Jun 13 2013

Tineti minte trei cuvinte: Kaufland, Chile, Inainte! Montgras Cabernet Sauvignon 2010

Published by at 8:00 AM under 2010,Acceptabil,Cabernet Sauvignon,Chile,Rosu,Sec

 

Asa cum va spuneam ieri astazi vom continua miniserialul despre vinurile straine pe care le puteti gasi prin marele retail de la noi si pe care vi le puteti permite din salariul mediu pe economie. Adica sub 20 de lei/sticla. Vom vorbi astazi despre un Cabernet Sauvignon din Chile pe care am dat 15 lei in Kaufland. Recunosc rusinat ca era la oferta, redus de la 25 de lei.

 

Vinul este produs de Montgras, nume cu greutate printre producatorii chilieni, prezent pe majoritatea pietelor importante internationale. An de recolta 2010, inchis cu Screwcap, asa cum e normal pentru un vin tanar si destinat consumului imediat si curent.

Viile au varsta de 17 ani (deci nu sunt la primul rod ca pe la noi), partial baricat in stejar american si frantuzesc, medalie de argint la Mundus Vini in Germania. Pentru puristi, mai multe detalii gasiti in fisa tehnica de aici, dealtfel extrem de bine realizata pentru un vin entry-level.

 

Despre vin:

 

Montgras Cabernet SauvignonAspect (Culoare): visiniu inchis, opac, concentrat, cu borduri in reflexii tinere, rubiniu-violacee.

 

Nas: dominat de note fructate, concentrate, cu fructe negre, visine coapte si cirese amare. Intens, expansiv, “in your face” si usor strident, dezvaluie tuse de baric bine integrate, in principal cafea, vanilie si ceva arome de ciuperci, “forest floor”, totul pe un fundal clasic de gudron si cauciuc ars.

 

Gust: Incep cu un avertisment: daca il raciti, adica pe la 18 grade, va parea subtire, diluat si amar pe final, cu tanini verzi si neintegrati. Baut la temperatura camerei (in jur de 20-22 de grade maxim adica) ofera o textura cremoasa, plina, cu mult fruct dulceag dar suculent si impresii de scortisoara si vanilie. Evolutia este liniara, fara mari veleitati de structura, dar intr-o nota catifelata, supla si placuta.  Final cu tanini copti, molateci si integrati, urmat de un postgust scurt spre mediu, usor cald in debut, dominat apoi de note fructat – gemoase, usor afumate.

 

In concluzie, un vin Acceptabil spre Bun, pe la granita celor 80 de puncte, in stilul vinurilor New World care se focuseaza pe fruct si placere imediata. Nu va satisface “pasionatii”, care cu siguranta vor stramba din nas, dar teoretic ar trebui sa prinda bine la publicul nostru mainstream.

RPC-ul este Foarte Bun la cei 15 lei cat am dat pe el. Si pe la 25 de lei cat era in mod normal era ok. (L.E. am verificat azi, se pare ca era 20 lei ‘normal”, deci cu atat mai bine). La noi mai gasim un Recas Huniade CS sau Cramele Francu Bob cu Bob (cu atentie la data imbutelierii) care sa il concureze, dar cel de fata este peste ele. Nu cu mult, dar peste.

 

Concluzia este la fel de amara si dupa episodul 3: vinul adus de la capatul lumii are raport pret/calitate mai bun decat majoritatea celor autohtone. Si noi plantam cu voiosie Merlot si Cabernet Sauvignon sperand probabil la un scenariu de incalzire globala care sa coboare Chile sub nivelul marii. Interesant e ca si Olanda e jumatate sub nivelul marii, dar e integral in Schengen. Ar trebui sa ne gandim la asta..:D

 

P.S. Maine revenim pe Batranul Continent cu vinul cel mai reusit din miniserialul de mai sus, plus concluziile de rigoare.

 

6 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply