Apr 24 2013

Un asamblaj din Dealu Mare subestimat si usor exotic: Rosso di Valachia 2011

Published by at 8:18 AM under 2011,Bun,Dealul Mare,Halewood,Romania,Rosu,Sec

 

Exotic nu neaparat prin denumire, ci mai degraba prin alcatuire. Daca toata lumea este probabil obisnuita acum cu celebra “reteta” de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon in diferite  proportii, cel de fata inlocuieste Merlot-ul cu Shiraz: Feteasca Neagra (60%), Shiraz (20%) si Cabernet Sauvignon (20%).

Din ce stiu in anii precedenti avea Pinot Noir si Merlot pe langa Feteasca Neagra, desi personal nu vad rostul asamblarii Pinot Noir-ului cu alte soiuri si ce ar oferi el in plus rezultatului final in afara de “umplutura”.

 

Despre producator, Halewood, am mai vorbit si in alte dati. Este unul destul de ‘reliable” si dupa parerea mea sufera de un deficit de imagine si promovare care ii face vinurile usor “underrated”. Desi in ultima vreme observ pe magazinul online ca au mai crescut usor preturile fata de cum le stiam, mai ales pe vinurile premium. Dar in segmentul de preturi 20-30 lei stau destul de bine.

 

Asadar despre vinul de fata:

 

Halewood Rosso di ValachiaAspect (Culoare): Visiniu inchis, tanar, concentrat, cu straluciri tinere si violacee in fundal

 

Nas: Intensitate medie spre ridicata, cu fructe de padure coapte si tuse evidente de pruna uscata, afumata, tipice Fetestii Negre. Baricul este sesizabil dar nederanjant, cu arome usor dulcege, de ciocolata si vanilie, echilibrate de aspecte picante (piper  negru, ciuperci, anason) venite si dinspre profilul aromatic al Shiraz-ului. Un nas interesant, condimentat, impetuos, cu ceva aluzii gurmande, de costita afumata, in fundal.

 

Gust: Atac neasteptat de plin si rotund, cu o corpolenta si concentrare tipica asamblajelor cu Merlot. Vinul evolueaza catifelat pe palatin, pe alocuri cu impresii cremoase si tuse extractive de fruct copt (fructe de padure, prune, curmale) bine echilibrate insa de o aciditate vioaie. Impresia de prospetime, de lejeritate, este potentata si de senzatiile usor picante, spicy, de piper negru, anason si ghimbir.

Finalul vine cu tanini usor verzi, amarui, dar nederanjanti si cu aciditate bine aspectata. Postgust mediu spre lung care evolueaza de la impresii picante in debut pana la gem de prune afumat si fructe confiate.

 

Un vin Bun spre Foarte Bun, pe la granita celor 85 de puncte, desi nu o depaseste. Dupa parerea mea, o alternativa fericita la versiunea clasica cu Merlot care de mult prea multe ori, in cazul exemplarelor mai putin fericite, pare stearsa, amorfa si fara caracter. La cel de fata Shiraz-ul aduce un plus de zvac, de personalitate si parca evidentiaza mai bine Feteasca Neagra (60%); notele sale usor picante asociindu-se fericit cu aceasta. Ma gandesc, in contextul care ne paste, ca s-ar intelege de minune cu mielul de Paste.

 

La cei 27 de lei cat am dat pe el in Auchan are un RPC Bun, putine vinuri romanesti oferind atat pentru banii respectivi si contribuind la impresia generala de “underrated” a producatorului.

 

In plus, vinul are ceva istorie in spate si din ce vad din investigatiile lui Ciprian (2005 si 2006, ajutat fiind de celebrul Billa din Galati) si ale lui George (2007 si 2008), se comporta destul de bine in timp. Cel de fata nu cred ca va  face defel exceptie. Cativa ani in sticla sigur nu ii vor strica, dimpotriva. Oricum l-am vazut in treacat la Goodwine-ul din toamna si acum pare mai asezat si abordabil decat atunci cand suferea inca de pacatele tineretii si  un usor “bottle shock”.

 

 

4 responses so far

4 Responses to “Un asamblaj din Dealu Mare subestimat si usor exotic: Rosso di Valachia 2011”

  1. Bogdan Bocseon 24 Apr 2013 at 10:00 AM

    L-am deschis si eu aseara. Are baubilitate destul de mare, in 4 l-am dat gata destul de rapid. Gustativ i-am gasit o mica hiba, tenta aia amaruie si spicyness-ul sunt un pic cam mari si parca la un moment dat acopera fructul. Daca clasicul CS+Me+FN e un soi de old world by Dealu Mare, atunci combinatia asta de CS+Sy+FN ar fi un fel de new world. Ma mir ca nu zici nimic de cele 3 denumiri ce apar pe sticla: Byzantium, Rosso di Valachia, Halewood Wines. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Da Bogdan pe final mai ales tenta aia de spicy ia prim planul si devine usor amaruie, dar nu deranjanta. Mai ales la banii astia. Daca era si ea integrata parea ciudat de bun..:D E posibil insa sa evolueza bine la sticla. Chair sunt curios in sensul asta..
    Nu mai zic nimic de prezentare…e un all inclusive clasic pe axa Bizant-Romania-Anglia…fiecare isi ia ce ii trebuie de acolo..:D

    [Raspunde]

  2. […] urma postarii de ieri, redactata cu gandul la linistea si timpul personal, care nu imi permit sa raspund pe larg la toate […]

  3. […] din Valachia, 2011. Cupaj rosu de la Halewood. Un vin despre care am scris si care m-a surprins in mod placut. Deci il stiu…il puteti stii si voi daca il cumparati cu 28 de […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply