Nov 02 2012
Degustare Lacerta la Pitesti, relatare de la fata locului….
Saptamana trecuta in micutul meu orasel de provincie au poposit si vinurile Lacerta intr-o degustare sustinuta la Casa Sattler. Daca sunteti curiosi sa aflati cum de a ajuns muntele la Mahomed, tinand cont ca pe la noi prin oras nu prea sunt pasionati de vin si daca sunt, nu prea se incadreaza in profilul “premium” si standardele de pret ale celor de la Lacerta, o sa va spun ca in ziua respectiva a fost si o delegatie de austrieci pe la noi prin oras pentru a promova UE si dezvoltarea regionala.
Asadar misterul fiind rezolvat, o sa trec direct la subiect si o sa va spun cateva cuvinte despre vinurile incercate. Au fost doua albe (Sauvignon Blanc si Chardonnay Reserva; Ch-ul l-am ratat, ajungand cu intarziere la eveniment) si trei rosii: Blaufraenkisch, Cabernet Sauvignon si “nava amiral” a cramei, asamblajul Cuvee IX.
Ah si inainte sa trec la vinuri, sa va mai spun ca acestea au fost prezentate de somelierul Stefan Stelian care s-a achitat foarte profi de misiune. Mai ales tinand cont de publicul eterogen si nu tocmai cooperant de la un anumit moment al degustarii incolo (cam de la al treilea pahar). Thumbs up!
Deci avem asa:
- Sauvignon Blanc 2011 cu un nas rotunjit, stil “new world”, cu fructe exotice, citrice (gref rosu). Atacul este dulceag, usor plat pe fondul unei usoare lipse de aciditate. Notele pe palat sunt in aceleasi tipare ca si cele din nas. Pe parcursul evolutiei apare si o nota tonica care mai compenseaza din aciditate, desi senzatia de “flabby” nu dispare. Finalul este intr-o nota usor mai proaspata, dar si insotit de o usoara senzatie cald-alcolizata. Un vin Acceptabil, RPC Slab (52 de lei)
- Blaufraenkisch 2010 pe care lumea il alinta cu “pinot-ul estului”. Si cam asa e si burgundul si babeasca si inca vreo 2-3 soiuri. E cam acelasi principiu de marketing cu Paralela 45 si cu Dealul Mare = Bordeaux-ul Romaniei. Vinul are o culoare rubiniu-deschisa, semitransparent, cu un nas de visine coapte, cirese amare si ceva note dulci de dulceata de visine, zmeura plus un pic de condiment usor piperat. Pe palatin prezinta un corp usor cu arome de visine si cirese coapte asociate unei aciditati (usor prea) sustinute si a unui final care incalzeste palatinul. Postgustul este mediu, usor amarui, fara tanini si cu note dulci, de visine confiate. Pe scurt un vin Bun, rustic, aromat, savuros si perfect in rolul de food-wine Asta daca mai ai bani de mancare dupa ce dai 65 lei/sticla. RPC Slab.
- Cabernet Sauvignon 2010 care arata, well, ca un Cabernet Sauvignon, din segmentul fresh si abordabil. Culoare rosie rubinie, tanara. Arome tipice de fructe negre (coacaze), plus nuante de baric cu ceva piper, vanilie, cafea si ciocolata neagra. Daca il plimbam putin in pahar ies in evidenta ceva tente de fructe dulci (probabil din senzatiei vanilate). Evolutia pe palatin este lejera, usor diluata si cu o tenta usor cremoasa, glicerinoasa. Aciditatea este prezenta si bine integrata si alaturi de taninii copti, prezenti mai ales spre finalul evolutiei, imprima vinului un usor caracter structurat si precis. Postgustul este dulceag, prietenos cu gem de fructe si coaja de paine coapta. Un vin Bun, perfect abordabil inca de pe acum care merge mai mult pe cartea tineretii. Pret 65 de lei/ RPC Slab. Mie personal mi-a ramas gandul la varianta 2009 incercata la crama.
- Cuvee IX 2010: “capodopera” cramei, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra (pana acum clasic in Dealul Mare) plus ceva Blaufraenkisch, pe care oricum eu nu prea l-am identificat decat la nivel olfactiv. Culoare de un rosu intens, mult mai extractiv decat celelate doua, cu ceva tente violet. Nasul era inca destul de inchis si evaziv (nu stiu cat a fost aerat), cu note de violete, fructe de padure, ciocolata neagra, cafea si senzatii usor dulcege vanilate. In fundal se mai disting ceva adieri de prune uscate si fructe rosii (zmeura) care se deschid si se cristalizeaza treptat, lasand loc unor adieri de cedru si rasina de brad. Interesant. Pe palatin se simte cam rotund, catifelat, usor evaziv in exprimare, cu fructe negre si note de baric. Vinul este echilibrat, cu acidtate corect integrata si cu tanini prezenti, care ii sustin cu succes structura. Postgustul este mediu spre lung, cu note de dulceturi de cirese amare, visine coapte si gemuri de prune. Un vin Bun, inca la inceput de drum, care isi cauta inca exprimarea si echilibrul intre soiuri. Are insa potential clar de a deveni Foarte Bun in cativa ani, iar pentru 75 de lei merita clar diferenta de 10 lei fata de cele doua de mai sus. RPC Acceptabil. Parca la un moment dat era mai scump, ceva spre 90-100 lei? E posibil sa ma insel…probabil ca depinde si de unde il cumperi. Eu preturile de mai sus le-am de pe lovewine.ro
Cam atat! Lacerta face clar vinuri bune si se vede orientarea si determinarea de a face calitate.
Totusi, mie personal, la momentul actual mi se par scumpe. Prea scumpe, pentru ceea ce ofera.
P.S. Ironia sortii (de fapt a sistemului HORECA): am degustat vinuri de la Lacerta din pahare de la Cotnari Domenii, semn ca “granzii” incep sa se miste si fac ce stiu ei mai bine…:)
Intrebare retorica: cu ce brand au plecat in minte si in subconstient oamenii de la degustarea respectiva? Cu Lacerta sau Cotnari-ul pe care l-au avut in fata toata seara ? 🙂
Slabut, ma asteptam la mai mult. Cam repede a venit reculul, dupa doar un sezon bun.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 2nd, 2012 at 2:11 PM
@berbecutio, Nu neaparat un recul, vinurile sunt bune. Din punctul meu de vedere preturile sunt prea ambitioase…
Iar la Cuvee IX s-ar putea sa iasa o surpriza, depinde daca palcuta sau neplacuta dupa cum va evolua. Oricum nu e vin de degustari de astea pe fuga, putini l-au apreciat. Multi au mers pe BF si CS…
[Raspunde]
Anul trecut Cuvee IX rupea tot in blinduri.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 2nd, 2012 at 2:24 PM
@berbecutio, Depinde care Cuvee IX…:) Cel de dinainte era intr-adevar frumos, cel de fata mi se apre ca inca isi cauta drumul.
Si CS-ul era mult peste cel de acum, dupa parerea mea..
[Raspunde]
Din cate stiu vor ca sa-si tripleze vanzarile, cel putin asa am gasit pe net…”Producatorul de vinuri premium Lacerta Winery isi propune in 2012 sa vanda 150.000 de sticle de vin in Romania, de trei ori mai mult decat anul trecut.”…totusi la ce preturi…
A doua chestie este ca nu vin deloc pe la manifestari si atunci cum vrei sa te faci cunoscut?! la fel si Davino…Probabil vand mai mult la exterior decat la noi, dar m-as mira..
Am vazut ca au adus si la mine in cartier la un magazin cu sigla “Cramele Recas” unde vand mai multe gen Oprisor, Stirbey…tocmai puneau preturile la Lacerta zilele trecute…Poate la salariu cumpar o sticla sa vad cum sunt…
[Raspunde]
am baut ieri seara CS+Shiraz daca mai tin bine minte. Ma enerveaza genul de vinuri despre care nu poti spune nimic nasol, ca sunt facute bine. Dar mi s-a parut ca e atat de comun, atat de replicabil, incat cei vreo 70 de lei sau cat naiba e nu se justifica defel…A fost batut la pas de Ceptura de la Davino, parerea mea
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 4th, 2012 at 10:18 AM
@Ciprian, Exact acelasi feeling l-am avut eu cu cele de mai sus: sunt bine facute dar nu spun nimic deosebit.
E “common knowledge” si se vede din avion (iarasi zic “parerea mea” sa nu se interpreteze) ca Lacerta vrea sa vanda cu cat vinde Davino..:)) Dar mai au ani lumina pana sa ajunga la vinurile lor. Nu poti recupera 10 ani in doi ( si daca ai vrea, pur si simplu nu te lasa via), ca nu mai suntem pe vremea “impuscatului” cu cincinalul intr-un an..:)
[Raspunde]
Daca exista polemica inseamna ca exista si valoare ! Nu uitati ca via este tanara,e vorba de doar 80 Ha si calitatea constant buna in cei doi ani de prezenta pe piata.
In al doilea rand ,sunt destule,poate prea multe vinuri pe piata despre care nu poti spune ca sunt facute bine,chiar cu acea “common knowledge” !
Important este sa incepem sa construim si nu sa daramam.Daca vrem sa cautam defecte la orice creatie, uitam ca noi,oamenii,suntem de fapt cei mai imperfecti !
Sunt somelier,am lucrat in restaurante,in strainatate si …in tara si ma bucur ca avem Lacerta sau un DaVino sau Vinarte ,Serve etc.E semn ca ne dezvoltam.
Poate ca ar trebui sa ne abtinem putin de la a crede ca band vin inseamna ca intelegem vinul si ca suntem profesionisti.E nevoie de ceva mai mult decat asta,de ceva mai mult decat Feteasca Neagra sau Alba,de Dealu Mare sau Recas.E nevoie de un Opus One,de un Chateauneauf,de un Vega Sicilia,de un Alma Viva ca sa facem si ceva comparatii intre stiluri.
A fost doar in sfat,neutru.
Va doresc o zi buna tuturor !
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
November 5th, 2012 at 4:57 PM
@Aurel Satmar, Aveti perfecta dreptate, trebuie sa plecam de undeva, doar ca unii au plecat cu preturile inaintea vinurilor.
Iar a pune Lacerta langa Davino, Serve si Vinarte, e cam si cum i-as pune pe ei langa Vega Sicilia sau Domaine Romanee Conti.
Mai au ceva paine de mancat cu viile acelea de 2-3 ani pana sa ajunga la nivelul celor trei, desi vor sa sare etapele rapid in materie de preturi. Si nu contest, cui ii plac vinurile de Lume Noua si cu mult baric o sa ii placa si Lacerta.
Din ce am vazut eu personal, multi americani raman impresionati de vinurile lor, dar putin francezi se arata “miscati” de acestea. Pana la urma e chestie de ideologie, strategie de piata si multe altele.
In rest imi doresc la fel de mult ca si D-voastra ca Lacerta sa se dezvolte (si se va dezvolta), dar la momentul actual, cum am spus si mai sus: vinurile lor sunt prea scumpe pentru ce ofera. Si asta comparand cu piata romaneasca; daca ma raportez la Franta, de exemplu, se casca deja o prapastie intre calitate si pret.
[Raspunde]
burebista Reply:
April 18th, 2017 at 5:23 PM
@Aurel Satmar, eu am baut , acum de Pasti , un cabernet shiraz 2014 lacerta care se vinde cu 65-70 de lei .l-am primit cadou , altfel nu as da 70 de lei pe asa ceva .si persoana de la care l-am primit l-a luat la reducere de pret cam la jumatate din pretul initial .incepuse sa se acreasca , asa ca e lesne de inteles de ce au coborat pretul .totusi , inca se vedea ca e un vin bun , desi era astringent spre acrisor .parerea mea e ca pretul e dublu fata de calitate . adica la 35 de lei ar fi normal .aduce mult cu cabernet castel bolovanu dintr-un an bun .si pretul trebuie sa fie cam pe acolo.dar asa e la noi , producatorii se arunca la preturi mari si vinul sta in raft pana se face otet .si tot ei pierd .iar chestia cu comparatia cu Chateauneuf o iau ca pe o gluma nereusita .in zona aceea nu oricine primeste dreptul de a pune pe eticheta CHATEAUNEUF du PAPE AOC.Si asta v-o spune cineva care nu e nici somelier , nici macar nu are un blog cu postari despre vinuri .pana sa ajungem noi acolo mai e cale lunga.
[Raspunde]
Iti recoman un CS romanesc care a fost pe placul meu. Hyperion Cabernet Sauvignon de la Cramele Halewood. Este un vin excelent, bine echilibrat si cu arome bine structurate.
Il poti cumpara si online
http://www.winery-outlet.com/products/hyperion-cabernet-sauvignon
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
April 25th, 2014 at 12:40 PM
@Mihai, il stiu, ai dreptate este foarte bun…
[Raspunde]