Jan 25 2013
Romani, va ordon: Treceti pe la Lidl! Chateau de Potiron 2008
In ultima vreme noul hobby al “pasionatilor” de vin de pe la noi (ahhh, sper sa nu se simta nimeni jignit de acest apelativ) sunt vinurile din Lidl. Micutul supermarket cu rafturi insirate si marfa amplasata alandala (eu sincer nu gasesc niciodata ceva in acelasi loc si nu e de la consumul de vin) furnizeaza vinuri corecte si ce e mai important, la preturi mici. Mici pentru Romania inseamna normale pentru afara. Ca asa e in tenis…
Trebuie sa recunosc ca la Lidl ma simt mai mult ca intr-un bazar turcesc si pana acum vreo cateva luni de cand cu importurile de vinuri frantuzesti singura “reveletie” pe care o asociam cu raftul de vinuri de acolo erau licorile “prelucrate” in Lumea Noua de la Cimarosa, gratulate de Decanter cu stele si medalii.
Se pare ca cineva de la Lidl a hotarat ca tara noastra este pregatita pentru vinuri ieftine si corecte de prin Europa si s-a gandit ca s-ar putea face un ban care sa acopere eventual vanzarile anemice la fructe la ce preturi au. Acum pe bune, pont: in Kaufland sunt mai ieftine. Fructele zic.
In consecinta au aparut initial celebrele importuri frantuzesti prezentate ca la carte, cu lansare si catalog de la Vinul.ro. Primul semn ca baietii erau seriosi. Apoi gama s-a diversificat si se pare ca de cand nu am mai trecut pe acolo (nu imi e tocmai in drum) “imperiul” vinurilor s-a extins spre Spania si Germania. Bineinteles nu le gasesti niciodata in acelasi loc in magazin. Ca asa e in Lidl. Puteti citi impresii de pe front la George (aici si aici) sau la Ciprian (aici si aici).
Vinul de fata face parte din categoria vinurilor scumpe din Lidl la cei 29.99 de lei cat am dat pe el (apoi la doua zile l-au bagat la promotie cu 25 de lei, cat e si acum pe la mine. Dar nu ii urasc, din contra). Se numeste Chateau de Potiron si este produs in 2008 din 70 % Merlot, 27% Cabernet Sauvignon si 3% Cabernet Franc in apelatiunea Premieres Cotes de Bordeaux si se prezinta asa:
Aspect (culoare): rosu rubiniu, cu nuante tenbroase, inchise, de visina putreda si ceva aspecte usor caramizii in margini
Nas: initial cu carne maturata si impresii de macelarie, plus ceva nuante de foi de tutun, cutie de lemn si condimente de genul cuisoare, anason, piper negru. Sobru, complex, retinut se deschide in tuse de visine confiate, prune uscate si tente mentolate, usor spicy si ierboase, gen Provence.
Gust: Echilibrat, précis, cu o aciditate evidenta, dar nederanjanta si cu nuante aromatice similare celor din nas: ciocolata neagra, condimente, fructe confiate, gemuri de visine si de prune. Corp mediu, evolutie precisa si austera datorata in primul rand aciditatii. Tanini usor agresivi, granulari si amarui pe final. Postgust mediu cu aceeasi tanini “grippy”, care curata palatinul. Initial cu mult condiment (piper negru) si ciocolata amaruie plus ceva nuante de gemuri de visine ulterior.
Un vin Foarte Bun, in zona barierei de 85 de puncte. Mie mi-a placut ca stil, desi este mai inchis, sever si surprinzator de serios pentru intervalul de pret in care evolueaza. Traditional si mai “old school”. Chestie cu care dealtfel se lauda si producatorul pe site.
RPC Bun la aprox. 30 de lei cat e in Lidl si cum spuneam mai sus mai apare si la promotii cu 25 de lei. Puteti sa il mai tineti cativa ani fara probleme. Ma gandesc ca daca ar fi fost produs in Romania ar fi fost prezentat ca super realizare oenologica si plasat “strategic” ca varf de gama, in jur de 100 lei.
Avertisment: Daca sunteti fan “fruct” nu are rost sa va aventurati. Daca in schimb preferati vinurile mai serioase, structurate, austere, cel de fata ofera multe la pretul respectiv. Ideea e sa gasiti ceva potrivit de asociat cu el: un vanat, o vita in sange, ceva oaie mai grasa ar merge de minune. Si lasati-l o ora, doua la aerat…nu ii strica. Ba din contra!
P.S. In poza de mai sus apare inca o sugestie de cumparaturi, daca treceti prin supermarketul amintit: Pecorino Romano cu DOP la aprox. 50 lei/kg. Cel mai bun pret de prin piata din cunostintele mele. Fericirea e intr-adevar un lucru marunt…:D
Eh, asa s-a intamplat si cu Kaufland, cand au aparut diferse noutati. La Lidl, in schimb, sunt ceva mai cu motz.
In afara de asta, exista o bariera la 85 de puncte? Si daca este ce separa?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 25th, 2013 at 11:41 AM
@George Mitea, eu sunt mai optimist si as zice ca pe astia de la Lidl s-ar putea sa ii tina (sper) mai mult…
La mine separa un vin Bun (marea cohorta) de unul Foarte Bun, (adica alea mai cu motz).
http://www.provin.ro/punctaj/
Asta de mai sus e un fel de premiant al “maselor” sau mai la coada in plutonul fruntas. Complicat, complicat…stiu. Asa e cand dai calificative din 5 in 5 puncte…:D
[Raspunde]
Salut Dan,
… pai … din ce zici tu aici calitatea unui vin fratuzesc de de 25-30 lei face 100lei daca e produsa in ro …:-(
… pai ce dracu … in ro sunt salariile de 3-4 ori mai mari ?
atunci poate ca e mai sigur sa comandam vinuri di frantza …
de ex
http://www.vinatis.com/12687-chateau-haut-nadeau.html
o sa ma mai gindesc daca sunt chiar asa de curios … ca sa platesc un pret 3x
🙂
[Raspunde]