Oct 23 2012

China: zona crepusculara a vinului romanesc?

Published by at 10:35 AM under Diverse

 

 

O sa va prezint astazi o dilema personala…

Am tot auzit in ultimul timp de succesele de renume ale vinului romanesc pe piata “fratilor” galbeni din estul indepartat. Fie ca vorbim de cantitati  de vin livrate de producatori de pe la noi care nu au tocmai o imagine “quality’ (sa zicem Domeniile Tohani sau Vincon) sau de medalii cel putin interesante pe la concursuri, chinezii nu inceteaza sa ma uimeasca. Se pare ca acolo este noul El Dorado al vinului prost. Pe langa cel marilor Cru-uri din Bordeaux, offcourse!

steag china

Ultimele informatii pe care le-am primit in urma unei cereri de informatii publice catre APIA cu privire la directiile pe care s-au cheltuit banii destinati promovarii vinului romanesc (ca eu sincer nu vad nici o promovare mai de Doamne ajuta prin afara) citeaza cu mandrie la capitolul rezultate ale acestei promovari urmatoarele:

 

“Vinurile romanesti sunt apreciate in cadrul targurilor si concursurilor internationale, (de exemplu,  cele trei medalii câstigate la cea de-a saptea editie a Târgului lnternational de Vìnuri INTERWINE 2011 China:

  • Murfatlar pentru cel mai bun vin dulce,
  • Murfatlar pentru cel mai bun vin roze
  • Jidvei pentru cel mai bun raport calitate/pret al vinului;”

 

Deci din doua una: ori cei de mai sus trimit pe acolo vinuri din butoiasul ce mic si apoi livreaza din tancul cel mare ori chinezii inteleg vinul altfel decat restul muritorilor de pe planeta Tera.

 

Ca sa exemplificam in continuare, avem mult trambitatele cinci medalii de aur obtinute de cei de la Samburesti anul acesta la un targ de la Beijing. A fost o perioada in care oriunde te intorceai pe net, prin presa sau pe la TV dadeai numai de Samburesti si concursul de la chinezi, incat incepusem sa ma simt ca pe vremea “cealalta” cand se intorcea nea Nicu din China si nu auzeai 3 luni decat de vizita de lucru a tovarasului in RPC, unde s-au strans relatiile dintre cele doua popoare.

Ca sa citez dintr-un frumos articol de PR (cu un laitmotiv comun tuturor celorlalte de altfel): “Domeniile Samburesti, singurele vinuri romanesti premiate la Wine China 2012” Nu se spune nimic in cadrul articolului daca au mai fost si alti producatori din Romania la targul respectiv si daca au trimis (platit, probabil) mostre pentru concurs. In alta parte scrie ca au castigat medalia pentru cel mai bun rosu de la targ. Si mai uitati un articol super tare conform caruia am dat de pamant cu francezii prin China; uau oamenii aia chiar isi merita banii de PR.  Apoi, inevitabil si inexorabil, pe la TV, am auzit intr-o emisiune acelasi asociere de tip Fata Morgana, tipica pentru Romania: “Terroir-ul de Samburesti este similar celui din Bordeaux”. Ghinion, cica si in Dealul Mare e la fel. Si nu m-ar mira ca Jidvei sa se gaseasca pe aceeasi paralela si terroir cu Champagne. Yeah right!

 

Acum nu zic ca vinurile de Samburesti nu ar fi meritat medaliile de mai sus (mai ales ca nici nu stiu concret ce a fost in sticlele respective) dar ma gandesc ca daca ar fi degustat ceva de la Vinarte sau Stirbey (ca sa iau doi producatori din zona) chinezii probabil ca le-ar fi facut statuie in piata Tienanmen…

In plus, concursile respective sunt perfect opace, nu gasesti informatii despre participanti, juriu, modalitati de notare pe niciunde. Doar ca le-a placut tovarasilor…ce vrei sa stii mai mult? Vrei sa faci puscarie?

Deci, intrebarea (retorica in mare parte recunosc) care ma framanta este: care e treaba cu chinezii? Beau si premiaza tot ce prind, din pura voiosie tovaraseasca? Sau Partidul a interzis blogurile de vin si trimis toti bloggerii la sapat vreun canal? 🙂

 

P.S. Revin in curand cu informatiile primite de la APIA cu privire la solicitarea de informatii publice de mai sus ca sunt foarte interesante si arata cum (nu) se contruieste imaginea vinului romanesc peste hotare.  Facem jurnalism de investigatie, deci tineti aproape ca nici nu stiti ce pierdeti..:) Ma gandesc ca daca ar gasi-o pe Elodia ingropata printr-o vie ar fi extrem de benefic pentru vinul romanesc…cel putin pe plan local.

Aia da lovitura de PR! Face cat 1.000 de medalii de aur! Ma opresc aici ca dau idei…

 

 

7 responses so far

7 Responses to “China: zona crepusculara a vinului romanesc?”

  1. George Moisescuon 23 Oct 2012 at 1:16 PM

    Jos palaria! Asta da mostra de jurnalism de vin!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Moisescu, Multumesc, multumesc!
    Facem si noi pe putem pe ogoarele patriei sa propasim vinul, in mod sanatos…

    [Raspunde]

  2. berbecutioon 23 Oct 2012 at 2:35 PM

    Ma gandesc la discutia de acum ceva timp despre preturi Romania vs. preturi Belgia. In cazul Chinei cred ca am avea niste surprize mari de tot, daca plecam urechea la vocea targului. Se spune ca unele vinuri pe care aici se cer 15 EUR pleaca acolo cu 3,5. Asa o fi? E interesant de vazut macar o medie per litru a exportului catre galbejiti.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Mda, corect…ca in rest e greu sa obtii informatii de la ei. Desi la export merge mult vrac si teoretic ar fi ieftin..

    [Raspunde]

  3. silvasanon 23 Oct 2012 at 5:40 PM

    ador stilul dvs ! dar imi este si teama ca va cereti la sapa in Baragan.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @silvasan, Din ce stiam canalul s-a inchis… Deocamdata…:)

    [Raspunde]

  4. […] anuntam aici ca, din curiozitate, am trimis o cerere de informatii publice la APIA pentru a vedea ce programe de […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply