Jun 14 2013

Lasati Portugalia sa vina la mine: Bon Ventos Rouge 2010

Published by at 8:00 AM under 2010,Bun,Portugalia,Rosu,Sec

 

Astazi se incheie mini-serialul de 4 episoade din aceasta saptamana despre vinurile straine pe care le-am incercat din retailul autohton in ultimul timp. Si cum “finis coronat opus” am lasat pentru la urma ce este mai bun.

 

Vinul de fata este elaborat in Europa. Deci nu este produsul unei ultracompetitive tari din Lumea Noua cu care nu ne putem compara. Este un vin rosu portughez, cu apelatiune regionala Lisabona, un cupaj de soiuri traditionale: Castelao (Periquita), Camarate, Tinta Miuda si celebrul Touriga Nacional. Producator Casa Santos  Lima. Cumparat din Mega Image contra sumei de 13 lei. Vreti si medalii? Luati de aici.  Este un vin care castiga medalii de prin 1999, cand noi inca faceam vin de “combinat”. Cel de fata de exemplu are aur la Bruxelles. Ca si cel din 2012 de altfel.

Recunosc ca daca nu m-as fi indragostit de vinurile portugheze toamna trecuta cand am fost la Porto as fi trecut pasiv pe langa el, fara sa ii acord foarte multa atentie. Mai ales ca nici eticheta nu iese in evidenta, iar vinul era plasat pe raftul cel mai de jos in supermarketul amintit.

Din fericire de asta toamna, de cate ori vad vinuri portugheze mi se aprinde un beculet. Au un raport pret calitate apropiat de al celor spaniole (adica foarte bun) si spre deosebire de acestea, la aceleasi interval de pret, au personalitate. Ceea ce eu pretuiesc nespus la un vin.

 

Asadar:

 

Bon VentosAspect (Culoare): rosu inchis, cu tente visinii, violacee, stralucitoare si borduri tinere de cireasa coapta

 

Nas: intensitate medie, dar surprinzator de aromat, cu tuse expresive de fructe negre si rosii, note vanilate excelent integrate si o puritate de fruct incantatoare la acest nivel de pret. Asociat fructului distingem ceva tuse de piper alb, scortisoara si condimente. Un nas direct, fresh, prospat care aduce a ceai de fructe de padure uscate, din acela la cutie.

 

Gust: Din fericire atacul confirma nasul, cu mult fruct proaspat, gurmand, savuros si cu o evolutie lejera, pe fondul unei aciditati bine integrate care ii imprima un caracter neasteptat de suplu si vioi. Echilibru de invidiat intre corpul mediu (pe alocuri cu aluzii cremoase), aciditate, fruct si alcool. Note de lemn excelent integrate, cu senzatii vanilate si usoare adieri de cacao si capucino. Finalul aduce tanini fini, copti, dar indeajuns de prezenti pentru a adauga o idee de structura intregului ansamblu. Postgust mediu, evolutiv, in note fructate si usor picant –condimentate.

 

Un vin Bun (spre limita superioara a celor 85 de puncte), surprinzator de complex si bine construit pentru un vin atat de ieftin.  RPC Excelent la cei 13 lei cat   am dat pe el. As bea asa ceva “all day long” pe post de “vinul casei”.

Este exemplarul care mi-a placut cel mai mult dintre cele de care v-am povestit saptamana asta si poate fi clasificat ca “diamant in noroi”..:D.  Dovada suprema este ca m-am deplasat rapid la Mega Image a doua zi si am achizionat inca vreo trei sticle. Chestie care nu mi s-a mai intamplat cu nici un vin autohton pana acum.

Fata de cel de ieri are un plus de prospetime si o nota de personalitate care ii confera un farmec aparte. Asta doar si prin prisma soiurilor din care este alcatuit.

  

Am mai spus-o: tragedia vinurilor portugheze este ca sunt adesea reduse conceptual doar la vinul de Porto sau sunt judecate apriori,  sub aspectul stilului, prin prisma celor spaniole. Din aici rezulta adesea un RPC foarte bun pentru niste vinuri care ofera mai mult decat clasicul gem de fruct obosit obtinut din struguri extracopti si chips-uri de stejar supra-arse.

 

Va spuneam ieri ca o sa tragem si niste concluzii dupa cele patru postari cu vinuri de saptamana aceasta. Si cum orice vin bun imi provoaca revelatii si introspectii, am scris 2 pagini de concluzii…:D Si la final am decis ca nu are rost sa le inghesui la finalul postarii de fata. V-as chinui prea mult atentia si concentrarea.

 

O sa va dau insa un mic  “preview”: majoritatea producatorilor  (si comerciantilor) de pe la noi sufera de o combinatie letala de lacomie asociata cu o fabuloasa lipsa de competitivitate (din diferite cauze imputabile sau nu lor). Letala pentru buzunarul consumatorului si in final pentru ei insisi. O combinatie care este cultivata si ingrijita cu atentie de catre industria de PR, marketing si comunicare care roieste in jurul lor.

 

Dar o sa dezvolt subiectul pe larg, luni. Credeti-ma, merita un post separat!

 

7 responses so far

7 Responses to “Lasati Portugalia sa vina la mine: Bon Ventos Rouge 2010”

  1. lucianon 14 Jun 2013 at 4:21 PM

    Si eu am fost placut impresionat de un alt vin de la ei care se gaseste prin retail-ul maghiar(la tesco) si costa cam 21 RON
    http://www.vivino.com/casa-santos-lima/por-tuga-vinho-regional-lisboa-2010.html

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @lucian, Multumesc de feedback! Ii “banuiesc” ca mai au vinuri bune…:D Pacat ca in Romania doar cel de sus e de gasit.

    [Raspunde]

  2. […] Revin zilele acestea la concluziile pe care vi le promisesem vineri. Cu scuzele de rigoare, dar nu am putut sa trec mai departe si sa nu ajut “niste prieteni”. […]

  3. […] cei care il produc. Si este concluzia articolelor de acum doua saptamani (de aici, aici, aici si aici) cand va prezentam 4 vinuri straine care fac de rusine majoritatea vinurilor autohtone din acelasi […]

  4. […] de vinuri periculos de ieftine gen „rata cu picioare de sticla” sau vinuri portugheze (de fapt vin portughez ca e doar […]

  5. […] rosu portughez (am mai scris de versiunea 2010), asamblaj de vreo patru soiuri toate indigene, nimic international in cazul de fata. Noi nu am […]

  6. burebistaon 24 Nov 2018 at 7:29 PM

    casa santos lima are pe piata 138 de vinuri, sper ca am numarat bine .acum cateva minute am vizitat site-ul lor .socant .si nu se mai poate comenta .

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply