Jun 12 2013
Chardonnay-ul adus cu tancul de la 15.000 de km, costa 12 lei…
Rasfoind carnetelul cu note de degustare (da, fiind un “nostalgic” inca mai folosesc asa ceva) m-am hotarat sa va prezint saptamana asta vinurile straine de prin marele retail de la noi incercate in ultimul timp. Facem un mini-serial: 4 zile, 4 vinuri si la urma tragem concluziile…
Daca ieri am inceput cu Rose-ul din Luberon astazi o sa va vorbesc de un Chardonnay din Africa de Sud. Tot 2012, ca altfel nu as fi avut curaj sa il iau…:D
Vinul se numeste simplu Chardonnay (ce iti trebuie mai mult, nu?), nu are producator pe el, doar regiunea trecuta (Robertson) si probabil ca este facut de Robertson Winery pentru Delhaize (proprietarul Mega Image). A fost achizionat din tocmai mentionatul supermarket contra imensei sume de 12 lei. Cred ca e cel mai ieftin vin alb de pe acolo. Restul erau romanesti.
Venit probabil cu tancul (vapor mai), pe mare pana in Europa si imbuteliat pe undeva pe Batranul Continent de catre Delhaize pentru a tine costurile sub control. Vin sec (droog in afrikaans), de consum curent pentru mase. Mai mutle detalii avem aici.
Asadar:
Aspect (Culoare): Alb-galbui cu note verzui, stralucitor, fara defecte sau tente portocalii
Nas: Curat, fara defecte evidente, doar cu o usoara aciditate volatila in debut (acetona, lac de unghii) deschizandu-se apoi in aspecte dulcege, populare, de fructe exotice, pepene galben si “stone fruits” (caise si piersici) bine parguite.
Gust: atac subtire, lejer, usor diluat si evaziv, urmat de o senzatie medie de corpolenta si o evolutie liniara si monotona. Aciditatea apare brusc, cu note taioase de citrice (lime, gref alb) integrandu-se insa pe parcursul evolutiei si mai ales spre final. Posgust scurt cu impresii tonic-amarui.
Un vin Acceptabil, direct, simplu, usor dezechilibrat in aciditate (cred ca au scapat mai mult corector de aciditate in el ca sa fie siguri ca ajunge cu bine la destinatie) care merge de un sprit de vara. La pretul de 12 lei, RPC este Bun, la noi in banii astia avem de ales din categoria “oxidate din UE” cu o paleta cromatica de la galben-portocaliu la ruginiu inchis. De paleta gustativa sa ne spuna cei care s-au riscat. Ahhh, ar fi Schwaben Wein de la Recas care e in acelasi stil si cam la aceeasi bani. Cu o floare…
Vinul de fata este chiar baubil si impresioneaza in primul rand prin efortul logistic depus ca sa ajunga in magazinele de la noi la pretul de mai sus.
Avem asa: produs la vreo 15.000 de km, adus si imbuteliat prin Europa, importat si vandut in Romania, toate astea in 12 lei si in 2012. Impresionant efort de business, nu? Cu sud-africanii nu e de glumit; ne zicea noua Razvan Macici ceva de preturi cand l-am intalnit la Murfatlar…
Pe la noi avem asa: produs la 100 km de Bucuresti, imbuteliat la crama, vandut tot in magazinele de la noi cu 20-30-40 de lei si (uneori) din 2012. Impresionant, nu? I rest my case!
P.S. Maine trecem la rosii unde avem doua surprize (ne) placute…depinde din ce unghi priviti.
La noi mai avem gama “Frunza”, dar si aceea este cam 10 lei si este produs aici ci nu a traversat oceanul…Bine, mai sunt bombe “Premiate” la 6 lei sticla, dar e bine sa ai si niste nurofen in casa, asta ca antimigrene
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
June 13th, 2013 at 5:30 PM
@Cristian. E., Frunza e ok…e pe acolo…ca stil si pretentii.
[Raspunde]
[…] cum va spuneam ieri astazi vom continua miniserialul despre vinurile straine pe care le puteti gasi prin marele retail […]
[…] cu si despre cei care il produc. Si este concluzia postarilor de acum doua saptamani (cele de aici, aici, aici si aici) cand va prezentam 4 vinuri straine care fac de rusine vinurile autohtone din acelasi […]
intr-adevar merge la un sprit de vara . eu am luat din recolta anului 2013 cu 13.5 % alcool , dar bine integrat . cand l-am degustat am simtit in gura o explozie de fructe exotice si pepene galben urmate de note de citrice si florale .parca e un nectar de fructe . si apoi amaraciunea faptului ca romanii nu pot produce asa ceva la acest pret . cred ca de la 20 de lei incolo . Viticultura romaneasca este sublima , dar produce multe rebuturi la pret umflat care se dezumfla cand decshizi sticla . sunt curios cat ar costa shiraz nederburg sau cabernet nederburg – pentru ca se produce si asa ceva – daca pretul ar fi corect , si nu 35-37 de lei sticla .
[Raspunde]