Dec 13 2012

Bordeaux-ul la pret dublu are totusi un RPC redutabil in Romania: Chateau La Pierriere 2010

 

regions_entre_droite_frAvem de a face cu un Cotes de Castillon, apelatiune din Gironde  aflata in afara luminii reflectoarelor atintite indeobste pe marile cru-uri din Bordeaux. Totusi, nu va lasati inselati de aparente: cu Saint Emilion si Pomerol la doi pasi in stanga, calitatea nu este deloc de lepadat si nimeni nu isi bate joc de vinuri. Ba din contra in ultimii ani apelatiunea a fost tinta unor investitii masive din partea producatorilor titrati localizati “peste drum”, acestia recunoscand implicit potentialul acesteia.

Vinul de fata este un asamblaj de Merlot 60 %, Cabernet Sauvignon 20 % si Cabernet Franc 20 % destul de intalnit in apelatiunea respectiva,  rod al anului de gratie 2010.

Producatorul are in exploatare o suprafata de 45 de Ha, in majoritate plantata cu vii de Merlot de peste 30 de ani, iar de preturile practicate la vinurile proprii va puteti minuna direct pe site.

La noi este importat de Le Manoir si se gaseste prin Metro (Baneasa) cu 45 de lei sau pe site la Grand Cru.

 

Asadar:

Chateau la PierriereAspect (Culoare): rosu rubiniu, (“bordo” cum ar zice cei mai trecuti de prima tinerete in fata vreunei draperii de catifea), usor opac si “hazy”

 

Nas: Dupa ce l-am turnat in decantor ca sa scap de izurile evidente de condiment de la baric, dupa vreo jumatate de ora, “primavara” se arata cu fructe rosii, cirese coapte, visine, zmeura presarate cu tuse de vanilie, cacao, scortisoara, pamant reavan si ceva piper verde. Tot verde este si ardeiul gras pe care il putem identifica in fundal alaturi de ceva note de magiun de prune uitat pe aragaz, adica nitel afumat in care am pus apoi ceva dulceata de capsuni ca sa il dregem. O intreaga panoplie de arome, dar ce este important este ca fructul este proaspat si isi mentine o nota de puritate foarte apetisanta. Genul acela de nas savuros care te indeamna sa bei vinul.

 

Gust: Atac rotunjit, (se simte dominatia Merlot-ul) cu un corp moale, de catifea si o aciditate perfect intergrata. Taninii isi fac simtiti prezenta destul de devreme in evolutie, pe la jumatatea acesteia, imbracand palatinul intr-o pelicula nisipos-cremoasa. Notele de fructe rosii, visine, cirese si ceva prune se pastreaza si in gust, alaturi de tente vanilate si de ciocolata neagra. Echilibru foarte bun intre aciditate, tannin si fruct; alcool perfect ascuns nimic de reprosat. Finalul vine cu un nivel usor mai ridicat al taninilor  fara insa a deranja insa echilibrul vinului. Usor amarui,  dar nu deranjant, indeajuns pentru a aduce o nota tonica in postgustul de o remanenta medie, dominat de  dulceturi de visine si coaja arsa de paine de vatra.

 

Chateau la Pierriere Una peste alta un vin Bun spre Foarte Bun, extrem de abordabil, prietenos si baubil. Atat singur cat si in asocieri culinare, prezentand o versatilitate excelenta din acest punct de vedere. Are cat putin din toate, de la fruct, structura, extract, aciditate, tanin fara a sari insa gardul in gradina vinurilor “mari”.  Chiar si la cei 45 de lei care includ 100% adaosul importatorului (bine probabil mai putin, daca scadem transportul si “alte alea”) “scoate” un RPC Bun. La cei 5.75 € din Franta, RPC–ul e deja redutabil.

 

Uite de asta sunt eu amarat: ca nu avem si noi vinuri de astea corecte si bune, de zi cu zi, la preturi decente. Tot ce e cat de cat baubil la noi este scos la niste preturi facute parca sa  imi insulte inteligenta sau sa imi aduca aminte ca prostia, ignoranta, snobismul si lipsa de cunostinte se platesc. Uneori extrem de scump!

3 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply