Apr 17 2013

Cel mai bun Sauvignon Blanc romanesc? Prince Stirbey Vitis Vetus 2010

 

Cine imi citeste cat de cat constant blogul, stie ca ma entuziasmez (enervant) de rar in fata unui vin romanesc. Si nu prea folosesc aprecieri de genul “cel mai” foarte des… Nu pentru ca nu as vrea, ci pentru ca fie nu avem foarte multe vinuri in fata carora m-as putea entuziasma, fie mi se taie brusc tot entuziasmul cand aflu pretul, la cele mai rasarite.

 

Doar ca uneori se mai intampla momente magice, cand ma regasesc fascinat in fata vreunui exemplar de pe la noi. Astazi o sa va vorbesc de unul dintre aceste vinuri: Prince Stirbey Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010. Cunoscatorii il stiu cu siguranta. E deja un “hit” printre noi. Si eu m-am mai intalnit cu el, dar mi s-a parut ciudat de bun ca sa scriu de el. De fapt prea bun..:D

In general despre vinurile romanesti care imi plac foarte mult  scriu doar dupa ce ma conving mai intai ca sunt „the real thing”. Le incerc de vreo cateva ori ca sa fiu sigur. Sa ma autoconving. Deh… nu sunt degustator autorizat, sunt doar un novice.

 

La Goodwine-ul tocmai incheiat cel de fata mi s-a parut cel mai bun vin romanesc de la targ. Detasat clar de orice altceva de prin sala. Dealtfel este cumva si o chestie atipica pietei romanesti: un vin obtinut de pe vii cu varsta de peste 40 de ani nu prea vezi in peisajul nostru foarte des. Noi ne pozitionam mai degraba in  extrema cealalta: vinuri de pe vii de 4-5 ani.

Apoi nu este nevoie doar de vie, e nevoie si de “know-how” si pasiune pentru a face genul asta de vin. Nu este un vin creat pentru piata, ca sa fie placut, nu e un vin de „consumator”. Cum sunt majoritatea celor de pe la noi…

Oliver Bauer se pricepe ca nimeni altul sa faca vinuri pe placul meu. Ma chinui de ani de zile sa gasesc un vin de la Stirbey care sa nu imi placa. Tot demersul devine frustrant, dar oricum, la cum ma stiu, voi persevera. Probabil ca si Oliver.. 😀

 

Dar  “sa revin la vin”:

 

Stirbey Vitis VetusAspect (Culoare): Galben pai, deschis, cu usoare straluciri verzi, metalice, dure

 

Nas: Initial retinut, inchis, rece, distant, cu impresii tipice de agrise, tulpini de tomate, ardei verde, plus ceva tuse minerale destul de evidente. Dupa aerare (pe care v-o recomand cu caldura) apar usoare tente fructate (in special citrice de gen gref alb si lamaie), de flori de camp si soc. Sobru, elegant, evolutiv.

 

Gust: Atac ferm, sustinut de o aciditate taioasa, evidenta, care ii confera o structura rigida, severa. Aromele sunt retinute, din categoria citricelor, agriselor, ardeiului verde proaspat taiat si a merelor salbatice, padurete.

Evolutia este austera, retinuta, cu o coloana de aciditate si o structura compacta, de monolit. Alcool la cote normale (12,5%), excelent ascuns de prospetimea vinului. Complex, evolutiv, finalul aduce cu sine o explozie de mineralitate si aciditate crocanta, care se continua in postgustul lung, citric, mineral si racoritor.

 

 

Un vin Excelent. Nu este doar genul acela de “vin de vara”, agreabil, subtire, cu un plus de aciditate. Pentru asta avem Cramposia. Este un monstru de caracter si personalitate, chestii destul de greu de gasit la vinurile de pe la noi. Este stilul de Sauvignon care imi place: sobru, auster, mineral, crocant, structurat, dar in acelasi timp cu o nota de eleganta rece, impersonala, aristocratica.

Ma asteptam sa gasesc chestiile astea mai degraba la asa un Sauvignon din Transilvania. Pentru ca cele de pe Dealu Mare mi se par mai fructate, extractive si corpolente, in detrimentul structurii si aciditatii. E o parere personala.

 

Scump? Nu cred! La 57 de lei cat e pe Vinescu de exemplu, vinul isi merita cu prisosinta banii. RPC Bun. Daca nu ar fi penalizat de imaginea de tara a Romaniei si pe eticheta ar scrie Sancerre, ar fi considerat o afacere pe afara.

 

Daca ar trebui sa iau un varietal alb de la noi care sa nu ma faca de ras prin strainatate, cred ca Prince Stirbey Sauvignon Blanc Vitis Vetus ar fi alegerea mea personala. Desi nu face parte din celebrele soiuri autohtone romanesti. E atata de bun incat se poate bate de la egal la egal cu multe variante internationale cu pretentii.

 

In concluzie, este cel mai bun Sauvignon Blanc de la noi la ora actuala? Pentru mine, da…

Am insa in minte doi challenger-i redutabili la titlu: Liliac Private Selection (cel  cu eticheta neagra) si Davino Sauvignon Blanc Edition Limitee (sic!). Promit sa revin…:D

 

3 responses so far

3 Responses to “Cel mai bun Sauvignon Blanc romanesc? Prince Stirbey Vitis Vetus 2010”

  1. […] lucru asta e saptamana superlativelor. M-am gandit ca daca tot sunt patruns de spiritul primaverii, cu ciripitul pasarelelor, inverzitul […]

  2. (Gl)amour de Dragasani | Vinul din Clujon 02 May 2013 at 1:34 PM

    […] Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2010: Dan zice ca probabil e cel mai bun Sauvignon romanesc, eu zic ca dintre cele din 2010, cu siguranta iese in evidenta prin finete, echilibru si […]

  3. […] pentru mine personal, acesta nu este foarte populat. Pana acum mi-au placut in mod deosebit Vitis Vetus de la Stirbey (intr-un stil care imi merge direct la suflet, dar care nu este foarte prietenos cu gusturile […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply