May 27 2013

HOM: cupaj de la Gramma pentru Mega Image

 

Cand mi-au ajuns cele trei sticle de vin de la Crama Olteanu (Gramma), sincer va spun ca m-am uitat putin incurcat la ele. Nimic din ce se desfasura in fata ochilor, pe etichetele sticlelor  nu imi oferea destule informatii ca sa pot  alege in mod constient una din ele. Hom, Synon sau Metaph?

 

Din punctul meu de vedere am trecut demult peste etapa la care aleg vinul doar pe baza etichetei sau a denumirii de pe aceasta. In plus daca ar fi sa descriu eticheta perfecta ar fi aceea incarcata de informatii. Atat de multe informatii incat ar trebui caligrafiate pe ea cam cum sunt portretele si haiku-urile migalite pe boabele de orez ale japonezilor. Imi dau seama ca devin un consumator din ce in ce mai atipic.

Probabil ca acum cativa ani daca as fi vazut sticlele respective in rafturile magazinelor le-as fi examinat doar si pentru nota discordanta a etichetelelor fata de traditionalele alambicari baroc-aurii care impodobesc rafturile hypermarketurilor de pe la noi.

Cele de fata sunt “curate” si imi dau au sentiment de Bauhhaus nemtesc. Dintre cele trei l-am ales pe cel de fata (Hom) sa il “sacrific”dupa ce am studiat contraeticheta. Acolo lucrurile se mai lamuresc: avem de a face cu  un Aligote (Metaph), o Feteasca Regala (Synon) si un cupaj sec din cele trei (Feteasca Alba, Feteasca Regala si Aligote).  Adica Hom. Zic un cupaj sec pentru ca celelalte doua sunt demiseci, probabil tocmai pentru a fi mai pe placul publicului tinta. Gama este vinificata de producatorul iesean Crama Olteanu (care produce si Gramma) special pentru supermarketurile Mega Image.

 

Vinul arata cam asa:

 

HOM Gramma MegaimageAspect (Culoare): galben pronunatat, auriu, cu nuante vag verzui

 

Nas: Intensitate medie, cu fructe exotice, caise si piersici coapte. Ceva tente usor citrice si florale in fundal, chiar usor minerale, provenite probabil de la Feteasca Alba si Aligote. Feteasca Regala fura totusi prim planul la capitolul olfactiv rezultand un melanj asemanator mirosului de guma Turbo din copilarie, marcata de  impresii de miere si ceara dupa ce vinul se deschide in pahar.

 

Gust: Atac rotund, corp mediu, prezent, cu impresii de fructe coapte care corespund senzatiilor din nas. Note usor dulcege, suculente, insotite de de o aciditate evidenta, mai ales in partea a doua a evolutiei pe palatin. Aciditate care echilibreaza in mod competent corpul si nivelul alcoolului (13.7%). De servit rece!

Evolutie este unitara si precede un final cu note proaspete, usor citrice plus o vaga impresie tonica, de sambure de caisa. Postgust mediu care pastreaza in mod reusit senzatia de prospetime, debutand in note amarui, urmate de arome ce amintesc de fructe parguite si alune prajite care se sting in tuse usor minerale.

 

Per ansamblu un vin Bun, echilibrat, care a avut timp sa se integreze (este productie 2011) si care pastreaza pedigree-ul fratelui mai mare Cuvee Visan jucand preponderent cartea abordabilitatii si a fructului mai bine scos in prin plan, dar nedepartandu-se prea mult de acesta. Eu l-as asocia pe langa niste chestii mai serioase, de genul  cotlete de porc, plachie de crap sau ceva preparate de pui cu sosuri albe.

Il gasiti la preturi in jur de 30 de lei la Mega Image, rezultand un RPC Acceptabil.

Toata linia este de fapt un demers laudabil din partea comerciantului, care aduce vinuri de calitate din portofoliul producatorilor mici, mai aproape de consumatorul obisnuit. Si asta mai ales in provincie unde magazinele de specialitate cam lipsesc, iar cand exista, cam “sperie” consumatorii  cu preturile practicate nebucurandu-se in consecinta de prea mare succes.

 

2 responses so far

2 Responses to “HOM: cupaj de la Gramma pentru Mega Image”

  1. […] astazi cu episodul doi din povestea de dragoste dintre un mic producator moldav (Casa Olteanu, cunoscuta ca detinatoarea brandului Gramma) si […]

  2. […] La final, dupa ce am trecut prin toata gama de trei vinuri facute de Crama Olteanu (Gramma) pentru Mega Image concluziile ar fi cam asa: producatorul si-a onorat blazonul, avem de a face cu vinuri corecte, fiecare avand ceva diferit de oferit. Din punctul meu de vedere, ordinea preferintelor ar fi: Synon, Metaph (la un milimetru in urma) si Hom. […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply