Oct 22 2012
Ce este “Gurbanul”?
Citez de pe sticla: ”Putini isi aduc aminte de vechile ritualuri romanesti (sic!). Gurbanul viilor este o traditie pastrata de suta de ani, fara de care roadele viei nu ar fi la fel de bune. Tot satul se intalneste la prima ora a diminetii si dezgroapa o sticla de vin ingropata anul trecut, taie primii butuci de vie, mananca, beau, joaca si stropesc cu vinul vechi viile pentru noul rod. Pentru vinul rose, Gurban 2011 impleteste printr-o vinificatie moderna, in alb, rafinamentul Merlot-ului si intensitatea Cabernet-ului Sauvignon, toate alese cu atentie din podgoriile Moldovei.”
Daca ma intrebati pe mine obiceiul de mai sus e cam SF la ora actuala si imi cam dau seama si de ce a disparut: Din simplul motiv ca la noi la sat (si mai ales prin partile Moldovei) o sticla de alcool nu scapa un an de zile nici ascunsa de nevasta, dapoi ingropata sa stie tot satul…in fine!
Acum pe bune: este vorba de un vin roze produs de Vinexport SA din Focsani si destinat in special pietei externe (in special China). Cica la targul de la Interwine din China vinurile din aceasta gama ar fi luat la un moment dat medalie de aur (scrie pe undeva pe aici). Daca e acelasi unde a luat si Samburesti vreo 5 medalii de aur, este de inteles…. Si am mai auzit una tare tot de la un targ chinezesc (nu stiu daca acelasi): cica Jidvei a fost premiat drept vinul cu cel mai bun raport calitate/pret…:) O sa revin pe tema asta…
Nu stiu prin ce procedee unele sticle au aparut si pe la noi prin comert, culmea si cu etichetele scrise in romaneste, de aici banuind eu ca nu este tocmai o chestie involuntara si independenta de vointa producatorului. Asta daca nu exporta in China cu eticheta scrisa in romaneste..:) Despre pret numai de “bine”, eu l-am intalnit intr-un magazin de cvasi-specialitate din provincie la „infimul” pret de 46 de lei. Adica foarte mult pentru un Rose, care nici nu dispune de cine stie ce pedigree.
Daca nu va spune nimic producatorul atunci sigur ati auzit de brandurile de “succes” ale acestuia cum ar fi: Puterea Ursului, Vinul Vanatorului, Putna, Centenar, Weisser, toate cu rezonante nu tocmai placute in urechea pasionatilor de vin de calitate. De aceea am tratat cu oarecare scepticism si prejudecati vinul de fata, ajuns in pahar la domiciliul personal pe filiera unui restaurant de pe litoral. Asadar:
Aspect (Culoare): destul de intens, de cireasa tanara cu nuante de cupru, stralucitor
Nas: Lejer, elegant, cu note dulcege de fragi si capsuni plus ceva note de petale de trandafir si dulceata de zmeura care se deschid treptat in fundal.
Gust: Atacul este rotund pe fondul restului de zahar (este demisec), evolutia pe palatin fiind in acelasi note usor corpolente. Aciditatea medie balanseaza fericit insa zaharul si corpul pronuntat (fiind ajutata si de un usor rest de dioxid), predominante fiind notele dulcege, de fructe rosii de padure. La senzatia de lejeritate contribuie si o tusa picant-tonica care devine usor deranjanta pe finalul evolutiei, dar care ii confera in acelasi timp senzatii de savoare si prospetime. Per ansamblu, vinul este echilibrat, cu un final fresh si amarui care indeamna la inca un pahar. A se consuma rece…
In concluzie, un vin Acceptabil spre Bun, destul de reusit tinand cont de „CV-ul” producatorului, dar extrem de scump (asa cum spuneam mai sus 46 de lei in magazin). Deci RPC Slab. De fapt acest fapt este comun la mai toti producatorilor mari de la noi, asa ca de ce sa ne mire ca la Vinexport vinul baubil este ireal de scump.
Si se mai intrebe lumea de ce beau rar vinuri romanesti…Adica de ce nu sunt patriot (a se citi prost) pe banii mei care sa ii imbogateasca pe alti patrioti de gen care cer dublu pe vin in tara decat la export. De ce cer atata? Pai cum de ce? Din patriotism, monser!!!
P.S. Apropo, am vazut ieri la un supermarket din cartier, gama Owner’s Choice de la Jidvei (adica Ana & Maria) pe la 49,5 lei, pret psihologic. Si nu va inchipuiti ca pe la Pitesti am vreun duty-free sau magazin de mare specialitate in cartier…:)).
Personal, astept sa ajunga pe la 25 de lei; problema este daca mai tin vinurile pana atunci..:)
referitor la Jidvei: gama Castel e tot acolo 🙂
la 46 lei pui inca 5-10 lei si iti poti cumpara carticica scoasa la editura Paideia Vinuri Romanesti de Anton Radu Roman, cu informatii mult mai multe 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 22nd, 2012 at 10:51 PM
@silvasan, si satisfactia in urma citirii acesteia este oricum mai mare…
[Raspunde]