Jun 21 2013

De la Dusseldorf la Bordeaux sau cum am ajuns de la etaj la raionul de spirtoase

Published by at 8:00 AM under Manifestari si targuri,Marketing,Opinii

 

Din ciclul “unde este targul si unde suntem noi” va prezint astazi ultima participare de “succes” a Romaniei la un mare targ de profil din afara. Este vorba de Vinexpo Bordeaux care tocmai se incheie. Pentru o imagine obiectiva, in afara de pozele cu expozanti (cvasi-)fericiti de pe Facebook, ar trebui sa facem cunostinta si cu partea neromantata a intregii organizari:

 

Asa cum preconiza D-ul Cox in comentariile de la postarea cu participarea-catastrofa de la Prowein si la Vinexpo lucrurile au stat aproximativ la fel: licitatie (de fapt atribuire directa, sic!) facuta pe ultima suta de metri (adica pe 15 aprilie 2013), stand injghebat in graba (pare acelasi stand cu aspect de sugraferie cu care ne ducem pe peste tot), loc cumparat probabil prea tarziu si cu bani putini. Adica toate ingredientele succesului romanesc!

Din ce stiu, atribuirea aia a mers direct (ca de aia e directa, nu?) la o firma din Bacau. Pentru ca nu e asa, Bacau-ul este cunoscut ca si capitala specialistilor in organizari de participari la targuri internationale de vin. Bine, nu am nimic cu oamenii, dar suna cel putin pitoresc, nu? Ca o participare la un targ din Bordeaux sa fie organizata de o firma din Bacau. Adica probele de vin se duc la Bacau si de acolo pleaca la Bordeaux via Bucuresti sau cum?

 

Consecintele minunatei organizari a forurilor tutelare si autoritatilor publice sunt cum nu se poate mai evidente. Sa va expun grafic ca intelegeti mai bine:

vinexpo bordeaux

 

Incercuiti cu rosu sunt producatorii de distillate de pe langa noi. Se observa ca trebuia sa sa navighezi cu stil ca sa te feresti de ei si sa ajungi la standul Romaniei. Cine dorea sa cunoasca vinurile si producatorii romanesti trebuia sa vina glont la stand si musai sa aiba o harta cu traseul bine marcat. Ca altfel daca se apuca de degustat distilatele prin jur (si tentatia era mare) o Feteasca Alba de la noi i s-ar fi parut apa plata (eventual cu lamaie).

 

Si o imagine de ansamblu cu optiunea de “expozanti de vin” selectata, ca sa vedem si pe unde a fost targul:

 

still wines

 

Pe scurt am avut cel mai mare stand din pavilionul de spirtoase (distilate). Bine mai erau rataciti pe acolo si altii care se ocupau cu vinul (in special negociant-i francezi, distributori rusi si chinezi, organisme de promovare si marketing din Africa de Sud, etc), dar nu standuri de tara..:D

 

Cine are chef de ras sau zambit o sa i se stearga bucuria de pe fata cand o sa afle ca tot mise-en-place-ul asta deosebit s-a platit (partial?) din bani publici, de la buget. Adica din banii nostri. Cat? O bagatela de 475.000 lei. Adevarul e ca la cat ne-a costat paranghelia de la congresul OIV e chiar putin.

Documentatia de atribuire o gasiti aici, nu va obositi sa da-ti click pe site-ul Romtradeinvest pentru ca, in dulcele stil romanesc, site-urile autoritatilor publice care impart banii de la buget “cad” ca secerate cu saptamanile. Si oricum nu au timp sa se ocupe de site la cate licitatii si atribuiri au de facut. Profesionalism la maxim!

 

Exista insa si o veste buna, care ar trebui sa bucure sufletele contribuabililor si  iubitorilor de vin de pe la noi: anul asta s-a terminat sezonul expozitional extern cu participari pe bani de la buget. S-au finantat doar Prowein, Londra si Vinexpo din ce stiu. Cu rezultate fabulos de nefaste pentru imaginea noastra ca tara  producatoare de vin. Chiar daca am vrea nu mai avem nici un targ de anvergura  unde sa ne facem imaginea praf  si oricum nu se mai “sponsorizeaza” din banii prostilor.

 

Da, stiu, e trist pentru cei care se duceau gratis prin strainatate cu avioane de cursa de linie (ca  low-cost nu e reprezentativ) si hoteluri de 150 €/noapte. Dar asta este, exista si la anul sansa sa ne facem de ras.

De fapt de abia astept sezonul expozitional 2014 ca sa vedem ce surprize ne mai pregateste statul roman pe banii nostri. Sper insa ca in sfarsit s-au sesizat si producatorii sa isi ia ceva masuri de protectie. Va fi suspans, va spun!..:D

 

Pentu cine se (mai) intreaba de ce scriu si insist cu chestiile astea,  in loc sa imi vad linistit de laudat vinurile autohtone, chestie care cu siguranta mi-ar aduce mai multi prieteni, le raspund ca nu este din vanitate sau pentru click-uri si vizualizari. Atata timp cat nu vand bannere si publicitate, “cifrele de audienta”  imi pot cel mult mangaia orgoliul.

O fac in speranta ca macar unii dintre producatori se vor enerva indeajuns de tare incat sa evite fiasco-uri de genul acesta (si a celui de la Prowein) pe viitor. In stilul asta nu o sa facem niciodata cine stie ce figura pe pietele externe.
Si apoi balbele asta trebuie sa ramana cumva in istorie, nu numai comunicatele triumfaliste ale autoritatilor de genul “n+1 producatori romani au participat la X targ de prin afara…” Ca doar cantitatea conteaza nu si cum participi,  nu?

De la “autoritati” oricum nu mai am nici o asteptare si nu ii sfatuiesc nici pe altii sa aiba. E fiecare pe cont propriu si adesea, ca producator roman de orice, trebuie mai intai sa te lupti cu statul roman si apoi cu concurenta externa.

 

P.S. Stiu, stiu, “spirtoasele” din titlul nu sunt chiar acelasi lucru cu distilatele de la targul respectiv. Zic asta ca sa nu se sesizeze vreun “binevoitor” sa faca aprecieri despre cat de ignorant si slab documentat sunt. Ii las doar cu placerea de a vana virgule, diacritice si litere lipsa.

Oricum suna  mai bine “spirtoase” in context, nu? Luati-o ca pe o licenta poetica…:D

 

2 responses so far

2 Responses to “De la Dusseldorf la Bordeaux sau cum am ajuns de la etaj la raionul de spirtoase”

  1. philip coxon 21 Jun 2013 at 3:09 PM

    Dan
    Sa stiti ca deja sa facut progresse si associatie noastra a reservat o spatiul mai bun deja pentru Prowein de anul viitor. Daca nu sa gaseste budget de promovare pentru anul viitor o sa facem pe banii noastrii al producatoriilor.
    Care este destul de possibila find ca guvernul pune efforturile mare sa reduca din cheltuilor si chiar sa recupereaza bani din industria noastra prin forma impunere achizelor pe vin!
    Sper sa nu intampla!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @philip cox, Chiar ma bucur ca s-au luat masuri. Mi-au zis si alti producatori ceva in sensul acesta.
    Am auzit si eu discutii de modificare a sistemului de accizare. Mai ales despre reducerea accizelor la BFL-uri. Daca pun si accize pe vin (stiu ca sunt si acum, dar cota este zero) situatia devina usor dramatica.
    Exact cum spuneam mai sus: inainte sa isi faca griji de concurenta internationala, producatorii romani trebuie sa se descurce cu politicile si practicile statul roman.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply