Mar 07 2013

Bel Air. Care Bel Air? Chateau Bel-Air Pomerol 2002

Published by at 12:18 AM under 2002,Bordeaux,Foarte Bun,Franta,Rosu,Sec

 

In primul rand atentie mare sa nu incurcam Bel Air-urile….pentru a exista vreo 7-8 din ce stiu eu (s-ar putea sa fie mai multe). Numai acolo in zona mai exista Bel-Air Lalande de Pomerol, plus un Chateau Clos Bel-Air…e plin Bordeaux-ul de Bel Air-uri.

Cel de fata este un Bel-Air Pomerol, adica  Rive Droite si majoritate Merlot. 2002 nu a fost cine stie ce an in Bordeaux si nici conditiile de pastrare pentru vinul de fata nu au fost dintre cele mai bune. Totusi sa vedem cum s-a prezentat:

 

Bel Air PomerolAspect (Culoare): Rosu rubiniu, in tente inchise si intense, cu straluciri vii si reflexe brune in margini

 

Nas: Initial cu note balsamice, de cedru, eucalipt, ierburi uscate (leustean, rozmarin) si cutie de trabuc. Se deschide destul de brusc si neasteptat in note fructate si inca proaspete, cu visine coapte asociate cu tente dulcege, prune uscate si ceva fructe de padure in fundal.

 

Gust: Atac inca vioi, “lifted”, pe fondul unei corpolente medii spre usoare. Constructie unidimensionala, marcata de catifelarea Merlot-ului, bazata in principal pe fructele rosii (visine, cirese coapte), inca proaspete pe palatin si ceva ierburi aromatice. Aciditate sesizabila, bine integrata si tanini moi, de plus, care isi fac simtita prezenta mai ales in final. Posgust mediu spre lung, in note balsamice care evolueaza in lichioruri si dulceturi de visine.

 

Un vin inca Foarte Bun, de baut acum, chiar daca aciditatea s-ar putea sa il mai tina in viata cativa ani. Tinand cont de anul de recolta si de cum a fost pastrat, o surpriza placuta.

La noi cam dai cu tunul sa gasesti un vin din 2002  care sa fie inca in viata si de fapt eu nu am cunostinta decat de celebrul cuplu: Charlotte si Matei.

De pret nu stiu ce sa va zic, variante mai actuale se tranzactioneaza in jur de 20 € pe afara, o suma corecta pentru ceea ce ofera vinul de mai sus dupa aproape 10 ani…

 

4 responses so far

4 Responses to “Bel Air. Care Bel Air? Chateau Bel-Air Pomerol 2002”

  1. George Miteaon 07 Mar 2013 at 9:46 AM

    Eu n-as zice ca pe piata romaneasca exista acest serviciu: invechitul vinului. Poate de acum incolo, si peste 20 de ani.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Intr-adevar, tot ce avem sunt niste sticle pe care le-au mai tinut cramele producatoare, dar si acelea se “subtiaza “rapid. Plus ceva uitat prin camarile si dulapurile clientilor, majoritatea devenite de nabaut din cauza conditiilor de stocare.
    Si deacum incolo nu prea sunt foarte multi sa aiba ce sa puna deoparte, tot the “usual suspects (Vinarte, SERVE Davino). Ca vinurile astea premium de pe vii de 3-4 ani nu cred ca vor avea castiga cine stie ce prin invechire. Poate doar ceva bani in plus…

    [Raspunde]

  2. Sorinon 07 Mar 2013 at 11:22 AM

    Ofofof, obsesia cu Charlotte si Matei. 😀 Mai sunt si altii din 2002: Davino, ba chiar si Oprisor (La Cetate CS). Sunt sigur ca a existat si ceva de la Wine Princess – de exemplu pe cellartales e o postare (laudativa) de anul trecut despre Cadarcile din 2000 si 2002.

    Ah, si din pacate Nachbil si Stirbey au inceput sa produca in 2003, dar cine a incercat recent vinurile lor (inclusiv albe) din anii aia stie ca sunt ori inca tinere, ori macar in forma buna. Ah, sa nu mai zic de CS-ul din 2003 de la Wine Princess pe care l-am luat cu vreo 30 de lei din hypermarket acum vreo doi ani si care mai are, cred, macar 5 ani de evolutie pozitiva in fata.

    Sunt sigur ca mai exista si alti producatori cu vinuri bune din anii aia, despre care noi nu stim.

    Mi se pare ca tot repet comentariul asta prin diverse locuri, cred ca am dezvoltat si eu o obsesie. 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Sorin, Eu spun de ce stiu si de cele care au consistenta…Asa sunt sigur ca mai exista vinuri din 2002 baubile. Nu stiu daca Davino are ceva din 2002..toate verticalele lor incep de la 2004 din ce stiu.
    In rest exemple punctuale se pot da, inclusiv celebrul CS 2003 de la Wine Princess..dar de atunci? La fel si cu Oprisor…
    La Stirbey m-am gandit si eu…nu stiu daca au din 2002 ceva. Am incercat la ei la crama 2003 si de abia se integrasera tanini…mai avea destul in fata.
    Asa punctual gasesti vinuri romanesti de prin 2003, dar trebuie sa le cauti cu lumanarea. La francezi vinul de mai sus e ceva comun si chiar si cele mai ieftine de atat pot duce lejer 10-15 ani.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply