Mar 22 2013

Ce a facut William Fevre in 2011?

Published by at 8:04 AM under 2011,Alb,Chablis,Chardonnay,Foarte Bun,Franta,Sec

 

Pe scurt a facut ce face de obicei: Chablis.  Adica Chardonnay. De fapt persoana in sine face vinuri pe alte continente (de ex. Chile), ramanand doar cu numele in Chablis. Intre timp domeniul a fost cumparat de Henriot (cei cu sampania) prin intermediul unui negociant din Burgundia controlat de acestia, Bouchard Pere et Fils. Dar despre Chablis, William Fevre si vinurile lor (variantele 2008 si 2010) am vorbit pe larg aici.

Astazi o sa  ajungem “la zi”, vorbind de varianta 2011 a Chablis-ului lor clasic, de linie. Asadar “no premier cru, no grand cru, just plain Chablis”:

 

William Fevre ChablisAspect (Culoare): galben pai stralucitor, cu evidente tente verzi

 

Nas: Pur, usor, retinut, cu aspecte usor fructate de mere verzi, agrise, caise si piersici insotite de aspecte florale si citrice plus tuse de cremene si pietris umeda. Elegant si elevat, poseda acel tip de mineralitate si de  pe care il simti inca de la nivel olfactiv.

 

Gust: Atac precis, insotit de o aciditate taioasa care creeaza impresia unui corp eteric, usor,  diafan. Evolutia delicata de palatin invoca note de citrice, mere si pere verzi, acrisoare, pe fondul unei coloane de aciditate bine sustinute “da capo la fine”. Finalul este preponderent in note minerale, cu aciditate diafana,  dar pronuntata. Postgust mediu spre lung care evolueaza pornind de la note salin – minerale la aspecte citrice.

 

Ce sa zic…un vin Foarte Bun. Este stilul de Chardonnay care imi place:  elegant, echilibrat, retinut, pur. Nu ca nu ar exista si variante baricate care pot incanta simturile. Doar ca cele in genul celui de fata recunosc ca imi ating mai usor coarda sensibila in materie de Chardonnay.

 

Ca nivel de pret il gasiti pe Vinatis la 12 €. Pentru mine e un RPC Acceptabil. Pe la noi e posibil sa bata in 80-90 de lei. La un moment dat varianta 2010 a fost la unvinpezi.ro cu  63 de lei (redus de la 126 lei ?!?!). Teoretic, cel mai bun pret din piata.

Piata autohtona, ma refer…Oricum si la pretul respectiv, are un RPC acceptabil.

 

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply