Apr 12 2013

Doua Fetesti Negre cu Sange de Taur de la Tohani

 

Astazi o sa sa va povestesc despre eforturile celor de la Domeniile Tohani de a elimina zaharul din procesul de fabricatie  si de a scoate niste vinuri decente, elaborate in Romania. Asa ca in loc sa aduca vin de prin UE si apoi sa il branduiasca cu apelative de gen Sange de Taur (sau derivatele penibile gen STF), s-au gandit ca ar fi totusi mai nimerit sa foloseasca suprafetele proprii pentru productia de vin. Din acest efort au rezultat si vinurile despre care o sa va vorbesc astazi.

 

Cum la ultima postare despre ei s-a lasat cu lirisme si vorbe memorabile referitoare la romantismul procesului de productie al vinului m-am aplecat plin de curiozitate asupra vinurilor lor de pe “liniile” superioare. Asadar:

 

Primul face parte din noua gama lansata de producator, Mosia de la Tohani. Fiind furnizor al Casei Regale (chestie despre care am mai vorbit aici) s-au gandit sa sape prin istorie si sa gaseasca o legatura cu aceasta. Si spre deosebire de altii, chiar au  gasit-o. Despre aceasta puteti citi la George care a scris si el despre vinul de fata, nu o mai repet. Una peste alta brandingul gamei este chiar ok si comestibil. Imbuteliata in februarie 2013. Asadar:

 

Mosia de la Tohani  Feteasca Neagra 2011

 

Mosia de la TohaniAspect (Culoare): visiniu inchis, puternic pigmentat, cu evidente nuante violet, opac si neasteptat de concentrat pentru intervalul de pret in care se pozitioneaza (20 de lei?)

 

Nas: Impresii puternice de fructe coapte si diverse gemuri din variate fructe, usor afumate. Incarcat de vanilie, vanilie si iar vanilie: un iz extrem de pronuntat, potentat si de nuantele de fruct supracopt, care termina in ceva note de zat de cafea si tutun.  In plus o tenta lactica evidenta, provenita probabil de la fermentatia malolatica mai nefericita? Per ansamblu un nas robust, greoi, carnos care cadreaza binisor cu aspectul visual al vinului.

 

Gust:  Conform asteptarilor, cu un atac corpolent, gemos, mestecabil si o concentrare de invidiat. Valuri cremoase de gemuri de fructe acapareaza palatinul, insotite de omniprezentele note vanilate si tusele afumate. Evolutia este greoaie, liniara, cleioasa, cu un deficit evident de aciditate, care ii recomanda a fi servit la temperaturi cat mai joase. Finalul aduce tanini copti, vag prezenti, insotiti de un alcool sesizabil (13.5%), mai ales in posgust (dominat de aceleasi note gemoase si afumate) fapt care intareste recomandarea de servire de mai sus.

 

Una peste alta, un vin Acceptabil, surprinzator de ok tinand cont de reputatia producatorului, cel putin in cazul meu. Daca ar fi sa ma intrebati as zice ca seamana cu un experiment nereusit, undeva in procesul de vinificare pierzandu-se aciditatea, vinul  fiind apoi chips-uit si virat spre game mai “prozaice’. Altfel nu imi pot explica concentrarea demna de preturi si pretentii mai mari.

Il gasiti prin marele retail in jur de 20 de lei, RPC-ul fiind unul Acceptabil, chiar Bun pentru amatorii de chestii gemoase si vanilate gen New World.

 

 

Al doilea vine de pe gama Princiar Special Reserve, mai bine cunoscuta pentru eticheta metalica aplicata pe sticla. O idee destul de ok ca prezentare, undeva la limita unui kitsch acceptabil si intrigant. Vinul este din 2008 (imbuteliat la 7 noiembrie 2012) si se mentioneaza pe spatele sticlei ca a fost produs din struguri supracopti si partial stafiditi si ca este un DOC-CMD. Asadar:

 

Princiar Special Reserve Feteasca Neagra 2008

 

Feteasca Neagra PrinciarAspect (Culoare): In aceleasi tonuri ca cel de mai sus, cu nuante tinere, violacee, practic fiind greu de identificat diferenta de trei ani dintre cele doua vinuri

 

Nas: la fel de asemanator, cu impresii de baric, in tonuri mai echilibrate si integrate, cu piper, adieri mai domolite de vanilie si fructe confiate. Note tipice de prune uscate/afumate alaturi de ceva aluzii de pamant reavan (forest floor) si carne maturata. In aceleasi tonuri concentrate si usor gemoase ca cel de mai sus, dar cu un plus evident de echilibru si integrare.

 

Gust: Atacul este concentrat, focusat cu un corp mediu spre pronuntat si impresii fructate, usor gemoase, de tarte cu prune si ceva ciocolata neagra. Marea evolutie de varianta anterioara este adusa de plusul evident de aciditate care echilibreaza corpul si alcoolul, imprimand vinului un caracter suplu si un plus de prospetime a fructului, in ciuda varstei. Finalul aduce tuse usor tonice, amarui pe fondul taninilor copti, fiind urmat de un postgust mediu cu fructe confiate, gemuri diverse si impresii de zahar ars (martipan).

 

Un vin Bun, concentrat si bine echilibrat, pe stilul Merlot sau Languedoc, cu un RPC Acceptabil cei aprox. 30 de lei cu care il gasiti prin comert. De fapt amandoua vinurile de mai sus socheaza prin extractivitate si concentrare, in detrimentul abordabilitatii si supletii, mai ales in cazul primului. Paradoxal s-ar potrivi destul de bine ca stil denumirii de Sange de Taur..:D

 

 

Ca o concluzie finala se pare ca de data aceasta din “zbaterea strugurilor in axul melcat al zdrobitorului” au iesit doua vinuri competente, chiar daca nu sunt stilul de Feteasca Neagra cu care  ma impac cel mai bine.

 In schimb preturile sunt corecte si pot da usor 2-3 exemple de Fetesti mai scumpe si mai cu pretentii care ar avea probleme sa se compare cu cel din urma. Sau tot asa, de stiluri supra-extractive, gen Merlot, asemanatoare  celor de mai sus, pe care se cer cateva zeci de lei in plus.

 

Se pare ca cei de la Tohani s-au straduit sa ridice stacheta calitatii, incepand probabil sa beneficieze de replantarile facute in ultimii ani. Au si site nou,  destul de curat, dar nu ar strica mai multe informatii despre vinuri.

Deci, ca sa citez un alt confrate care a scris despre vinul de mai sus:  Cand (daca) se vrea, se poate…

 

19 responses so far

19 Responses to “Doua Fetesti Negre cu Sange de Taur de la Tohani”

  1. Bogdan Bocseon 12 Apr 2013 at 11:18 AM

    Nu pot sa nu remarc faptul ca sticlele vinurilor Mosia de la Tohani – Retail au aceeasi forma cu sticlele vinurilor din gama Colocviu de la Cotnari. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Eee..inspiratia de moment. 😀
    Am inteles ca oricum sunt destul de scumpe mai ales cele pe alb, cum e la Busuioaca Rose Sec de la Cotnari.
    Nu e cazul celei de fata…si dopul era din pluta aglomerata si destul de scurt. Deci s-au incadrat intr-un buget mai restrans.

    [Raspunde]

  2. BogdanCon 12 Apr 2013 at 9:43 PM

    Acum Mosia este la oferta in Selgros la 18,44 lei.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @BogdanC, La banii aia ne….. chiar interesant…

    [Raspunde]

  3. burebistaon 18 May 2013 at 2:16 PM

    sa speram ca e un nou inceput , mai bun . feteasca neagra mosia poate fi achizitionata cam cu 20 lei .iar pinot noir mosia cu 26 de lei .cu mana tremurand , voi lua si eu o sticla . tremurul vine de la achizitionarea unui pinot noir produs la domeniile tohani care avea o culoare ireala , perfecta . dupa degustare am ramas cu senzatia de chimicale , poate de la vopsea , si de zahar adaugat .asta ar putea fi o lectie , adicatelea daca pacalesti vinul , acesta te va pedepsi .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @burebista, nici Feteasca de pe Mosia Tohani nu cred ca e departe de ceva “conditionari”. Dar binisor facute…Am auzit ca Pinot Noir-ul de pe Princiar ar fi ok.

    [Raspunde]

    Ciprian Reply:

    @burebista,

    eu am incercat Pinot-ul cu pricina, nu mi-a lasat senzatia de chimicale; ultra extractiv da, iar daca e sa-i cred ca strugurii sunt culesi la stafidire, senzatia de dulce e normala. Din odv tehnic nu prea i-am gasit hibe, e un vin reusit dar nu e un Pinot foarte reusit ci seamana mai degraba cu un Syrah de Lume Noua

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Corect..cel de pe Princiar sunt vinuri facute din struguri extracopti si sufera de boala Lumii Noi.
    Dar fata de ce facea Tohani inainte sau pe alte game (vezi Sange de Taur, etc.) afirmatia de mai sus este un compliment..:D

    [Raspunde]

  4. monicaon 25 Jun 2013 at 10:08 PM

    Nu credddddd Princiarul doar 30 lei???? l-am platit aprox 20 euro in aeroportul Timisoara acum o luna…. si mai au curajul sa spuna ca e si Duty free…:(

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @monica, Ca regula generala, in Romania, Duty Free egal +100 % la vinuri..:D

    [Raspunde]

  5. burebistaon 06 Aug 2013 at 2:14 PM

    eu am luat FN eticheta metalica 2008 la 35 de lei .ramasese ultima pe raft si am hotarat sa o achizitionez . dar m-am chinuit mult sa -mi dau seama de ce aduce cu un cabernet .asa mi s-a parut mie , ma rog poate ma insel . e inchisa la culoare , amintind de visine si cirese negre . e un pic mai barbateasca .e condimentata si are nuante de ciocolata neagra , amaruie . la 30 de lei cat e probabil intr-un alt hypermarket decat acela de unde am luat eu , nu ar fi rea . am observat ca si vinurile din acest soi sunt cam ca pinot noir :nu iese intotdeauna acelasi vin . or fi mai multe clone , ca la cabernet . oricum un vin facut in oltenia nu seamana pana la identificare cu unul de dealu mare , conteaza terenul , drojdiile , si cine il face .si multe altele . nu inteleg de ce FN eticheta metalica e mai apreciata si se vinde mai repede decat FN princiar special reserve la cutie de carton negru . nu e acelasi vin ? pentru ca e tot din 2008 , doar ca e imbuteliata cu cateva luni mai devreme . si e mai ieftina . bine , difera si sticla ca model .si am mai observat si altceva :CS princiar sp. reserve cu eticheta metalica nu are acelasi succes .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Pai sa iti explic pe scurt: aia in cutie se cumpara pentru cadouri de aceea se vinde mai bine. Nu mai da omul bani si pe punga si pare mai “scumpa” Daca ma intrebi pe mine e un mare kitsch , la fel si cu eticheta metalica.
    Apoi FN se vinde mai bine ca CS din aceleasi motive: la cadou romanii merg pe soiul considerat traditional.
    In rest sunt vinuri corete dar fara personalitate, prea feels, gemoase si concentrate. Dar Romans cont de cine le face sunt suprinzator de ok.

    [Raspunde]

  6. burebistaon 12 Aug 2013 at 5:30 PM

    e asta se vrea a fi un soi de marketing romanesc . bineinteles ca mai intai conteaza licoarea din sticla . oricum intre timp au pus in raft si FN -eticheta metalica mai proaspat imbuteliata , iar sticla e identica cu aceea la cutie . asa ca nu mai e diferenta . ce am observat e ca toate au un numar pe spate . dar la peste 23000 de sticle e ridicol sa le mai numerotezi . alta chestie de marketing . daca erau 7-8000 da era ceva . dar asta e deja productie de masa . bine macar ca fac si ei niste vinuri care sa fie acceptabile ca pret si calitate . nu prea avem de unde alege . multi producatori sunt la inceput , si parca nu-ti vine sa iei ceva necunoscut , mai ales la un pret umflat , asa , cum ii sta bine vinului romanesc .

    [Raspunde]

  7. burebistaon 04 Dec 2013 at 1:39 PM

    iata alta trasnaie marca DOMENIILE TOHANI : eticheta principala (spate) lipita manual cu lipici din acela pe care il foloseam pe vremea lui impuscatu .luni am cumparat o sticla de CS princiar special reserve 2008 , avand eu oarece chef de niscaiva vanilie . scuzati vavafonia .am ales eu vreo jumatate de ora pana am gasit o sticla mai curata . altele aveau dare de lipici pe ele si nu intelegeam ce e , de la ce sunt sticlele murdare . abia acasa mi-am dat seama . eticheta e stramba . am masurat distanta de la marginile etichetei la baza sticlei , ca sa nu gresesc . pe eticheta scrie 12 august 2013 nr 01752 . e diferenta mare intre eticheta de pe fata sticlei , care e lipita normal , nu se vede nici urma de lipici .ma rog poate li s-a defectat instalatia de imbuteliere . curios e si ca feteasca neagra la cutie are tot o eticheta lipita asa cu data 13 august 2013 . si parca nici calitatea nu mai e aceeasi ca la lotul precedent din care am cumparat si FN si CS tot din 2008 , dar asta nu mai conteaza . o sa pastrez sticla pentru a ma amuza . daca nu ma insel , va dati seama prieteni cum e sa lipesti etichete pe cateva mii de sticle ?asta e fratilor ROMANIA , asta e nivelul nostru .asa ar spune , probabil , radu banciu . probabil unii vor spune ca sunt carcotas . nu ,nu sunt carcotas . dar nu imi imaginam ca o sa descopar asa ceva .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @burebista, Foarte tare….plus ca nu e vreun producator mic, de manufactura care face si el acolo 3-4000 de sticle. E printre primii 5-6 din piata din ce stiu. Asta e, lucru manual..:)

    La loturi e diferenta mare de calitate mai ales la cei mari, de volum. Unii nu stiu nici ei ce imbuteliaza de la un lot la altul.

    [Raspunde]

  8. burebistaon 12 Apr 2014 at 6:39 PM

    in fine am baut si eu FN Mosia de la Tohani . dupa cum e prezentat si mai sus , parerea mea e ca e mai mult decat acceptabil . eu am baut unul imbuteliat pa 14 ianuarie 2014 . tot din anul de gratie 2011 . mie mi se pare ca aduce cu un pic cu un shiraz . e afumat si condimentat bine .are si vanilie din plin , dar si gust puternic fructat . dar m-a surprins placut .la 19.5 lei este de luat in seama . evident daca ramane pe acelasi palier de calitate . are ceva personalitate . la banii astia nu stiu ce poti lua ca sa fie de aceeasi calitate . castel huniade e depasit . bine , e si mai ieftin . dar si mult mai apos .si eu cumpar din fiecare lot de huniade care apare pe piata
    . mai raman alea portugheze sau ceva la pret redus .cat despre celalalt -princiar special reserve – am vazut in raft ca a parut deja cel din 2010. si am mai vazut unul care a sarit de la 2009 la 2011 – CS Castel Bolovanu . asta era la cora si costa 31,5 lei . bine ca mai erau si cateva din 2009 in raft . dar asta cu alta ocazie . astazi am plecat la cumparaturi cu gandul la acest vin . si nu regret .

    [Raspunde]

  9. burebistaon 13 Apr 2014 at 2:36 PM

    astazi , dupa ce s-a mai aerisit , am baut ce a ramas din sticla de ieri .un mic amendament : alcoolul e un pic deranjant , desi pe sticla scrie 13.5 % .
    in rest ramane senzatia de shiraz . si mai ales de extractivitate .

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @burebista, sincer mie mi s-a parut cam prea cipsuita si destul de greoaie si neechilibrata.
    Daca iti plac vinurile extractive si “clumsy” e ok, dar mai mult de un pahar e greu sa beau din asa ceva…

    [Raspunde]

    burebista Reply:

    @Dan, astazi am gasit pinot noir princiar special reserve 2010 de la tohani . il asteptam de mult nu il gaseam , peste tot erau doar CS si FN . e interesant , nu pare a fi prea gemos , desi ei au scris pe eticheta ca e cules tarziu . cred ca se apropie bine de tipicitatea soiului . are o culoare superba si arome nebanuite . iar alcoolul e de 13 % , deci nu exagerat . e posibil sa ii fi tras si o tusa de vin tanar . asta probabil fara a depasi procentul acela de 15 % . eu unul asa il percep. pare destul de extractiv si acesta . si mi-ar fi placut ceva mai multa aciditate . dar e ok si asa . in orice caz e altceva decat am baut eu pana acum in materie de pinot noir . e drept ca nu prea am experienta cu pinot noir , dar vinul asta mi-a atras atentia catre acest soi
    .in ceea ce priveste extractivitatea , daca e urmata de o baricare de un an cred ca e acceptabila . e adevarat sunt mai greu de baut vinurile de acest gen , dar servite cu mancarea potrivita , cum se practica la noi de sarbatori , cu sarmale si fripturi , sunt bune . HRISTOS A INVIAT !

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply