May 17 2013

Despre vin, temperatura de servire si pahare: Alira Merlot 2009

Published by at 8:15 AM under 2009,Alira,Bun,Merlot,Romania,Rosu,Sec

 

Astazi o sa va povestesc despre primul Merlot al echipei de la Enira facut in Romania, adica la Aliman. Vinul a vazut lumina rampei in 2009 (fiind lansat  in 2010 din ce stiu), l-am mai vazut o data la un targ de profil, dar intre timp parca s-a mai schimbat putin. Multa vreme a fost singurul vin din portofoliul producatorului, viile noi plantate neintrand inca pe rod. Din ce imi aduc aminte a fost vinificat la Corcova, WineRo neavand atunci crama finalizata. Intre timp lucrurile s-au mai asezat si in ultimul timp se pare ca gama s-a extins cu un Roze, un cupaj stil Dealu Mare (Tribun), un Cabernet Sauvignon si o Feteasca Neagra despre care am auzit de bine dar nu am intalnit-o inca.

 

Mostra de fata am primit-o din partea producatorului impreuna cu un set de pahare Stolze Experience de care m-am indragostit intre timp, folosindu-le in mod frecvent. Daca stau sa ma gandesc beau doar din ele..:D Merg si la albe si la rosii si scot in evidenta foarte bine vinul, atat olfactiv cat si gustativ. Pe langa asta, imi plac si cum arata….:D. Sweet…chiar incep sa cred in povestile alea cu diferentele in degustare date de paharul folosit.

Dar sa revenim la vin…avem asa:

  

Alira Merlot 2009Aspect (Culoare): Rosu-visiniu cu tente usor maturate, brun portocalii

 

Nas: Initial dominat de note fructate, gemoase (prune, visine, fructe negere), siropoase si impresii vanilate, cu scortisoara, ciocolata neagra si caramel. Racit, senzatiile olfactive vireaza spre note de “forest floor”, ciuperci si note verzi, de ierburi uscate (leustean, telina) plus un fruct mai bine exprimat, mai proaspat. Nas cu o complexitate prezenta, cu un baric integrat si un fruct copt, dulceag si rotunjit.

 

Gust: Ataca rotund, cu un corp mediu spre pronuntat, suculent, usor gemos si glicerinos daca temperatura creste. Daca este tinut la 18 grade (cum recomanda si contraeticheta dealtfel) vinul evolueaza suprinzator de suplu si chiar proaspat. Notele gemoase, grele, incarcate, scot brusc fructul in evidenta, iar ciocolata neagra si vanilia dulceaga se metamorfozeaza in piper si condimente. Aciditatea este mult mai prezenta pe palatin si face mult mai bine fata unui nivel al alcoolului redutabil (14.5%). Taninurile sunt ferme, dar coapte, integrate pe final conferindu-i o nota structurata, serioasa. Postgust mediu spre lung cu fructe coapte, dulceturi si note de coaja de paine arsa.

 

Un vin Bun spre Foarte Bun (la bariere celor 85 de puncte, mai ales pentru cei carora le place stilul). Un Merlot de clima calda, in care influenta acesteia asupra coacerii strugurilor este evidenta.

In stil New World, concentrat si extractiv, diferenta de temperatura de la 22 la 18 de grade creaza o discrepanta evidenta la nivelul senzatiile olfactive si gustative percepute. In bine…Daca vreti sa vedeti ce impact are temperatura de servire asupra unui vin va recomand sa experimentati cu exemplarul de fata.

RPC-ul este Acceptabil la cei 39 de lei cu cat il gasiti prin comertul online. La un moment dat a  fost si la unvinpezi cu 34 de lei, un pret bun pentru ce poate vinul de fata.

Oricum, cand o sa iasa rosiile de la Murfatlar (adica M1.Crama Atelier, nu va ganditi la altceva ca va distrugeti sanatatea) in toamna o sa avem cu ce il compara. Stilurile, clima, zona sunt apropiate si va fi un exercitiu interesant, identificarea diferentelor…

 

7 responses so far

7 Responses to “Despre vin, temperatura de servire si pahare: Alira Merlot 2009”

  1. Bogdan Bocseon 17 May 2013 at 9:53 AM

    “Vinul a vazut lumina rampei in 2009” – cred ca a vazut lumina rampei in 2010 😉

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Depinde cum o pui….si la ce rampa te gandesti. Rampa de la crama sau (t)rampa din piata..:D

    [Raspunde]

  2. Bogdan Bocseon 17 May 2013 at 10:17 AM

    Ma gandesc la rampa de lansare pe piata… ca atunci vede lumina, de care si pomenesti 🙂 Pana atunci sta in intunericul cramei. Eu am incerc Merlot Alira 2009 in toamna si mi s-a parut fain, cu alcoolul mult mai bine integrat decat in momentul acelei lansari. E adevarat ca exista 2 loturi de imbuteliere si la Merlot Alira 2009, care dupa cum au recunoscut si cei de la WineRo prezinta diferente dpdv al aromelor, echilibrului etc. Al doilea lot a iesit mai bun. Apoi si recent lansatele lor vinuri consider ca mai au nevoie de timp si o perioada de cel putin 6 luni (poate chiar 1 an) la sticla.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Hai ca am pus in paranteza sa multumim pe toata lumea.
    Dap, primul lot era mai “clumsy” si usor neintegrat, asta al doilea chiar arata cum trebuie. Astea noi mai trebuie clar tinute in sticla. Eu am vazut Tribunul anul trecut prin toamna si nu se asezase. Bine din ce imi aduc aminte era deja imbuteliat…
    Astea noi (CS si FN) vad ca sunt tot 2011.

    [Raspunde]

  3. Cristian. E.on 19 May 2013 at 11:30 AM

    Din gama de la Alira cel mai reusit mi se pare a fi feteasca neagra, de regula am vazut ca e si cea mai scumpa. Ce-i reprosez merlotului de mai sus este acel 14,5% alcool ce are tendinta sa te cam “intepe” prin gura..In rest Ok cu un RPC acceptabil fata de Tribun cu un RPC bun.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Este intr-adevar foarte copt. Stil New World. Sunt cirors ce ar fi iesit daca ar fi cules strugurii mai devreme, dar au mers pe varinta safe. Ii si inteleg; nu poti la primul vin sa faci experimente.
    Au vinuri ok ca RPC….FN nu o stiu, sunt curios si eu cum arata.

    [Raspunde]

  4. adr_0001on 18 May 2014 at 10:24 PM

    Din ce pahare e recomandat sa bei vin? Cele in forma de lalea cu aria mare ii schimba destul de mult gustul, nu se mai simte astringenta vinului. Iar daca nu simt astringenta nu mai imi place vinul asa mult. Cele de sampanie sunt insa ok. Se simte astringenta in continuare? O fi din cauza ariei mari a paharului in forma de lalea? Parca si coniacul nu mi se pare asa gustos cand il beau la restaurant din pahare foarte mari.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply