Mar 25 2013

Cum NU asociem vinul cu mancare romaneasca…sau ce bem cu saorma?

Published by at 8:09 AM under Diverse,Opinii

 

Deci… am descoperit zile trecute (inca) o problema cu promovarea vinului romanesc. Involuntar. Si anume asocierea acestuia cu gastronomia romaneasca.  Sau cel putin  cu ce mananca romanul zi de zi.

Pe peste tot, site-uri, articole, degustari,  etichete, etc. citesc de asocieri ale vinurilor de pe la noi cu fructe de mare, creveti, fois gras, vanat, mousse de nu stiu care, veloutte de nu stiu ce, etc..etc…

 

Eu nu am apucat pana acum vreo prezentare de vinuri in care sa vina un somelier sa zica: „Da domle viul asta merge si cu feluri de mancare traditionala. Cum ar fi: etc…etc…” Decat eventual daca intrebi. In rest doar bucatarie frantuzeasca, italiana, asiatica, etc…si feluri de mancare care de care mai exotice. Parca e concurs de imaginatie.

De sarbatori stiu ca mai apar niste postari pe la colegi cu ce pun ei pe langa masa traditionala si (L.E.) mai sunt eforturi din partea presei de specialitate (adica a Vinul.ro)  in ceea ce priveste asocierea cu produsele fast-food. Dar promovarea de linie, adica aceea a „industriei” este complet rupta de realitatile culinare ale patriei.

 

vita vin

Credit @http://wtaq.com/

De exemplu la orice vin rosu mai serios (Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon sau asamblaj intre ele) toata lumea ii da cu vita. Ca friptura de vita in sange, ca nu stiu cum facuta, ca vanat, ca miel etc..etc… Eu sincer nu stiu poporul roman ca fiind un mare consumator de vita in sange. De fapt de nimic in sange. Eventual cel mult de mititei si dictatori. O sa imi ziceti, „Bine dom’le, dar trebuie sa iesim din noaptea asta e obiceiurilor culinare vechi si sa ne invatam sa mancam mai bine, international. Sa ne emancipam!”. Da, sigur, doar ca la preturile pe care le are carnea de vita care poate fi facuta in sange eu zic ca o sa ne ia cam mult timp sa ne emancipam.

Si apoi nu cred ca trebuie sa facem evanghelizarea culinara a poporului roman folosind ca instrument vinul: „Dom’le ia vita in sange, ca doar cu aia merge vinul asta”. Bine nu mai zic de cazuri de biftec si carpaccio…ca daca i-ai duce la unul de la noi biftec in restaurant sigur ti-ar zice ca el l-a cerut bine facut.

 

foie gras vinAlt exemplu ar fi Fois Gras-ul…pe unde ma intorc toata lumea e cu Fois Gras-ul in gura. Ala merge cu Fois Gras, asta merge cu Fois Gras. Fois Gras-ul a devenit pe la noi un fel de Sfantul Graal cu care poti sa dai pe spate tot publicul, mai ales la vreo degustare de provincie. Pai ce fac? Cumpar sticla de vin, aflu ca merge cu Fois Gras si cobor in piata sa iau doua fire, nu? Ca se gaseste pe peste tot si e ieftin. Ca patrunjelul… Credeti ca la noi consumatorul de vin zice: „Bai daca a zis ala ca merge cu Fois Gras, ma duc si fac CAR si iau Fois Gras, ca altfel e bai mare…” Ba bine ca nu…

 

branzeturiApoi branzeturile. Foarte rar am auzit vreodata vorbindu-se de branzeturi romanesti pe la degustari sau la recomandari de asocieri cu vinul. Si atunci ca a venit vreun producator roman sa isi promoveze branzeturile si erau nevoiti sa ii zica numele. Bine poate de aia nu apar ai nostri prin asocieri, ca nu dau bani…:D Si atunci preferam sa ii vorbim consumatorului roman de parmezan, peccorino, brie, camembert, etc. Pana or sa scoata ai nostri banii…Ca asa e in tenis!

Toata lumea ii da deci cu parmezanul. Dar ia duceti-va si intrebati un consumator „casual” de pe la noi daca ii place parmezanul? O sa va intrebe „Care? De pui sau de porc?”

Care om normal sta sa caute parmesan, camembert, brie, rochefort, etc. ca sa puna langa vin ca asa i-a recomandat lui nu stiu cine? Da Penteleul, Nasalul, Alpina, Bobalna, Bradet sau Dobrogea ce au? Casul de oaie, telemeaua de Sibiu? Eu nu am auzit pe nimeni  sa faca recomandari de vinuri pentru ele. De ce? Pentru ca la noi recomandarile vin cu paste/copy de pe afara si cel care le face e cu atat mai interesant cu cat e branza mai exotica. Daca acolo scrie ca Merlot merge cu nu stiu ce branza de prin Franta, atunci aia e.

 

Cel mult pe unele etichete scrie “ a se asocia cu branzeturi fine”. Bine la noi  consumatorul intelege prin branzeturi fine si „specialitatea bulgareasca” din grasime vegetala…

 

vanat

Credit @http://www.impactingorj.com

 Si apoi care e treaba cu vanatul? Tot  vinul rosu de la noi are trecut pe spate „ a se servi cu preparate din vanat” de parca ar fi inscriptie DOC stabilita prin lege. Da’ de unde fratilor atata vanat? Ce suntem o natie de Ion (Ion?) Tiriac cu domenii de vanatoare si nu stiu eu? Da’ arpropo, mai e atata vanat in tara romaneasca? Ca daca fiecare sticla de vin s-ar consuma cu vanat asa cum scrie  pe ele, probabil ca ne-ar da afara din UE pentru cruzime contra animalelor si genocid de rate, ursi si capriori. Ca sa nu mai zic ce ne-ar face Brigite Bardoux.

 

Ce este cert ca exista pe la noi niste oameni care promoveaza vinul romanesc si care nu au nici o legatura cu realitatile culinare ale consumatorului obisnuit. Adica ce mananca omul acasa. Sa scrii pe un vin de 15 lei ca merge cu vanat denota daca nu prostie, cel putin o doza periculoasa de inocenta.

 

Eu de exemplu pana acum nu am auzit pe nimeni sa zica pe la degustari si prin prezentarile de vinuri ce merge cu niste urzici? Sau cu niste fasole batuta? Sau cu niste stevie? Mancare de cartofi? …etc…etc… Cel putin pentru vinurile albe toata lumea ii da cu fructele de mare, cu scoici, cu caracatica, calamar, cu babysquid, etc…. De parca am avea deschidere brusc la Mediterana sau au inceput sa apara crevetii pe raul Arges de la incalzirea globala. Da carasul ce are? Crapul? Sprotul? Hamsia? Scrumbia? Somnul? Bibanul?


Da, sunt de acord, sunt cateva preparate culinare care merg foarte bine alaturi de anumite vinuri. Mai ales cele specifice zonei de unde provine vinul, acestea fiind rezultatul a sute de ani de rafinare si armonizare a vinurilor cu gastronomia locala. Dar nu cred ca se asteapta cineva ca omul obisnuit sa cumpere vinul si apoi sa se uite pe spate si sa zica: „Ia sa vedem acum ce trebuie sa gatesc”. Omul se duce la raft, se uita pe eticheta si cand vede miel, vita, vanat, fructe de mare, scoici,  zice pas. Cine naiba se apuca sa faca miel in mijlocul anului de nebun, doar pentru ca a dat 15 lei pe un Merlot? Sau o pune de o vanatoare pentru ca scrie pe Cabernet-ul proaspat achizionat din Auchan ca merge cu vanat? Si daca e interzis? Face braconaj ca asa scrie pe vin?

 

 Da stiu..stiu…acelea sunt recomandari generale… Dar pentru numele lui Dumnezeu, sa venim cu picioarele pe pamant si sa facem niste unele mai  “normale”. Ca nu traim in Franta sau in SUA sa ii dam cu “confit de canard” si “Porterhouse steak, medium-rare”

 

Daca as fi prodcuator de vin in Romania as ruga somelierii  sa vina cu niste sugestii de mancaruri romanesti pentru vinurile  mele.  Sa mai faca si asocieri terestre ca nu suntem la concurs de „care gaseste vreo aberatie mai mare de prin bucataria tailandeza sa o puna langa Francusa sau Cramposie”… Ca pana la urma acesta este rolul lor:  sa gaseasca vinul potrivit pentru mancare, nu mancarea potrivita pentru vin. Asta din urma e pentru fanaticii vinului si cati de astia avem noi in tara? Si cati umbla (liberi) prin magazine?

 

Credit @www.hanulmoraritei.ro

Credit @www.hanulmoraritei.ro

In plus, ndaca as fi producator de vin, as studia ce consuma mai des romanul pe care eu il vizez ca si consumator al vinului meu. Si as trece pe eticheta exact meniul lui de zi cu zi, cel obisnuit. O sa ziceti, ce, sa trecem  saorma? Da, si saorma, daca trebuie… Chiar daca nu e “traditionala”, face deja parte din cultura culinara autohtona. Ce mititeii vreti sa ziceti ca sunt  traditionali?

Chiar as schimba recomandarile de la sezon la sezon, daca etichetarea loturilor mi-ar permite. Ca nu pun omul sa manance oaie vara la 40 de grade. Si oricum sa nu sperati ca o sa isi schimbe romanul preferintele culinare doar pentru ca ii place foarte mult Merlot-ul D-voastra…

 

Sau daca vi se pare un efort prea mare si bucataria romaneasca “miroase” urat (desi nu ar trebui; vindeti vinul in Romania, nu in Franta, Italia sau Tailanda), puneti mana pe cartea regretatului Radu Anton Roman si cititi acolo ceva asocieri de vinuri cu mancare romaneasca. Si vedeti cam pe ce profil s-ar incadra si vinul pe care vreti sa il vindeti. Din cunostintele mele este singurul care a facut cat de cat sistematic acest efort (bine, pornind de la Pastorel). Si nu era sommelier sau vreun PR de crama de vin.. Stiu e greu , e mai usor cu paste/copy de pe internet si cu OZN-uri culinare de tip fusion ca sa lase prostul masca de cat de priceputi suntem noi.

 

Care prost o sa se duca acasa si apoi cand ajunge “la raft”  se uita pe sticla si vede: vanat, vita, rata, miel, etc…si ce zice? De unde tata vanat si vita, mai bine iau o bere, da-i draku cu vinul lor de nebuni…Curat nebuni!

 

In concluzie, ca sa nu fiu acuzat (iar) de critici gratuite:

Domnilor vreau sa vad mai mult efort si preocupare de promovare a vinului in tandem cu gastronomia romaneasca…Vreau sa vad  idei noi, proaspete, care sa “mearga” la consumatorul roman. Nu doar sa ii transmiteti mai mult sau mai putin direct sau subliminal ca e prost si nu stie ce sa manance si ce sa bea.

Adica pe scurt, vreau sa vad un un pic de efort pentru ceva mai  multa valoare adaugata produsului numit vin.

 

28 responses so far

28 Responses to “Cum NU asociem vinul cu mancare romaneasca…sau ce bem cu saorma?”

  1. Cezaron 25 Mar 2013 at 9:38 AM

    Ai v?zut ?sta?
    http://vinul.ro/ce-vin-bei-la-o-shaorma-cu-de-toate.html

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cezar, Salut Cezar!
    Stiam ca exista un articol de asociere cu fast-food-ul la voi; il citisem intr-un numar al revistei dar nu mai aveam linkul. Am facut update la text.
    Bune recomandarile..:D. Acelasi feeling il am si eu.
    Ar trebui si producatorii sa traga mai mult pe genul asta de asocieri cu ce mananca omul zi de zi…Bine nu numai cu fast-food..:D

    [Raspunde]

  2. Cristian. E.on 25 Mar 2013 at 9:40 AM

    Corect ! Ar fi bine daca producatorii de la noi ar spune aceasta Feteasca Neagra merge de minune cu niste carnaciori oltenesti sau Babeasca noastra este indicata la o toba de porc condimentata in aspic…
    Mancaruri regesti la care romanii de rand nu prea au acces si nici dorinta de a le incerca nu prea au ce cauta pe o sticla de vin mai ales ca am vazut aceste recomandari si pe vinuri “Premiate” de 7 lei sticla…ceva de genul “Ia neamule Premiatu’ sa-l bei cu Fois Gras”..
    Legat de indicatia de pe unele sticle de la noi ca vinul sa fie baut acompaniat de o friptura de vita in sange, iti spun ca gusturile romanilor sau mai cizelat intre timp fortati mai ales de evaziunea fiscala, ei preferand mai nou friptura de “CAL” in sange…));

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Cristian. E., Da…corect…”offhorse”, “offhorse”…:D

    [Raspunde]

  3. Adrianaon 25 Mar 2013 at 10:26 AM

    Hm, hm! Se cunoaste ca nu ai fost la o prezentare -degustare la Campulung! Cu prima ocazie, esti invitat sa vezi cum se asociaza AICI vinul cu mancarea absolut traditionala! 🙂 Si, pentru exemplificare, am sa-ti trimit un articol din blogul meu vechi ( pe care am reusit sa-l distrug grafic) sa vezi cam ce se poarta pe aici!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adriana, Mersi de invitatie..:D
    Parca am vazut pe undeva o prezentare de asta…Si intr-adevar mai sunt si prezentari cu mancaruri romanesti; nu sunt chiar inexistente.
    Bine, eu vorbeam de ce face “lumea” in mod curent.
    Asocierea cu mancarea romaneasca sau cea “normala”, de zi cu zi, ar trebui sa fie regula nu exceptia!

    [Raspunde]

    Adriana Reply:

    Da, Dan, ai dreptate! Maaare dreptate! Pana la noi ordine, noi aici traim, si vinul , daca tot vrem sa-l vindem marii majoritati a cumparatorului, trebuie sa i-l faci accesibil ! Ori, daca-l asociezi numai cu sofiticarii, omul se cam….sperie! Zic eu! Oricum am remarcat ca este maaare deosebire intre degustarile organizate “la capitala” si cele organizate in provincie!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adriana, Este, este…desi si in capitala s-ar putea merge cu destul succes pe cartea traditionalului. Dar acum depinde si cine si cum le organizeaza…

    [Raspunde]

  4. cristion 25 Mar 2013 at 10:40 AM

    haha..fain scris ! Intrebasem si eu in ultimul timp , un “celebru” somelier daca pot asocia vinul lor cu sarmale sau caltabos :))..pentru ca obosisem sa aud atatea asocieri sofisticate 🙂 . Mi-a placut si aia cu degustarile din provincie :)..desi tind sa cred ca sunt si in Bucuresti destui care ar asocia saorma de la Dristor cu vreun Cuvee ..

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @cristi, Te-ai riscat…:D
    Da, e vorba de un intreg segment de consumatori la care vinul “nu ajunge” din motive de “fitze, pretiozitate” si “over-pairings” ca sa zic asa.

    [Raspunde]

  5. Adrianaon 25 Mar 2013 at 10:41 AM

    Numai doua exemple din ignora(n)tul meu blog :-)))

    http://adnanasblog.blogspot.ro/2010/02/din-muscelcu-dragoste.html

    Primul vin prezentat a fost “EASY by ENIRA” . Si pentru ca-ti trebuie ceva curaj sa intri primul in lupta, a fost ajutat de o gama de branzeturi traditionale. Un Merlot excelent, de cursa lunga, numai bun pentru mesele usoare. Un vin sprintar, usor, mai degraba un vin de vara. Desi un vin rosu, ia incercati-l dumneavoastra cu o pulpa de pui,cu un gratar, cu un peste picant, cu o salata sau branzeturi! Si pe urma, stam de vorba!
    Daca tot am terminat cu antreurile , a trecem la felurile de baza. Si ce mananca traditional romanul iarna ca fel de baza? Din mosi-stramosi iarna romanului s-a sprijinit pe porc. De la Craciun pana in postul Pastelui, carnea de porc nu lipseste de pe masa, indiferent de recomandarile dieteticienilor.
    Ei, la preparatele neaose, bulgarescul “ENIRA 2006” se potriveste ca o manusa. Un cupaj de Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 10% Petit Verdot10% si Sirah10%. Cu paharele in mana si farfuriile cu ce mai ramamsese prin ele, mai toti erau convinsi ca acesta trebuie sa fie “la creme de la creme”. Un vin care-ti infloreste cerul gurii si-ti unge gatul, dar care seamana cu un scripete: cu el cobori mancarea in stomac, dar tot el este cel care iti cere inca o imbucatura”

    http://adnanasblog.blogspot.ro/2010/07/caloiene-iene.html

    Luam masa de pranz cu un grup de prieteni. Veniti de la Bucuresti si Pitesti, am zis ca, frumos ar fi, sa-i duc undeva unde sa poata respira aer curat. Desi, de asa ceva la Campulung, nu ducem lipsa!
    “Hai la Misu” zic, la “Belvedere”! Zis si facut! Misu, primitor ca de obicei! Pensiunea, o minune de liniste, verdeata, bun gust rural! Si ne invita Misu pe terasa. Ooo! Deja “ceva” isi facea loc in mintea mea!
    Si numai ce suntem serviti cu o ciorba de carne si zarzavat acrita cu bors si dreasa cu smantana si leustean! Si mai aduce Misu un bulz cu branza de la stana lui Costica, de raman prietenii mei fara glas. Dar capodopera nu putea fi desavarsita fara pastrama de miel , pastrama de care nu a mancat neam de neamul meu!
    Dar ca sa fie treaba treaba si toata lumea multumita, unul din prieteni aduce o sticla de “CALOIAN” de la CRAMELE OPRISOR!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adriana, Merge…au mancare buna la Belvedere…mai functioneaza?

    [Raspunde]

    Adriana Reply:

    Daaaaa, functioneaza! Si “Belvedere” si “Floarea de colt” din Dragoslavele si inca vreo doua locatii mult dragi mie, din motive culinare! Ca, avem si d-alea sofisticate de unde pleci flamand si cu dureri de stomac!
    Ei, si nu stiam eu ce este un blog si cu ce se mananca chestia asta , cand la Campulung, am avut o degustare ….la o stana! Nu-ti vine a crede, dar asa a fost! :-)))

    [Raspunde]

  6. Adrianaon 25 Mar 2013 at 11:03 AM

    Uite cum functioneaza BELVEDERE! Sim asta nu-i nimic! Misu ( patronul) este in plina pregatire pentru noul sezon!

    http://www.restauranteromania.blogspot.ro/2013/01/pensiunea-cu-belvedere.html

    [Raspunde]

  7. BogdanCon 25 Mar 2013 at 12:23 PM

    Problema este ca pe eticheta scrie ce ai zis tu (vanat, vita in sange, foie gras, fructe de mare etc.) dar am fost la cateva degustati (cu bani) prin crame si magazine de specialitate (tu sigur ai fost la mult mai multe) si vinurile (inclusiv premium , super premium, mega premium din Romania :D) erau servite cu cascaval/branza (inclusiv Alpina sau Nasal), nuci, carnat uscat, paine (au fost si exceptii cu produse top/masterchef). Deci snobismul este in floare. Ca si prostia. Desi probabil uneori pe asta din urma se mizeaza.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @BogdanC, Bogdan, asta e problema la noi, ca nu exista echilibru, nu exista “mijloc sau mediu” in nimic.
    Totul se cam imparte in doua categorii extreme: vinuri scumpe sau ieftine, asocieri excelente sau fara nici o legatura, “profesionisti”…etc…etc…

    [Raspunde]

  8. monaon 25 Mar 2013 at 7:57 PM

    Draga Dan, din pacate, oricat mi-as dori sa cred altceva, icrele negre merg cu votca si saorma “cu de toate” cu bere. Fiecare bautura are locul ei pe lume si limitari care sunt firesti…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @mona, desi nu beau nici bere si nici vodca (de fapt nici pe partea culinara nu ma infrupt prea des din cele doua “delicatese” mentionate mai sus), tind sa iti dau dreptate.
    In plus contextul cultural forteaza intotdeauna asocierile cele mai potrivite.
    La saorma teoretic ar cam fi interzis alcoolul. Daca m-ai intreba pe mine saorma merge cel mai bine cu ayran..:D

    [Raspunde]

  9. Cezaron 26 Mar 2013 at 10:06 AM

    @Mona, I beg to differ 🙂 Beau bere de vreo 10 ori pe an, beau vin (aproape) zilnic. Uneori manânc saorma (al meu fie pacatul, ce sa fac?!) – mai cu sos de iaurt si usturoi, mai cu sos de iaurt si mustar, cu sau fara varza… dar întotdeauna cu castraveciori murari. Si vreau sa beau tot vin, fiindca vinul îmi place mai mult. Am comis probabil, din acest motiv, veritabile împietati: am baut si vinuri frantuzesti mature, si italienesti, si câte o feteasca neagra mai tinerica… bine aerate sau deloc, dupa cât de grabit eram. Am baut si albe, am baut si rose… (Oops! recitind, îmi dau seama ca sunt si betiv – în apararea mea fie scris aici, am baut airan câteodata 🙂 )
    Dupa parerea mea, daca ai starea de spirit si pofta respectiva, vinul merge foarte bine!

    [Raspunde]

    Andreea Reply:

    @Cezar,
    Pana la un anume punct, sunt de acord cu tine. Ar trebui/ar fi frumos/ ne-ar prinde bine sa incercam sa asociem mancaruri romanesti cu vinuri. Pe de alta parte, uneori nu merge pur si simplu.
    Nu spun ca trebuie sa mancam vanat de cate ori bem vin rosu, dar o asociere culturala sigur ajuta (gen vin italienesc – reteta italieneasca).
    Si ce are sa mananci miel/oaie si in alte zile decat de Paste? Nu zic vara, dar asa acum ca a venit frigul, ar merge o pulpa la cuptor, si eu il vad cu o Feteasca.
    Si in plus, consumatorul care se cultiva si tot incearca diferite vinuri, tind sa cred ca va incerca si asocieri culinare. (si aici din nou iti dau dreptate tie legat de de vinurile de 15 lei din supermarket, pentru ca observatia mea nu se refera la vinurile astea)
    In plus, eu personal sunt foarte precauta cu asocierile vin-mancare romaneasca dupa o patanie: venisem din Franta cu niste vinuri foarte bune, si voiam sa impartasim cu alti oameni acea bunatate. Asa ca, pe principiul ca vinul rosu merge cu carnea rosie, am incercat sa asociem Chateau Vaudieu din Chateauneuf du Pape cu sarmalele mamei. Mi-e si acum rusine de nereusita combinatiei 🙂
    Asa ca vin cu o intrebare: ce vin merge la niste sarmalele facute ca la Moldova, cu varza murata lasata un pic mai acrisoara? 🙂 Acum inclin spre un vin alb, dar as fi curioasa ce parere ai, pentru ca eu chiar nu am idee.

    [Raspunde]

  10. Dragoson 01 Apr 2013 at 9:50 PM

    Din pacate in romanica se mananca prost si se bea nashpa ! Pe principiu romanesc: ” decat mult si fara rost, mai bine putin si prost” ..:-)

    [Raspunde]

  11. newyorkescuon 10 Apr 2013 at 3:13 AM

    Trecand peste faptul ca romanii sunt snobi (o parte din romani) si ca ei mananca si beau ce e la “moda”, problema e intru-catva normala. Spun asta pentru ca daca e sa iei vinul din import acel vin (vin care provine din tarile cu traditie in domeniu) merge cel mai bine cu mancarea din tarile cu pricina. Cum e si normal de altfel. Cum de altfel se poate observa ca in tarile mai sus mentionate si poate nu numai cu cat de apropii de mare/ocean cu atat vinurile inclina sa mearga mai bine cu ce prinzi de prin apa cu pricina. Ori prin prisma acestui fapt nu prea ai cum sa asociezi vinurile din import cu ce mananca romanul de rand.
    O alta problema pe care o vad eu este cea a somelierilor sau mai stiu eu cui revine sarcina in Romania sa aiba stiinta de imperechea mancarea neaosa cu vinurile de peste hotare sau romanesti. Presupun ca o mare parte a celor ce lucreaza ca somelier au fost instruiti peste hotare, iar acolo nu se mananca mancare romaneasca, deci nu prea au de unde sa stie ce si cum. Pe de alta parte mai depinde de cine si cum ai fost intruit.
    Nu in ultimul rand cand e vorba de vinurile romanesti mai exista cel putin o problema. Nu exista o istorie bine definita, iar producatorii nostri sunt inca in perioada de incercari. Iar noi in loc sa ne axam pe soiurile romanesti, cum fac italienii cu ale lor, noi incercam sa facem shiraz/shirah sau mai stiu eu ce. Plus de asta din cate aud sunt diferente mari calitative de la an la an in ceea ce priveste vinul scos de un producator. Asa ce ar putea sa spuna un somelier clientului cand vintage-ul 2009 e destul de diferit de cel din 2011, sa zicem. Ar putea ce-i drept, dar pe urma revenim la problema de mai sus cu instruirea lor.
    Ceea ce am scris mai sus sunt doar presupuneri pentru ca nu stiu exact care e realitatea in tara.
    Si mai sunt si alte probleme…….

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @newyorkescu, In mare parte ai dreptate..sunt probleme pe care le-am mai invocat si eu…dar la noi se merge pe principiul clasic se poate si asa…
    La capitolul somelieri majoritatea sunt scoliti “la norma” si pe banda rulanta de diferite organziatii de pe la noi. Avem vreo 3-4 din ce stiu eu…deh orgolii multe.
    Iar cei scoliti pe afara din pacate vin cu o atitudine si un dispret fata de clienti demne de cauze mai bune…deh…obiceiurile vechi mor greu.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Dan Micuda, Fara sa am pretentia ca o nimeresc, eu la sarmale as merge pe ceva rosu mai lejer…un Pinot Noir, Chianti “de linie”, ceva Babeasca Neagra de pe la noi. Sau un alb mai greu, un Chardonay baricat.
    Asta daca nu sunt foarte grase si un pic acrisoare cum spui tu.
    Daca sunt mai grase si c afumaturi merge si un vin mai serios, corpolent. Oricum CNP de care ai spus mai sus e prea mult pentru bietele sarmale….:D Vinul e puternic, condimentat si nu se mai simte nimic sub el…:D

    [Raspunde]

    Andreea Reply:

    @Dan,
    Multumesc de sugestii.
    De Craciunul asta eu o sa incerc asocieri la sarmale. Conform traditiei, o sa prind 2 randuri, unele mai lejere cu varza murata mai pregnanta in gust si cele clasice de ardeal, mai grase si cu afumatura.
    Din ce am citit mai sus, eu as incerca Chardonay la primele si Cabernet la ultimele. 🙂

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @Andreea, Eu as renunta la CS..e cam dur pentru bietele sarmale…cel mult un Merlot mai fructat.

    Iar la CH sa nu iei unul foarte baricat sau greu…ca o sa simti vanilie si unt in gura o data cu sarmalele si asta nu e o asociere foarte fericita..sarmale vanilate…:D

    Eu as merge pe ceva rosu light…sau daca esti fan vinuri albe seci, crocante, poti lua un SB sau Riesling sa taie grasimea din ele…depinde acum de gusturi.

    [Raspunde]

    Andreea Reply:

    @Dan,
    Mersi de raspunsuri. Sunt foarte noua la asocieri, dar incep sa le inteleg 🙂
    Cand am citit vin corpolent, am presupus gresit Cabernet.
    Dar vad sensul cu asocierea vin mai light la mancare mai grea.

    [Raspunde]

  12. Costin Staicuon 30 Oct 2013 at 12:03 AM

    Total de acord. Vrem democratizarea vinului!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply