Jun 12 2013

Chardonnay-ul adus cu tancul de la 15.000 de km, costa 12 lei…

Published by at 8:00 AM under 2012,Acceptabil,Alb,Chardonnay,Sec

 

Rasfoind carnetelul cu note de degustare (da, fiind un “nostalgic” inca mai folosesc asa ceva) m-am hotarat sa va prezint saptamana asta vinurile straine de prin marele retail de la noi incercate in ultimul timp. Facem un mini-serial: 4 zile, 4 vinuri si la urma tragem concluziile…

Daca ieri am inceput cu Rose-ul din Luberon astazi o sa va vorbesc de un Chardonnay din Africa de Sud. Tot 2012, ca altfel nu as fi avut curaj sa il iau…:D

 

 Vinul se numeste simplu Chardonnay (ce iti trebuie mai mult, nu?), nu are producator pe el, doar regiunea trecuta (Robertson) si probabil ca este facut de Robertson Winery pentru Delhaize (proprietarul Mega Image). A fost achizionat din tocmai mentionatul supermarket contra imensei sume de 12 lei. Cred ca e cel mai ieftin vin alb de pe acolo. Restul erau romanesti.

Venit probabil cu tancul (vapor mai), pe mare pana in Europa si imbuteliat pe undeva pe Batranul Continent de catre Delhaize pentru a tine costurile sub control. Vin sec (droog in afrikaans), de consum curent pentru mase. Mai mutle detalii avem aici.

  

Asadar:

  

Chardonnay Mega Image 3Aspect (Culoare): Alb-galbui cu note verzui, stralucitor, fara defecte sau tente portocalii

  

Nas: Curat, fara defecte evidente, doar cu o usoara aciditate volatila in debut (acetona, lac  de unghii) deschizandu-se apoi in aspecte dulcege, populare, de fructe exotice, pepene galben si “stone fruits” (caise si piersici) bine parguite.

  

Gust: atac subtire, lejer, usor diluat si evaziv, urmat de o senzatie medie de corpolenta si o evolutie liniara si monotona. Aciditatea apare brusc, cu note taioase de citrice (lime, gref alb) integrandu-se insa pe parcursul evolutiei si mai ales spre final. Posgust scurt cu impresii tonic-amarui.

  

Un vin  Acceptabil, direct, simplu, usor dezechilibrat in aciditate (cred ca au scapat mai mult corector de aciditate in el ca sa fie siguri ca ajunge cu bine la destinatie) care merge de un sprit de vara. La pretul de 12 lei, RPC este Bun, la noi in banii astia avem de ales din categoria “oxidate din UE” cu o paleta cromatica de la galben-portocaliu la ruginiu inchis. De paleta gustativa sa ne spuna cei care s-au riscat. Ahhh, ar fi Schwaben Wein de la Recas care e in acelasi stil si cam la aceeasi bani. Cu o floare…

  

Vinul de fata este chiar baubil si impresioneaza in primul rand prin efortul logistic depus ca sa ajunga in magazinele de la noi la pretul de mai sus.

Avem asa: produs la vreo 15.000 de km, adus si imbuteliat prin Europa, importat si vandut in Romania, toate astea in 12 lei si in 2012. Impresionant efort de business, nu? Cu sud-africanii nu e de glumit; ne zicea noua  Razvan Macici ceva de preturi cand l-am intalnit la Murfatlar…

Pe la noi avem asa: produs la 100 km de Bucuresti, imbuteliat la crama, vandut tot in magazinele de la noi cu 20-30-40 de lei si (uneori) din 2012. Impresionant, nu? I rest my case!

  

P.S. Maine trecem la rosii unde avem doua surprize (ne) placute…depinde din ce unghi priviti.

   

Chardonnay Mega 2

 

5 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply