Feb 13 2013
Cand nu aveti bani de Sancerre: Saint Bris 2011
Personal intotdeauna mi-a placut Sauvignon-ul Blanc pe stil frantuzesc, mai précis cel de Sancerre. De ce? Pentru ca este mai retinut in arome, mai sobru, mai mineral si are o coloana vertebrala de aciditate electrizanta (pentru exemplarele reusite). Problema cu preferinta aceasta este ca Sancerre (sau Pouilly Fumee) au devenit vinuri destul de scumpe, mai ales dupa faima din ultimii ani si nu prea mai gasesti ceva decent sub 10 € nici prin afara. Pe la noi nici nu mai vorbesc….
Asa ca, pana la atingerea unei bunastari financiare corespunzatoare, explorez variante alternative. Una dintre acestea ar fi singura zona din Burgundia unde se poate cultiva Sauvignon Blanc si anume AOC Saint Bris.
Aflat langa mult mai celebrul Chablis si nu foarte departe de Sancerre si Pouilly Fumee (cam „peste deal”, se vad in stanga, un pic mai jos pe harta), cu un climat racoros, propice vinurilor cu aciditate ridicata, aceasta mica apelatiune cvasi-necunoscuta de aprox. 100 de hectare are toate ingredientele unui suspect eligibil in „quest”-ul meu expus mai sus.
Unde mai punem ca datorita lipsei notorietatii (si sper sa ramana asa, da?) vinurile sunt destul de ieftine. Adica in jur de 7-8 € . Cam jumatate dintr-un Sancerre.
Vinul de fata este produs de catre celebra La Chablisienne, cooperativa producatorilor din Chablis, care se intinde cu plantatiile pana in AOC Saint Bris . A fost cumparat de la Vinatis cu 6 €, la reducere. Sauvignon 100%:
Aspect (Culoare): Galben pai cu tente pronuntat verzui
Nas: Usor rotunjit, cu fructe exotice, caise, pepene galben, iarba cosita si nuante acrisoare de agrise. Elegant, integrat, floral (soc, salcam) si usor sobru.
Gust: atac vioi, proaspat cu aciditate integrata, care nu iese insa asa tare in evidenta ca in cazul Sancerre. Bine echilibrat, cu un corp mediu, evolueaza lejer pe palatin, cu nuante de citrice si de mar verde fericit asociate fructelor exotice. Usor tonic pe final, postgust crocant, vag mineral, cu aciditate in crestere, care stimuleaza papilele.
Per ansamblu un vin Foarte Bun, elegant prin simplitatea directa a constructiei si cu un echilibru bine conturat. RPC Bun la cei 6 € cat am dat pe el, la oferta. L-as incadra mai degraba mai aproape de stilul Noua Zeelanda, decat de Sancerre lipsindu-i structura, aciditatea evidenta si focusarea specifice celor din urma.
Am inteles ca este tinut pe drojdii pentru un plus de complexitate si corp. Oricum este o reusita si incadrarea in categoria „Noua Zeelenda” nu este un lucru rau, tinand cont ca nici Sauvignon-urile „kiwi” nu sunt tocmai ieftine pe la noi. Si nu numai la noi.
Unde mai pui ca in ierarhia personala vin pe locul doi. Dupa Sancerre offcourse..:D. Quest-ul continua…