Nov 12 2012
Breaking News!!! MARKETING RESULTS: Pinot Noir Zestrea Murfatlar este un vin de 87 de puncte!
There are plenty more where came from!
Wine Enthusiast pe Decembrie 2012 zice ca Murfatlar Zestrea Pinot Noir 2010 Demidulce e de 87 de puncte..:)). Nu stiti care e asta? Ala cu reclama si rebrandingul pe care il beau babacii nostri si nu il mai identificau la raft… Infarct! Inca o dovada ca un batran la casa omului e o comoara. Ce iti trebuie somelier in restaurant: suni acasa si intrebi pe al batran ce sa bei! 🙂
Dar stati ca nu se termina aici, mai am niste scoruri pentru voi, din aceasi publicatie:
Denumire Vin |
Punctaj |
Pret ($) |
Raport Punctaj/Pret |
Recas Paparuda Rezerva CS 2011 |
88 p |
12 |
7.3 |
Recas Paparuda Rezerva Feteasca Regala 2011 |
88 p |
12 |
7.3 |
Murfatlar 2011 Zestrea Demidulce Muskat Ottonel |
88p |
11 |
8 |
Murfatlar 2010 Zestrea Demidulce Feteasca Neagra |
88 p |
9 |
9.7 |
Senator Monser Sarba 2011 |
88 p |
10 |
8.8 |
Murfatlar 2011 Trei Hectare Feteasca Neagra |
87 p |
11 |
7.9 |
Murfatlar 2010 Zestrea Demidulce Pinot Noir |
87 p |
9 |
9.7 |
Murfatlar 2011 Zestrea Demisec Feteasca Regala |
87 p |
11 |
7.9 |
Senator Varius Sauvignon Blanc 2010 |
87 p |
10 |
8.7 |
Cramele Recas Dreamfish Chardonnay 2011 |
86 p |
6 |
14.3 |
Cramele Recas 2011 Paparuda Estate Collection CS 2011 |
86 p |
9 |
9.5 |
Cramele Recas 2011 UnWineD Pinot Grigio |
86 p |
4 |
21.5 |
Murfatlar 2011 Trei Hectare Chardonnay |
86 p |
11 |
7.8 |
Senator 2009 Monser Feteasca Neagra |
86 p |
11 |
7.8 |
Murfatlar 2010 Trei Hectare Roze CS |
85 p |
11 |
7.7 |
Cifrele spun totul, asa ca: “No Comment” despre ele! Decat ca toate vinurile sunt considerate de catre cei de la revista mai sus amintita “Best Buy”…:) Bine in afara de Roze-ul din 2010 de la Trei Hectare. Daca il puneau si pe ala le dadeam telefon!!!
Doar cateva comentarii si o mica concluzie:
- Tot Recas sta cel mai bine la RPC-uri (raport calitate/pret), uitati-va ultima coloana (raportul dintre punctaj si preturi) la Pinot Grigio, Chardonnay sau CS. Soiuri internationale, piata ultracompetitiva: si-au facut bine temele.
- Ma gandesc: ce se mai chinuie Murfatlar cu M1 Atelier cand avem vinuri asa galonate pe Zestrea si Trei Hectare. Asta daca in sticlele alea chiar este acelasi lucru ca in magazinele noastre si nu au virat cu ceva M1 prin ele..:) Ca Razvan stim ca si-a bagat nasul prin unele vinuri de mai sus. Si apropo, la astia nu le-o fi spus nimeni ca Murfatlar a dat faliment intre timp? :))
- Daca ne uitam cu atentie la denumirile vinurilor de mai sus si ne punem un moment in pielea consumatorului american care citeste etichetele respective la raft, vedem ca doar Recas si-a branduit bine vinurile si a ales corect denumirile. Restul cam schioapata la capitolul asta… Chiar rau. Ce relevanta are Zestrea, Trei Hectare sau Monser pentru un consumator american? Nada..:)
- La final, din doua una: ori Murfatlar pune in Zestrea pentru “State” alta licoare (si o vinde la pret dublu fata de noi) ori noi suntem toti tampiti, vorbim aiurea si trebuie sa reevaluam toata gama. Ori fondurile despre care tocmai vorbeam aici incep sa isi arate roadele…Eu as merge pe ultima varianta, ca sa vedeti ce face marketingul si PR din niste vinuri..:)
Si as mai zice Bravo APEV (din care apropo fac parte toti cei trei producatori de mai sus): uite niste bani bine cheltuiti! Sa nu facem pe mironositele si sa credem ca alte tari nu baga bani grei in promovare pe piata SUA.
P.S. I: Tinand cont de cele de mai sus, cred ca Recas va iesi in avantaj cand se va trage linia la finalul acestei campanii de promovare. De ce? Pentru ca stiu mai bine business-ul, cel putin partea cu promovarea, brandingul si consumatorul american. Ce naiba e ducem sa vindem etichete cu “Monser” si “Zestrea” in State? Nici la noi nu stiu toti ce e aia “Monser”…si apoi cum se pronunta astea in engleza?
P.S. II: Vedeti ca e in Kaufland un vin de Chile cu vreo 32 de lei si 88 de puncte, considerat Best Buy de cei de mai sus. Daca mai aveti incredere in eu si nu aveti chef de Zestrea, il puteti incerca. Macar de curiozitate. Ii spune Montgras Reserva 2010 si cupaj de Cabernet Sauvignon si Syrah.
Eu, facand un exercitiu de “educated guess” as zice ca e peste Feteasca Neagra Demidulce de la Zestrea. Tot de 88 de punte..:) S-a intors moda de dulce nu v-am zis eu? 🙂
Ca si in Romania si aici se poate face genul asta de “publicitate”. Problema e ca poate sa le dea si 100 de puncte ca tot nici dracu nu stie nimic despre ele. Cele din struguri nobili, daca s-ar gasi aici, poate ca ar avea o sansa, dar cine stie de feteasca aici, oricare ar fi ea?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 12th, 2012 at 2:01 AM
@newyorkescu, Exact asta ziceam si eu…nu poti sa te duci cu Zestrea Feteasca Feteasca Neagra Demidulce sau cu Trei Hectare FN sau cu Monser Sarba daca acolo nu se stie nici macar unde e Romania pe harta, dapoi ce soiuri superbe de facut vinuri avem noi…De asta ziceamc a dintre toti Recas o sa iasa cel mai bine. Chiar daca iei n+1 puncte, e ca un foc de paie…
Bine ca ei bat drumurile pe acolo de mai mult timp si au mai prins cum sta treaba.
[Raspunde]
Daca ai vazut saptamana trecuta la ProTv emisiunea Romania te iubesc, probabil ca ai vazut si vizita la crama Murfatlar a pensionarilor americani (cel putin asa pareau dupa ce au comparat entuziasti vinurile degustate cu cele din Napa), adusi cu niste autocare si intampinati cu nelipsitii lautari. La plecare au format o coada la punctul de vanzare. Ce aveau unii din ei in maini? Zestrea si 3Ha (nu am vazut si soiul, dar nu cred ca are mare importanta). Deci au si “experti” ca si babacul din reclama cu Zestrea.
In alta ordine de idei ce le-o zice Paparuda (fie ea si Estate collection) amricanilor iar nu stiu…..
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 12th, 2012 at 9:30 AM
@BogdanC, Alt exemplu de PR, probabil pe bani..:)
Paparusa ca si Calusarii sunt branduri Recas studiate pentru pietele vorbitoare de engleza, nu au notorietate dar fac “buzzz”, atrag si sunt ptonuntabile..:)
[Raspunde]
se pare ca vremea partiturei dand cu ciocanul in nicovala a trecut.vin si vremurile bune cand arborati flamura sperantei, a victoriei celor care sunt aproape de popor: monser babanu cu zestrea lui de hectare. sarba si paparuda salveaza industria. tabelul de mai sus imi transmite o imagine comica: cineva a scos limba la dumneavoastra si acuma trebuie sa va stergeti pe fata :)))))
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 12th, 2012 at 3:37 PM
@silvasan, O da, sau sa ne uitam mai bine cine este acel cineva si de unde aceasta aplecare brusca spre vinuirle romanesti de mainstream care noua ne spun mult mai putine decat lor..:)
[Raspunde]
Cred ca si la americani datorita secetei s-a scumpit zaharul si asa il inlocuiesc cu o adevarata “zestre” de la Murfatlar …
Daca e pe bune ce se tot vb in ultimul rand ca moda internationala in vin este dulce (desi eu cred ca e un neadevar), atunci cred ca vom fi pe primul loc…Va dati seama ce cerere la export va fi de Grasa de Cotnari, Sange de Taur sau Puterea Ursului (sau Blana Ursului));
[Raspunde]
[…] in ultimul timp, tinand cont de semnalele tot mai indoielnice care vin de peste ocean in privinta evaluarii obiectie a vinurilor, cel mai bun sfat, tot de […]
nu stiu sigur daca murfatlar a dat faliment , dar eu am baut murfatlar pe vremea lui impuscatu . asta era atunci la restaurant .acasa beam motorina de la tara .acum am vazut pe data de 09.12.2012 , ( cu 12 zile inainte de sfarsitul lumii anuntat de unii :)) la un hypermarket pinot noir zestrea la acelasi pret cu castel huniade cabernet sauvignon adica vreo 13 lei si ceva .ce ziceti de asta ? in alta ordine de idei , cum nu mai beau demult decat vin sec , intr -o zi acum trei luni m-a apucat nostalgia si am luat un pinot noir zestrea (era mai ieftin ,10 lei).nu am putut sa -l beau , imi venea sa -l fac vin fiert , ca zahar avea destul , dar era prea cald afara .si acum ma minunez ca am putut sa beau asa ceva la o friptura cu cartofi prajiti cum era moda la restaurant in epoca de aur .am baut tot pe vremea lui impuscatu un vin desert de malaga .era un vin negru dulce , dar parca zaharul nu era asa deranjant . oricum vinul dulce inca are succes in romania . cand vad la standul de vinuri din hypermarket cum se reped femeile la feteasca neagra demidulce ma apuca nervii . nu se mai uita la altceva se duc direct la zahar .cred ca vinurile dulci romanesti exportate din romania sunt baute tot de romani , cum ar fi capsunarii din spania .
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 12th, 2012 at 4:19 PM
Zah?rul da dependen?? ?i asta s-a dovedit ?tiin?ific. E ca la fumat, dup? ce te la?i te întrebi cum ai putut baga atâtea ?ig?ri în tine.
?i clar, mergi pe Castel Huniade, un CS foarte reu?it la banii respectivi!!!
[Raspunde]
sincer sa fiu , as merge pe vechiul castle rock , care era mai bun decat castel huniade .adica era mai parfumat , mai inchis la culoare si prezenta si binecunoscutele note de vanilie de la butoiul de stejar frantuzesc . dar cine stie poate ca cei de la recas vor reveni asupra deciziei de a-l scoate din productie .asta o spun cu amaraciune vazand ca un vin bun dispare si unul ca zestrea rezista .
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 12th, 2012 at 5:37 PM
De revenit clar nu v? mai reveni. Oricum, pentru lini?tea personala, vanilia respectiv? venea cel mult de la.chipsuri, asta c? s? lu?m în considerare scenariul optimist…:))
[Raspunde]
nu ,eu vorbesc serios . acum o saptamana am pus fata in fata un cabernet sauvignon castel huniade din 2011 si unul castle rock din 2010 ,dar imbuteliat prin octombrie 2011 , gasit intamplator intr- un magazin crama recas , la 16 lei sticla .e clar , pentru mine cel putin :sunt 2 vinuri diferite .din pacate , noi am ramas cu ala mai subtire si mai deschis la culoare . adica cu castel huniade . si vanilia chiar se simtea in castle rock .ca sa nu mai vorbim de nasul mult mai ademenitor si de faptul ca acest castle rock era un D.O.C.-C.M.D RECAS , iar huniade e doar I.G. Viile Timisului . intrebarea care se pune e ce a devenit castle rock si cat costa acum ? intre timp s-a epuizat si ce mai ramasese din stocul de castle rock de la magazin asa ca mergem mai departe cu ce avem .insa grija mare la zestrea , ca asa apare diabetul :)).sarbatori fericite !
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 14th, 2012 at 5:13 PM
@burebista, Castle Rock stiu ca a fost scoasa. Si da, ai dreptate, era un stil mai greu si mai concentrat decat Huniade. Din ce stiu vor sa scoata si V-urile…acum nu sunt sigur.
[Raspunde]
Ciprian Reply:
April 6th, 2013 at 2:48 AM
Vanilia se simtea de la chipsuri sau de la cine stie ce componenta artificiala. Suntem naivi daca vom crede ca la banii aia ai parte de un vin baricat. Da, erau ademenitoare si inca sunt, dar au acel feeling industrial si usor artificial
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 6th, 2013 at 11:32 AM
@Ciprian, La banii aia si chipsurile sunt fitza pe la noi..:D
[Raspunde]
[…] Am ales Feteasca Regala si din informatiile diseminate de catre Razvan Macici in cadrul vizitei din toamna de la Murfatlar conform carora ar fi iesit ok si ar fi participat tangential la “fabricarea” produsului respectiv. Asa ca plin de curiozitate si mai putin de sperante (care s-au dovedit desarte in atatea alte ocazii), iata cum arata vinul caruia mult prea entuziastii editori de la Wine Enthusiast i-au acordat 87 de puncte: […]
intrebare de 100 de puncte : daca vreau sa cumpar un cabernet sauvignon paparuda estate collection recas , trebuie neaparat sa vizitez anglia sau sua ? de ce nu pot sa – l achizitionez din romania ? si asta e valabil si pentru vinurile vandute in germania : Terra Dacica sau Laura sau Old Castle sau Castlebrook . si ar mai fi cateva , la gasiti pe site la crama recas la sectiunea deutsch sau english . exista unul care se numeste Werewolf .sau pe romaneste varcolac . pe asta chiar l-am tinut in mana , dar nu l-am cumparat pentru ca era la pachet cu alte 2 vinuri albe .si era parca tot ig viile timisului . vinurile d.o.c.-c.m.d de la recas au cam disparut din romania . doar gama la putere cred ca mai este asa .restul (poate nu toate , dar majoritatea ) sunt ig viile timisului .si asta o spun dupa ce am cercetat bine un magazin crama recas din bucuresti . sa inteleg ca vinurile d.o.c. de la recas merg la export ? adica ce e mai bun pleaca din tara ? e posibil sa gresesc . daca eu gresesc , poate cineva sa ma lamureasca ?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 4th, 2013 at 8:20 PM
@burebista, Cred ca singurii care ar putea sa se lamureasca sunt cei de la Recas…ar trebui sa le dai un mail in acest sens!
[Raspunde]
[…] la revista amintita mai sus vinul a primit 88 de puncte. Sa zicem ca nota este cam in stilul entuziast cu care ne-a obisnuit deja publicatia respectiva. Dar vinul este Bun pentru ce ofera, sare de 80 de puncte. Incercati-l si voi; la banii respectivi […]
Vad ca sunteti mare fan Recas. Pai bea dom’le dumneata numai Recas, dar daca tot faci blog despre vin, nu mai bine ne recomanzi si altceva ?
Ca am rasfoit vre-o 3 articole din blogul asta, si chiar daca scrii despre Alpha Centauri, tot despre cat de grozav este Recas ne povestiti.
Personal nu am avut norocul sa beau decat acrituri de la Recas (Schwaben si Castel Huniade ) asa ca inteleg greu entuziasmul dumneavoastra.
Daca au vinuri mai alese in gamele superioare, ghinionul lor, pe mine cu oteturile acelea de schwaben m-au pierdut din start.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 20th, 2013 at 8:54 PM
@Calin Tofan, Daca va plac vinurile cu rest de zahar, cele de la Recas va vor parea intr-adevar acre.
Eu prefer vinurile seci si as alege oricand Recas contra Murflatar, Cotnari sau Jidvei in acelasi interval de pret.
Este chestie de preferinte, nu pot recomanda ceva ce nu imi place.
[Raspunde]