenigin.de

Credit @ http://www.deutscheweinkoenigin.de

Nemtii aleg an de an cu mare pompa si valva, in cadrul unui concurs ajuns la editia 63 si urmarit de toata natiunea la televizor, o asa numita Regina a Vinului.  Vine pana si cancelarul Angela Merkel sa faca poze cu candidatele, chestie care ma gandesc ca i-ar face invidiosi pe unii politicieni de pe la noi.  Criteriile de departajare la amintitul concurs difera cumva de standardele romanesti (picioare cat mai lungi, minte cat mai putina) si la o privire mai atenta la propriu si la figurat, a castigatoarelor din editiile precedente, sunt chiar in antiteza cu acestea.

Julia Bertram

Credit @ http://www.deutscheweinkoenigin.de

 

Castigatoarea din 2012 vine din regiunea Ahr (participa doar concurente din regiunile viticole ale Germaniei, in total 13 la numar) si se numeste Julia Bertram. Este fiica unui viticultor din zona si are deja experienta viticola. Ca de altfel toate candidatele. Probele cele mai importante care au departajat-o de celelalte concurente (din Pfalz, Nahe, Rheinhessen, Mosel, etc) sunt raspunsurile clare, concise si pertinente la intrebarile tehnice legate de vin plus siguranta si carisma afisate la  degustarea in blind. Deci fara probe de  costum de baie, rochie de seara si intrebari de cultura generala de genul “Care este capitala Dubai-ului? (sic!)”

 

Juriul este alcatuit din optzeci de jurnalisti, functionari si experti de vin. Iata un juriu in care m-as supara daca nu as fi cooptat..:D La noi probabil ca ar fi format din sponsorul concursului (eu am deja cativa producatori de vin in minte), un creator de moda (de fapt Acel creator de moda), un notar si un politist (care au rolul sa se asigure ca totul este corect; chiar asa nemtii or fi avut asa ceva sau merg pe incredere?) si vreo 10 reprezentanti ai unor agentii de modeling.

 

Detinatoarea titlului de Regina Vinului se pare ca este mai populara la nemti decat Miss Germania, iar parerea ei conteaza atunci cand vine vorba de vinurile germane si promovarea lor in exterior. De fapt ea va fi imaginea vinului nemtesc in anul respectiv, reprezentandu-l la diferite evenimente nationale si internationale de promovare a acestuia.

 

Daca va ganditi insa ca Regina Vinului este o “pitzi” care sta cu nurii pe afara la standul Germaniei pe la targurile de vin va inselati amarnic. Dar nici nu va pot condamna ca ati judecat asa, mai ales  prin prisma experientelor si contextelor locale.

 

Deci pe scurt: Germania are nevoie de o “imagine” reprezentativa pentru vinul propriu si o alege dupa reguli stricte care tin de imagine, PR si comunicare in cadrul unui concurs.  Concurs in care nu vedem picioare, sutiene, defilari in costume de baie si celebrele poze cu botic din categoria “fii sexi’. De ce ? Pentru ca probabil nemtii considera (pe buna dreptate) ca aceste “apucaturi” nu dau bine in acelasi context cu vinul.

 

Julia Bertram 2

Credit @ http://www.deutscheweinkoenigin.de

O sa ziceti ca nemtii sunt prea rigizi si nu apreciaza frumosul feminin. O sa va zic atunci sa studiati niste poze de la Oktoberfest si o sa vedeti exact contextul potrivit cu decolteurile generoase si harjonelile cu publicul.

 

La noi in schimb e mai greu cu subtilitati de genul acesta si imi e frica sa sugerez organizarea unei asemenea competitii in Romania. Nu de alta dar s-ar putea sa ajung sa dau cu subsemnatul la politie pentru instigare la trafic de carne vie…

In plus, unii producatori autohtoni nu au inteles nici pana acum ca genul acesta de promovare “ultrafeminina”, cu formele la vedere, nu face decat sa atraga exact tipul de consumatori de care vinul nu are nevoie. Si uneori sa confirme celor de prin afara imaginea de cea mai importanta tara furnizoare de “placeri” din UE pe care Romania o are. Un statut capatat pe buna dreptate dealtfel, aici nu ne putem vaicari ca ne injura nemtii aiurea.

 

Ma bucur totusi ca nu s-a gasit vreun desptept prin vreun minister sa rezerve in cadrul delegatiilor platite din bani publici pentru organizarile de targuri de prin afara si 3-4 locuri pentru pipite cvasidespuiate ca asta ii mai lipsea standului Romaniei. Oriunde s-ar afla acesta in cadrul targului…

 

P.S. Oricum nu disperati ca nu suntem chiar singuri. In concluzia articolului din RVF mentionat in deschidere, autorul afirma ca viseaza la ziua cand o sa fie si Miss Franta in stare sa promoveze vinurile frantuzesti. Deci ginta latina nu ne face de ras..:D

 

2 responses so far

2 Responses to “Faceti cunostinta cu Regina Vinului din Germania…”

 1. cristion 26 Jun 2013 at 11:02 AM

  eh…sa sti ca dom’soara aci de fata , a absolvit probabil si un curs de somelieri , si oricum este intr-o continua specializare . Puteam totusi sa vedem un decolteu ceva..dar lasa ca ma pastrez pentru Goodwine 🙂

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @cristi, D-soara de origini teutone a absolvit chiar un stagiu de pregatire de cateva luni (internship) cu unul dintre cei mai buni vinificatori din Germania.
  Despre alte D-soare nu comentez, ca imi atrag (iar) oprobiul public…:D

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply