Feb 21 2013

Cat de multa placere poate produce un vin simplu: Claude Cogne Cabernet Franc 2010

Published by at 8:30 AM under 2010,Cabernet Franc,Foarte Bun,Franta,Sec

 

Mi se intampla foarte des sa fiu intrebat care a fost vinul care m-a determinat sa ma apuc de scris si de facut bloguri personale. Si probabil de fiecare data dezamagesc pe cel din fata mea prin fizionomia descumpanita pe care o iau. De ce? Pentru simplul motiv ca nu exista asa ceva. Cel putin pentru mine. Nu exista vinul acela dupa care personal sa fi zis “Da dom’le trebuie sa am apuc sa studiez mai in amanunt problema asta cu vinurile…”.

Exista in schimb o evolutie lenta si as zice  constanta, fara suisuri si coborasuri, pe parcursul careia am intalnit cateva vinuri care mi-au placut in mod deosebit. Unele pentru ca erau complexe, complicate si parca te  indemnau sa le cercetezi originea si secretele, altele din contra pentru ca erau simple si directe, fara alambicari, oferind un soi de placere primara, de genul aceleia pe care o simti in fiecare an cand mananci pentru prima data vreun fruct de sezon, tocmai aparut pe la precupetii de prin piata.

 

In aceasta a doua categorie, a vinurilor fara fasoane, baricuri si alte “ghidusii” inutile se inscrie si cel despre care o sa va vorbesc in continuare. Este un Cabernet Franc de pe Valea Loarei care a poposit in paharul meu prin intermediul Vinatis contra fabuloasei sume de 5.5 €. Cred ca au fost cel mai bine cheltuiti 5.5 € pe o sticla de vin de cand ma stiu.

Prezentarea este simpla, usor departe de stilul frantuzesc, complicat de apelatiuni, care ascund varietalul in spatele nu stiu carui sat de prin nu stiu ce regiune, doar de pasionati putand fi descifrata. Deja cei de pe Valea Loarei mi se pare ca tind mai mult spre o abordare si branduire mai moderna, in stil New World, pentru vinurile proprii si bine fac.

In Franta toti au cam acelasi stil de promovare/branding si atunci cand nu te numesti Bordeaux sau Burgundia ai de suferit daca incerci sa faci totul pe stilul acestora. Dar divaghez…

Iata deci, de ce sunt asa extaziat de vinul rin cauza:

 

cabernet-franc-vignoble-claude-cogne-2010-france-loire-rouge-075l-Aspect (Culoare): Rosu spre rubiniu, stralucitor,  cu inflexiuni tinere, de cireasa de mai si usor violete in borduri

 

Nas: fructat, in note pure, directe, proaspete, cu fructe rosii coapte (zmeura, capsuni, fragi) si aspecte dulci-vanilate in fundal care insa nu dau impresia de clasicele gemuri si magiunuri provenite din fruct supracopt. In fundal adie ceva tuse de fructe negre si ierburi aromatice uscate care ii confera o nota de eleganta.

 

Gust: Evolutie rotunda, cu un corp mediu pe palatin, senzatiile de fructe rosii parguite din nas  (zmeura, capsuni, coacaze) regasindu-se in mod fericit in gust. Aciditate prezenta, fapt ce ii confera, in tandem cu fructul, o impresie proaspata, fina, de puritate. Excelent echilibrat, alcool bine calibrat (12.5%) si tanini fini si catifelati pe final. Postgust scurt spre mediu cu impresii fructate si dulceturi fine (mai degraba ceva peltele usor aromate) plus ceva note condimentat-ierboase.

 

Prin prisma celor de mai sus, pentru mine a fost un vin Foarte Bun. Direct, simplu, elegant, fructat si extrem de cinstit cu interlocutorul. Nu incearca sa fie ceea ce nu poate sa fi si tocmai prin aceasta simplitate asumata, pe filozofia “less is more”, este mai aproape de excelenta decat miriada de cocktail-uri neindemanatice de gemuri si baricuri care  populeaza piata de vin.

RPC este si el Foarte Bun la cei 5.5 € cat am dat pe el. Asa cum spuneam mai sus unii dintre cei mai bine cheltuiti bani din ultimul timp.

 

Daca nu ar fi fost aberatia aia de Merlot 2007 de la Wine Princess (da, la cum arata piata de la noi, eu consider vinul respectiv o aberatie pozitiva) as fi zis ca noi nu prea putem sa facem vinuri ieftine si corecte cum este cel de mai sus. Dar pana la urma exceptiile confirma regula, nu? Desi sper ca afirmatia de mai sus sa nu devina chiar o regula…

 

P.S. Apropo de Wine Princess, am vazut la ei un Cabernet Franc interesant la Goodwine. Parca era pe gama Stone Wine. Nu in stilul celui de mai sus, mai picant, auster si acid, dar interesant. Mai ales ca  noi nu avem foarte multe varietaluri de Cabernet Franc autohtone.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply