Nov 27 2012

Cand Rioja intalneste Lumea Noua: Marques de Vargas Reserva Privada 2005

Published by at 10:17 AM under 2005,Excelent,Rioja,Rosu,Sec,Spania

 

Desi are o denumire care a duce a titluri nobiliare vinul de fata este produsul unei crame construita destul de “recent”, in 1989. Are cam aceeasi varsta cat democratia noastra. Doar ca spre deosebire de ea, acesta a evoluat spre calitate an de an. Exista insa o legatura si cu partea aristocratica, familia detinand titlul respectiv si exploatand suprafete viticole in Rioja inca din 1840.

 

La ora actuala via se intinde pe 65 de hectare fiind plantata exclusiv cu soiuri rosii, varsta celor folosite pentru vinul de fata fiind de peste 40 de ani.

Vinul face parte din gama “Premium” a producatorului mentionat si doar doua vintage-uri s-au calificat pana acum pentru “Reserva Privada”: 2004 si 2005. Varianta de fata bineinteles are numeroase premii si puncte peste puncte de la cele 91+ acordate de Robert Parker (via Jay Miller) pana la Ghidul Penin pe 2013 care ii confera 93 de puncte.

Date tehnice: asamblaj de Tempranillo, Mazuelo, Garnacha “and others”, fara clarificare sau filtare, invechit 23 de luni in butoaie de stejar rusesti, imbuteliat in Ianuarie 2008, scos pe piata in Iunie 2009.  Asadar:

 

Marques Vargas Reserva PrivadaAspect (Culoare): visiniu inchis, cu nuante violet evidente spre margini, concentrat si opac.

 

Nas: Dupa o decantare de aprox. o ora de sub notele de baric dominate de cafea, vanilie si ceva eucalipt, incep sa apara fructele negre (mure, coacaza, dude coapte) si un parfum de violete proaspat si incantator. Evolutiv, spectrul olfactiv se largeste treptat, constant si impresionant in arome elegante, balsamice si mentolate.

 

Gust: Atacul este compact, concentrat, evolutia impunandu-se pe fondul unui corp catifelat si suplu. Fructul negru se imbina excelent cu aciditatea si tanini rezultand un echilibru de invidiat si o evolutie liniara si focusata pe palatin. Desi are ceva note extractive, de gemuri dulci specifice vinurilor din Lumea Noua, acestea sunt perfect completate de o senzatie austera data de taninii uscati, nuantele afumate si de aciditatea bine focusata care ii confera o fermitate sesizabila. Finalul este dominat de note condimentat– dulci, cu tanini integrati si matasosi, lasand loc unui postgust incantator de lung, cu fructe supracoapte, dulceturi de visine si coaja de paine arsa.

 

Un vin Excelent in care cei care prefera Rioja Old School vor gasi precizia si eleganta, iar cei amatori de Lume Noua se vor delecta cu echilibrul perfect dintre fructul extractiv si aciditate. Abordabil inca de pe acum cu o aerare corepunzatoare, dar cu potential de invechire de minim 4-5 ani.

Ca pret apare pe afara in jur de 30 €, bani pe care ii merita cu prisosinta, mai ales daca ma gandesc pe ce se arunca niste sume nu tocmai mici pe la noi.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply