Dec 06 2012

Later Edit: SERVE Terra Romana Feteasca Neagra 2009, adica aia cu medalie…

Published by at 2:13 AM under 2009,Ceptura,Feteasca Regala,Rosu,Sec

 

Cu riscul de a fi  acuzat ca scriu exclusiv despre SERVE va  povestesc la cald despre un vin pe care l-am incercat aseara. Aflandu-ma aseara intr-un restaurant din Pitesti am zarit in meniu o Feteasca Neagra de la SERVE din 2009. Si cum eram curios cum arata, mai ales prin prisma celor 90.7 de puncte primite la AWC Viena si implicit a medaliei de aur, am investit (dimpreuna cu comesenii) 60 de lei pentru a-mi satisface curiozitatea. Asadar, pe scurt si in comparatie cu cea descrisa ieri:

 

feteasca neagra terra romanaAspect (Culoare):  Rosu inchis, cernelos, opac si cu tente usor violacee, clar mai concentrat si mai extractiv decat varianta 2008

 

Nas: in prima instanta te lovesc note intense de grajd, tabac, pamant reavan si ceva iod asociat cu note lactice. Se deschide dupa ceva insistenta la rotirea in pahar  in note tipice si apasate de prune uscate, fructe negre, visine confiate si ceva tuse afumat-condimentate (cafea, .

 

Gust: un atac rotunjit atasat ulterior unui corp mediu, cu impresii de fructe negre, gemuri de prune si note tenebroase de carne maturate, sange, ciocolata neagra si condiment. Un vin foarte “goth” pe palatin dealtfel, mult mai prezent  decat varianta 2008, cu o aciditate mai  redusa si un nivel in plus la capitolul integrare.  Evolutia este compacta, precisa, caracteristica  proprie cam la toate vinurile din 2009 cu pedigree Dealul Mare incercate de mine pana acum. Taninii sunt insa moi si catifelati si isi fac cu preponderenta aparitia pe final. Postgust lung, cu note de coaja de paine, prune afumate si ceva tente dulcege, bine tinute in frau de notele condimentate.

 

Un vin Foarte Bun, cu un RPC de asemenea, daca il mai gasiti. De aerat temeinic, altfel dupa primul nas il veti arunca la chiuveta.

Fata de cea descrisa ieri, are un plus evidenta la capitolele extractivitate, seriozitate, structura si corpolenta, cele doua parand total diferite. De fapt aceasta este un specimen care sare si din stilul SERVE de Feteasca Neagra cu care credeam ca ma obisnuisem si ca il puteam intui cu usurinta.

Clar, dupa parerea mea, nu este la acelasi nivel cu cele 91 de puncte luate de Cuvee Alexandru la acelasi concurs de mai sus, dar “sare” evident din marea masa a FN-urilor de pe la noi. Daca o mai gasiti pe undeva, cumparati-o si mai lasati-o cativa ani,macar de curiozitate…v-am spus acum ce as face eu.

Se confirma astfel axioma ca Feteasca Neagra la noi poate fi orice, oricand, oriunde, chiar si provenind de la acelasi producator.

 


No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply