Feb 27 2013

“From Romania’s Royal House”: Halewood Sauvignon Blanc Prahova Valley Special Reserve 2011

Published by at 8:09 AM under 2011,Alb,Bun,Halewood,Sauvignon Blanc,Sec

  

Avem in fata o varianta puternic “englezita” de vin romanesc pe a carui eticheta pana si Casa Regala apare ca “Romania’s Royal House”. Bine tinand cont ca este produs de Halewood presupun avem circumstante atenuante.

De fapt singurul lucru care suna romaneste (sau a Romania) pe eticheta respectiva este partea cu “Cramele” din denumirea producatorului. Probabil ca este o varianta care mai merge si la export, dar pentru piata romaneasca cam baga consumatorul in ceata.

Inca o chestie interesanta este si mentiunea “mura in gura”: “fruity white wine”, ca sa stie englezul ce gaseste in sticla.

Bine asta e o chestie care este mai mult apanajul vinurilor New World si nu prea da bine cu branduirea cu “Romania’s Royal House”, dar nici  nu sare calul. In fine…sa zicem ca la noi Casa Regala bea vin alb fructat, care ar fi problema? Si Regina Angliei bea Sauvignon Blanc de la Metro…:D

Mai trecem si peste faptul ca desi scrie pe eticheta “Prahova Valley”, e din DOC Colinele Dobrogei, dar asta e chestie de geografie. Sau e din Sebes Alba? Deh, site-urile producatorilor de pe la noi…

Asa ca, macar si din curiozitate, sa vedem cum este:

 

Halewood Sauvignon BlancAspect (Culoare): Galben deschis, proaspat, cu tente verzui

 

Nas: Intensitate medie, curat, cu fruct (uite ca nu au mintit) exotic, ceva piersici si caise plus tonuri tipice, acrisoare, de agrise si corcoduse. Notele de iarba proaspat cosita si ceva tente de flori de soc confera o tusa vegetala intregului ansamblu.

 

Gust: vinul debuteaza proaspat si vioi pe palatin, pe fondul unui corp mediu si cu o aciditate bine integrata, parca un pic trasa inapoi pentru a se merge mai mult pe cartea echilibrului si integrarii. Aromele sunt preponderent de citrice dulci (gref roz, portocale) plus tente usoare de fruce exotice. Finalul este fresh, chiar crocant, cu aciditate in urcare (usor fortat) si insotita de nuante verzi, de zarzare. Postgust scurt care oscileaza efemer intre tonuri calde si  citrice.

 

Un vin situat pe la granita dintre Acceptabil si Bun, simplu, direct, fara mari pretentii care se inscrie fara complexe de inferioritate in plutonul vinurilor corecte de pe palierul de pret 20-25 de lei de pe la noi. La pretul de pe site-ul Halewood are chiar un RPC Bun.

 

Ca si o concluzie, cred ca Halewood ar vinde mai mult, daca ar avea un buget de marketing mai consistent si ar fi mai agresivi in a-si  promova genul acesta de vinuri in piata si pe HORECA. As considera un vin de genul celui de mai sus pe la 30-35 de lei in restaurant ca fiind ceva foarte corect.

In general la RPC-uri stau chiar bine fata de ce se vehiculeaza pe la noi prin piata (la Goodwine am incercat de la ei niste vinuri foarte competente), dar cred ca au o problema de vizibilitate si imagine in piata.

 

2 responses so far

2 Responses to ““From Romania’s Royal House”: Halewood Sauvignon Blanc Prahova Valley Special Reserve 2011”

 1. Johny Vinescuon 27 Feb 2013 at 11:58 AM

  Raportul calitate/pret eu zic ca este bun.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @Johny Vinescu, Corect, in sensul asta era si pledoaria mea din final ca ar trebui sa fie mai vizibili in piata…
  Uite, de exemplu mie mi se pare usor peste Caloian SB de la Oprisor care e si mai scump din ce stiu..
  Bine depidne acum de unde le iei pe fiecare…:D

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply