May 08 2013
Ce ii trebuie chelului? Congres OIV…
De la bun inceput, ca intotdeauna in genul asta de articole, va spun ca nu contest sansa si dreptul Romaniei de a organiza Congresul Mondial al OIV de anul acesta, din 2-7 iunie. Este bine ca iesim si noi in lume, ca o sa capatam vizibilitate (nu mai conteaza unde, ca oricum nu prea avem niciunde), ca vin nu stiu cati oameni din nu stiu cate tari sa ne viziteze patria, sa aiba parte de cine festive si program folcloric cu tot tacamul. Deci pe scurt e de bine…Dar:
Nu pot sa nu ma gandesc ca banii pentru toata desfasurarea asta de forte ne-ar fi prins mai bine la altceva. Nu de alta dar nu cred ca suntem noi cine stie ce forta mondiala in materie de vin, stam superb pe pietele externe, le-am pus la punct pe toate si nu mai avem ce face cu fondurile de la bugetul de stat.
O sa ziceti “Bine dom’le, dar e pentru imaginea Romaniei si a vinului romanesc in lume!”. Dar atunci vin si eu si va intreb daca imaginea aia nu ar fi fost mai bine servita cu o participare decenta la Prowein decat cu un congres de socializare cu 400 de invitati la Casa Poporului (mie asa imi place sa ii zic, nu Palatul Parlamentului ca nu a construit-o Parlamentul) pe banii contribuabililor? Adica finantata 100% de la bugetul de stat, ala care nu are bani sa dea pentru promovarea vinului romanesc.
Si apoi eu nu prea inteleg cum e cu imaginea asta. Adica vin specialistii din alte tari la congres (din Franta par example), noi le aratam ce mult am evoluat in materie de vin in ultimii ani (si am evoluat, de ce sa fim rautaciosi) si apoi ei se duc acasa si ne fac noua imagine si publicitate gratis? Adica le zic propriilor consumatori: “nu mai luati mai vin frantuzesc, luati romanesc, ca nu se compara. Si e si la bani buni!” Yeah right!
O sa ziceti “Ce mare cheltuiala dom’nle!”. La care eu o sa va zic ca nu e chiar asa…
Si sa va explic de ce. Cum eu am o pasiune ciudata de a citi caiete de sarcini, va aduc la cunostinta ca pana acum s-au facut de catre ONVPV un numar de patru licitatii pentru evenimentul mai sus mentionat.
Scopul si valoarea fiecareia (finantate repet 100% de la bugetul de stat) o puteti vedea in tabelul de mai jos:
Denumire contract |
Valoare (Lei) |
|
1 |
Furnizare tiparituri si materiale promotionale |
92.467,20 |
2 |
Furnizarea produse de logistica si decor |
192.554,17 |
3 |
Servicii de catering |
564.810 |
4 |
Servicii de traducere si translatie simultana |
86.072 |
TOTAL |
935.903,37 Lei |
Si astea sunt doar o parte din costuri. Toata “organizarea” s-ar ridica la in jur de 450.000 € din declaratiile oficialilor.
In termini comparativi, bugetul pentru “celebra” participare la Prowein a fost in jur de 120.000 €. Adica mai putin decat ne costa mancarea pentru 5 zile de Congres OIV. Asigurata integral din fonduri de la buget. Iar va aduc aminte. Nu de alta dar sunt banii nostri.
Adica pentru Congres s-au gasit bani, dar pentru imaginea vinului romanesc nu s-au gasit…Bun asa…
Dar lasati, nu fiti tristi, ca sigur o sa ne faca imagine delegatiile straine care se vor ghiftui la congres si se vor plimba prin tara pe banii nostri.
Haideti sa va mai spun niste chestii interesante de prin caietele de sarcini:
Cel despre catering este cel mai usor de inteles. Ca tot suntem mai nou o natie de masterchef-i si toata lumea, de la fosti jucatori de polo la tanti Nuti de la piata se pricepe la potol. Restul va las pe voi sa va delectati cu ele (le gasiti in linkurile de mai sus).
Asadar, puteti vedea din document ca avem asa (ca la o nunta reusita):
- 2.900 de portii de Coffe break-uri cu 5 €/ unitatea
- 400 de portii de apa la autocar cu 3 €/unitatea (adica sticla de apa de 0.5 l). Presupun ca le dam Vitel sau Perrier la banii astia, nu?
- 1.450 de portii de pranz la 25 €/ bucata. Diversificat si altceva in fiecare zi.
- 800 portii de cina la 30 € /bucata. Cumva cina e mai copioasa ca pranzul sau e mai calitativa?
- 400 portii Cina festiva x 2 (desi in program apare doar o cina festiva, dar mai e o cina importanta marti care se considera tot festiva, sic!) la 65 €/bucata.
Daca mai vreti detalii despre ce trebuie sa contina fiecare, de la gramaje si tot, consultati caietul de sarcini de aici.
Foarte important! In acesta se stipuleaza asa la capitolul vinuri: Autoritatea contractanta (adica ONVPV) “va furniza cantitatea si sortimentul de vinuri necesare pentru consum nelimitat”. Deci preturile de mai sus sunt fara vin..:D E mult, e putin? Chiar nu conteaza…Conteaza ca dam pe mancare cam cat a costat tot standul Romaniei de la Prowein.
O sa imi ziceti ca sunt doua chestii diferite, ca nu au treaba una cu alta, ca nu sunt optimist, constructiv, incarcat cu energii pozitive etc..etc…etc Am mai zis-o si in alte ocazii: mentalitatea asta tipic nord americana si de sorginte tantrica cu “happy-happy, joy-joy”, sa ne dam mana toti si sa fie bine, ca intr-o spirala Misa, poate functioneaza acolo de unde e importata. Pentru ca acolo probabil are un fundament solid si ei au motive sa fie pozitivi si optimisti.
La noi, e doar forma fara fond si pare mai degraba o negare a realitatii, daca nu chiar o rupere de aceasta… Noua ni s-ar potrivi mai bine proverbul ala romanesc: “Radem, glumim, (organizam congrese), dar purceaua e moarta in cotet”…:D
In concluzie, ce se intampla este tipic aceleiasi teoriei clasice a “formelor fara fond” care caracterizeaza societatea romaneasca: suntem cvasinecunoscuti pe piata internationala la capitolul ca vinuri, dar rupem gura targului cu mese si congrese. Si cand e vorba sa facem ceva concret pentru vinul romanesc ne impotmolim la: “Nu sunt bani dom’le, e bugetul sarac”!
Repet, nu afirm ca nu trebuia sa organizam congresul, doar semnalez un paradox. Nu cumva avem alte prioritati in materie de vin la ora actuala? Cum ar fi sa dregem busuiocul de la Prowein si sa ne asiguram ca la anul nu ajungem cu standul la metrou?
Intreb si eu…Si ma mir cum atunci cand e vorba de congrese cu sute de cine festive si mii de cofee break-uri pe bani contribuabililor se gasesc bani, dar pentru o promovare decenta a vinului romanesc in afara, brusc suntem saraci lipiti si ne plangem de mila.
Ce ii trebuie chelului? Congres OIV pe banii contribuabililor..:D
Ce sa mai zic: Vivat , crescat, floreat! “Mustar doriti la mititei?”
Ai perfecta dreptate. Cauza se afla mai spre varful functionarasilor cu mentalitatea lor de pe vremea de trista amintire. E plina tara de asa ceva.
In opinia mea iata un exemplu de promovare utila (numai din fonduri EU) a produselor romansesti pe care l-am citit astazi:
http://ro.stiri.yahoo.com/magiunul-topoloveni-promovat-%C3%AEn-elve%C8%9Bia-%C8%99i-rusia-110608040.html
Poate mai invatam si noi cate ceva .
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 8th, 2013 at 7:36 PM
@EugenF, Caz singular…UNICUL produs romanesc cu DOP inregistrat la UE:
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html;jsessionid=pL0hLqqLXhNmFQyFl1b24mY3t9dJQPflg3xbL2YphGT4k6zdWn34!-370879141?&recordStart=0&filter.dossierNumber=&filter.comboName=&filterMin.milestone__mask=&filterMin.milestone=&filterMax.milestone__mask=&filterMax.milestone=&filter.country=RO&filter.category=&filter.type=&filter.status=
Ar putea da lectii la multi producatori de vin (si nu numai) de la noi despre cum se construieste un brand care sa incorporeze cum trebuie traditia si specificul national.
Bine asa teoretic au si vinurile noastre DOC-urile, dar isi bat joc de ele…ai nostri planteaza Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon pe ele…
[Raspunde]
Cristian. E. Reply:
May 9th, 2013 at 9:55 AM
@EugenF,
Eugen, magiunul acela este bun, dar are doar prune si zahar in el…La inceput costa ceva modic cam 5 lei , iar acum costa 20 de lei..Nu, mersi…prefer sa vb cu vreo baba sau vreo gospodina ce imi poate face dupa reteta bunicii exact acel magiun de casa…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 9th, 2013 at 10:19 AM
@Cristian. E., Marketing…:D ca prunele nu s-au schimbat…dar daca ai singurul pordus cu DOp UE care se poate vinde si in afara ca atare, iti permiti sa dai la acest pret.
20 de lei = 3-4 €, ceea in UE e destul de putin, comparand cu produse de acelasi gen..:D
5 lei = pomana..:D
Ia de la Raureni ca tot la fel e facut si e la o treime de pret.
[Raspunde]
EugenF Reply:
May 9th, 2013 at 5:53 PM
@Cristian. E., aici vorbeam de o finatare din bani UE si nu de la bugetul de stat.
PS. Magiunul asta stiu ca nu are zahar (pe vremuri batranii nostri fierbeau magiunul fara zahar aprox 24 de ore pana – nu stiu cine ar mai sta acum, parca e ceva efort si energie cheltuita) La producator are pretul de 9 lei iar restul de pana la 20 lei este smecheria magazinelor.
[Raspunde]
Articolul prezinta o realitate cruda de la noi, cel mai bine evidentiata intr-o strofa a lui Mircea Dinescu: “Harsi, harsi si harsi/ n-avem oi, dar avem ursi. Scarta, scarta si iar scarta, n-avem paine, dar avem tarata”
Probabil ca acest congres se va spune ca este de interes public, ca Romania trebuie sa fie cunoscuta in lume etc…
Sunt curios daca astfel de congrese s-au tinut in Chile sau in Australia de ex..probabil ca nu au fost sau daca au existat au fost ceva mult mai modest financiar…Ei nu s-au complicat cu asta, dar au tacut si au facut…adica vinuri bune si competitive ca pret exportate peste tot in lume, ori la noi stim bine ca nu gasesti un vin local acceptabil sub 25 de lei…sau gasesti niste chestii la granita dintre mediocru si slab calitativ.
Si cand te gandesti ca Chile si Australia acum 20 de ani nici nu existau pe harta mondiala a vinului fata de noi cu “experienta si traditie de mii de ani inca de pe vremea lui Burebista”….
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 9th, 2013 at 10:17 AM
@Cristian. E., S-au tinut si acolo…in Chile in 1986 si in Asutralia in 2001. De atunci ei tot fac vinuri, mai ales Chile a avut o crestere fulminata…
Noi am luat-o cu direct cu sfarsitul, mai intai facem congresul si apoi vedem daca mai gasim bani de promovat vinul romanesc…
[Raspunde]
EugenF Reply:
May 9th, 2013 at 6:11 PM
@Cristian. E., vorbind de Dinescu, a gustat cineva din vinul lui? Ce parere aveti? Eu am facut rost de 2 sticle de Cabernet (23 lei sticla). Nefiind un cunoscator nu spun decat ca mie mi s-a parut un vin cinstit. (Mai am tot de la el o Tamaioasa cu eticheta cu poezie )
[Raspunde]
Cristian. E. Reply:
May 9th, 2013 at 6:24 PM
@EugenF,
Am baut eu la targul Vintest din toamna trecuta…Vinurile erau din gama “Poezie” sau asa se chemau…am gustat ceva cabernet si feteasca neagra. La stand era chiat M. Dinescu cu produse traditionale: o uriasa paine taraneasca si o mare oala plina cu zacusca. O felie imensa cu zacusca era cam 10 lei , iar un pahar de vine era gratuit ptr ca era targul de vinuri…Vin ok si acceptabil
[Raspunde]
[…] la buget. Adica din banii nostri. Cat? O bagatela de 475.000 lei. Adevarul e ca la cat ne-a costat paranghelia de la congresul OIV e chiar […]
[…] ca dupa postarea de asta vara despre congresul OIV, ale carei concluzii si date le imbratisez fara retinere si acum (adica paranghelia aia pe banii […]
[…] exact OIV-ul? Ne face imagine de tara? Sa fim seriosi. Mie unul inca imi este neclar care au fost beneficiile organizarii congresului (parangheliei?) OIV de anul trecut pe bani publici in conditiile in care Romania, (repet ca poate unii nu au retinut) exporta 2% (da cam 2%) din […]