Mar 14 2013

Sa urlam dupa patru pesti si o Feteasca pagana, devenita intre timp mai ortodoxa…

 

Asta cu “sa urlam” imi aduce aminte de un banc care circula pe vremea lui Ceausescu. Se zicea ca la o mare adunare nationala se desprinde brusc cineva din multime si ii ofera Tovarasului o cutie de carton. Toata lumea ramane inmarmurita si asteapta vreo bomba care sa il trimita pe Tovarasul intr-un loc de odihna binemeritat, alaturi de alti tovarasi, cum ar fi Lenin, Marx, Engels, etc.

 Tovarasul deschide cutia, baga mana inauntru si rosteste cu glas tare catre adunare: “Biscuiti, tovarasi!”. La care adunarea, intr-o suflare, din mii de piepturi muncitoresti: “Biscuim! Biscuim! Biscuim!”.

 

Asa si cu producatorul de fata, Domeniile Dealu Mare Urlati. Urlati Tovarasi! Urlam, urlam, Dar sa avem si motive…Ca urletele pot fi de fericire sau de disperare. Si vinurile de mai jos mi-au prilejuit amandoua tipurile de urlete. Bine nici chiar asa…:D

Asadar iata urletul de bucurie:

 

Trei Pesti 2012   (Sauvignon Blanc, Riesling Italian si Feteasca Alba)

 

Trei-Pesti-2011-Domeniile-Dealu-MareAspect (Culoare): Galben spre auriu, cu impresii verzui, de pubertate, in margini

 

Nas: curat, de intesitate medie, cu fructe exotice (mango, fructul pasiunii, papaya), pepene galben, toate specifice unui Sauvignon Blanc bine copt in anul de gratie 2012. Chestiile de mai sus sunt urmate de note florale si de miere, ceara in fundal, impresia de ansamblu fiind una plina, aromata, cu tente vag minerale. Ceva in genul un Chardonnay New World, bine copt, dar  fara tone de baric peste el.

 

Gust: Vinul isi face imediat simtita prezenta pe palatin, printr-un corp mediu spre pronuntat care succede unui atac destul de rotund si catifelat. Aciditatea, usor trecuta de planul doi in introducere, creste constant si echilibreaza fericit corpul, extractul si alcoolul. Impresiile gustative sunt din acelasi film ca cele din nas, in principal cu fruct exotic bine parguit. La final corpul usor cremos inchina steagul in favoarea aciditatii, rezultand impresii placute, proaspete, tonice si usor picante. Postgustul incalzeste usor palatinul, dar se mentine in aceleasi coordonate proaspete si cu aspecte fructate.

 

Un vin in primul rand de gastronomie, Bun spre Foarte Bun, undeva pe la bariera celor 85 de puncte. A mers exccelent cu o dorada in crusta de sare, dupa cum puteti vedea in fotografia de la mai jos, luata inainte de crearea sarcofagului de NaCl..:D

Bine echilibrat, in ciuda alcoolului de 13,5% (banuiesc ca a fost mai mult dar s-a etichetat pe -0.5%). Cred ca plateste tribut insoritei veri a lui 2012. In 2011 imi amintesc ca a fost mai lejer, mai retinut in arome fructate si mai acid. Dar cel de fata a castigat la capitolul structura, focus si seriozitate. Altii (aici si aici) l-au vazut cam la fel…

E din aceeasi categorie constructiva cu Faurar-ul Alb 2012 desi peste acesta ca nivel de integrare si armonie in evolutie.

Bine si ca pret…si daca tot am ajuns la capitolul pret, RPC-ul este unul Bun, vinul oferind destul de multe la cei 33 de lei care se cer pe el, de exemplu la Vinescu.

 Trei Pesti Urlati

 

Si sa continuam, ca intr-un dus scotian,  cu urletul de disperare. Si nu neaparat ca vinul nu a fost ok, ci pentru ca nu a fost ceea ce ma asteptam eu sa fie:

 

Feteasca Neagra Paganus 2007

 

Feteasca Neagra Paganus 2Aspect (Culoare): visiniu cu nuante de purpura si reflexii usor violet. Destul de pigmentat cromatic pentru un vin din 2007.

 

Nas: Imediat la deschidere apar note specifice de lemn (ciocolata neagra, cacao, piper, cuisoare, vanilie) asociate tuselor de fructe coapte, gemuri de visine si prune usor afumate. Notele de fructe confiate, smochine si curmale din fundal ii dau o usoara tenta de “copt”.

 

Gust: pe palatin debuteaza catifelat, moale cu un corp mestecabil, cremos. Evolutia este liniara, cu tente dulcege si aciditatea in planul doi. Gustativ se simt notele de fructe rosii coapte si gemuri de prune. Finalul este usor amarui, cu tanini copti, inofensivi, moi si integrati. Posgustul usor cald, aduce aspecte de magiun de prune usor afumat, gemuri de fructe si zahar ars.

 

Per ansamblu un vin Bun, cu un RPC Acceptabil la 36 de lei, tot la Vinescu. O chestie mult mai domesticita si “pufoasa” fata de ce am incercat acum doi ani la Vintest.

 

Acum nu stiu ce sa zic, diferenta este foarte mare si de aici urletul de disperare. Disperare nu ca vinul ar fi fost slab, ci mai degraba pentru ca imi doream sa regasesc Feteasca aceea salbatica si total atipica fata de ce exista pe piata. Era o nota aparte intr-un peisaj in general anost dominat de “productii hollywood-iene”, gen Merlot, La care s-a ajuns intre timp.

Feteasca Neagra PaganusAcum exista doua explicatii. Una ar fi ca vinul pe care mi-l amintesc eu a evoluat in ceea ce am descris mai sus. Dar uitandu-ma pe contraeticheta si vazand ca data imbutelierii a fost 25.10.2012, adica anul trecut nu pot sa nu ma gandesc pe unde a stat pana atunci. Practic evolutie la sticla nu a fost decat de atunci, nu? Desi mai jos scrie lot nr. PAG01FN/15.04.2010. Deci pana la urma cand a fost imbuteliata? Puzzled…

 

Unde o fi stat ea 5 ani si cu cine s-o fi “intalnit”? Imi inchipui ca prin tancurile de depozitare “doamnisoara noastra” atat de apriga si salbatica in tinerete  “a facut cunostina” intre timp cu domnul  Merlot, mai asezat, grasut si celebral,  care a mai cizelat-o si a facut-o dama de pension. Prea a virat brusc si decisiv spre caracteristicile de soi ale acestuia.

Din ce stiu si legea permite la un “varietal” dintr-un anumit an, adaos maxim 15% din alt soi sau din alt an. Intrebarea e daca se pot face amandoua in acelasi timp? Concomitent si din alt soi si din alt an?  

Si apoi, din 2007 nu s-a mai facut nici o Feteaca Neagra la Urlati?

 

Ca ultima concluzie avem doua vinuri bune si corecte, atat calitativ, cat si la pret. Mai ales varianta in alb care confirma faptul ca varianta reusita din 2011 nu a fost doar un accident. In cazul Fetestii Negre care repet, este un vin corect, semnele de intrebare de mai sus le puteti pune pe seama unei minti excesiv de inchizitoare.

 

8 responses so far

8 Responses to “Sa urlam dupa patru pesti si o Feteasca pagana, devenita intre timp mai ortodoxa…”

  1. Adrianon 14 Mar 2013 at 9:46 AM

    Se intampla ceva ciudat cu vinurile celor de la Urlati.

    Eu am incercat acum trei/patru ani Casa Domneasca – Cabernet Sauvignon 2008 si am ramas foarte placut impersionat de RPC.

    Ei bine, chiar si acum se mai gaseste in comert – deja au ajuns la a treia versiune de eticheta (mici schimbari) – ce e in sticla nu mai seamana.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Adrian, E, foarte ciudat nu e…fiecare producator are variatii intre loturi. Mai mici sau mai mari, in functie de fiecare crama/oenolog/strategie de business, etc…
    Daca nu scrie anul pe vin, inseamna ca e cupaj din ani diferiti si de aici variatiile. Si chiar daca scrie anul pe eticheta, poti pune 15% vin din alt an.
    Si oricum daca iei acelasi an (adica CS 2008) la diferente de 3-4 ani cum spui tu e clar ca vinul va evolua. In cazul de fata nu o poate face in sens pozitiv, daca nu este un vin “mare” (si scump, adica peste 5-60 de lei) facut pentru pastrat. Nici acelea nu prea tin asa bine pe la noi.
    Practica (si teoria) spune ca din supermarket sa iei anii cei mai noi pe care ii gasesti! 2008, pentru un vin “de linie” pe care l-ai luat si acum 3-4 ani, deci scos proaspat la timpul lui, este deja mult..

    [Raspunde]

  2. […] Ciprian si Dan l-au gustat si au ajuns la concluzii […]

  3. Claudiuon 16 Nov 2013 at 11:38 PM

    – in cazul Trei Pesti productia de struguri a anului 2012 a fost mica cantitativ dar de o calitate deosebita comparativ cu cea din 2011.
    – din lotul PAG 01 FN / 15.04.2010 de 30.000 lt. s-au facut mai multe imbutelieri in functie de vanzari (fiind un sortiment HORECA) una dintre acestea fiind in data de 25.10.2012; este ok.
    – Paganus FN este 100 % obtinut din struguri de feteasca neagra dar vinificatia s-a facut la temperatura controlata scazuta ceea ce aduce un aport mare de polifenoli (culoare intensa) si o extragere mai slaba a taninurilor din semintele de strugure.
    – exista pe piata si Paganus FN 2009. A fost medaliat la Bachus 2013, Vinul .ro 2013, etc. Este un vin care s-a exportat in tarile nordice.
    – din considerente economico – financiare aceste vinuri sunt maturate la vas la temperatura controlata si imbuteliate la comanda.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Claudiu, Multumim pentru precizari!

    [Raspunde]

  4. […] Paganus 2011 de la Domeniile Dealu Mare Urlati,primita din partea producatorului. Varianta 2007 a facut furori prin stil si varianta si chiar eram curios cum a iesit 2011. Lot proaspat imbuteliat in ianurie anul […]

  5. […] Feteasca Neagr? Paganus men?ionând recolta 2007, iar dup? cum reiese din postarile altor bloggeri,  este diferit? fa?? de varianta ini?ial?. Rezult? c? ori Rare? Marinescu nu a g?sit? […]

  6. […] eticheta este cumva cunoscuta pe la noi, pe aceeasi gama mai exista o Feteasca Neagra variabila (2007 si 2011) si un Merlot. Il gasiti cred prin marile hypermarketuri sau prin online, eu l-am primit […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply