Oct 19 2012
Vinurile VINTEST: Part Two…si ceva in plus!
Asadar, ca in filmele in doua serii de pe vremuri de la cinematograf cand se schimba rola la jumatatea filmului, sa continuam cu vinurile de la VINTEST. In partea a doua avem asa:
Domeniile Franco-Romane
Nu stiu ce am eu cu cramele astea mici facute de straini ca imi cam cad cu tronc. Deci la ei mi-au placut cam toate vinurile, nu am gasit unul sa stramb din nas si mai ales am apreciat lejeritatea si abordabilitate tipic frantuzeasca a acestora. Fara baric in exces, vinuri care “curg” excelent, perfect de asociat la masa. Am incercat un Riesling Italian corect, in coordonatele (limitarile) soiului (acid, crispy, racoritor, de vara). Apoi un Chardonnay nebaricat (rara avis pe la noi sa nu chinui soiul acesta cu lemnul) care prezenta o prospetime si puritate de fruct extrem de placute. Apoi un rose din Merlot din 2008 care se tine bine si arata foarte interesant fata de alte variante existente pe piata si obtinute din acelasi soi (cu gutuie coapta, nuci, trandafiri si parca o nota usor oxidata in evolutie, care poate veni si din expunerea prelungita la aer).
La capitolul rosii avem o Feteasca Neagra nebaricata (Thanks God) din 2009 cu fructul la vedere, un atac dulceag, aciditate prezenta si bine integrata plus un final cu tanini usor verzi si „grippy”. Apoi vin Pinot-urile: Crai Nou 2008 (nebaricat cu mult fruct rosu si nota aceea clasica de pamant umed si grajd. Lejer, baubil, cu tanini prezenti si usor duri pe final) si Terre Precieuse cu un baric usor aplicat care lasa vinul si fructul in fata si aduce doar usoare note de vanilie, un plus de structura in evolutia pe palatin si niste tanini mai bine integrati pe final in comparatie cu varianta anterioara.
Doua vinuri care m-au surprins placut ca stil, chestii destul de rare pe la noi unde majoritatea se complica prea mult si omoara Pinot-urile cu baric excesiv. Daca va mai aduc la cunostinta ca acestea sunt certificate ca fiind ecologice si se invart in jur de 33 de lei (parca usor peste 40 pentru varianta baricata) nu o sa ma acuzati de ganduri necurate cand va spun ca sunt acum un fan declarat. Avem tot de la ei o Tamaioasa Romaneasca de prin 2000 (Chateau Pietro) cu note evolutive interesante si care a facut deliciul celor cu “Aveti ceva dulce?”.
Domeniile Anastasia
Aici am facut cunostinta cu noul Chardonnay,cu lemn integrat si un corp pronuntat, dar cu o aciditate suficienta. Pe la 18 lei (parca) este un best buy. Apoi m-am reintalnit cu Merlot-ul 2009 de anul trecut, acum mai integrat, surprinzator de cremos si catifelat pe palatin, cu structura si note de fructe coapte si vanilie, urmate de un postgust mediu spre lung. La 25 de lei prezinta si el un RPC redutabil. Tot ca noutate vine si un Cabernet Sauvignon 2011 extrem de abordabil, chiar un pic diluat, cu un nas tanar si tanini moi pe fondul unei aciditati usor deficitare. Am retinut ca a fost o productie de 10t /Ha, poate daca o limitau putin rezulta ceva mai serios. Si oricum productia asta cam prea mare nu e un motiv de lauda..:)
Aurelia Visinescu
Aici trecem repede peste unele albe care mi s-au parut prea pronuntate, apasate, usor alcolizate si fara aciditate (Chardonnay Karakter 2011 si Tamaioasa Romaneasca Artisan 2011) si ajungem la White Artisan (cupaj de FA, FR si RI) care este destul de reusit, cu un nas elegant si floral plus cu o aciditate prezenta pe tot parcusul evolutiei fapt care ii confera un caracter proaspat. Apoi Anima Chardonnay care s-a prezentat in notele descrise aici, parca un pic cu lemnul mai integrat pe final. Trecem printr-un Rose Karakter (apropo ce o fi cu denumirea asta cu atatia “K” ca suna bulgareste rau de tot) destul de corpolent si onctuos (Merlot cupaj cu Pinot Grigio), mai mult de gastronomie.
La rosii avem un Anima Merlot intr-un stil extrem de serios, cu mult baric dar si o nota de catifelare plus ceva tuse amarui in evolutie si tanini fermi, prezenti pe final. Cam prea complicat pentru un Merlot si la 75 de lei…scump! Apoi Red Artisan, un cupaj din FN,CS si M (clasicul cupaj de Dealul Mare) la fel de reusit ca si varianta pe alb, foarte agreabil, cu niste tanini usor verzi si duri pe final, dar altminteri integrat si echilibrat. Mi-a placut!
Si acum, surpriza targului, Cabernet Sauvignon Anima 2008 un vin care sincer mi-a placut mult, fara mult baric, complex, structurat si echilibrat, cu tanini perfect integrati pe final si un posgust care m-a tinut pana la standul Vincon. Oricat m-am chinuit eu sa ii gasesc nod in papura nu am reusit. Un vin delicios care nu e deloc alambicat, greu si cu mult lemn ca celelalte din gama Anima. Ah, de fapt i-am gasit un nod in papura, dar e o chestie generala care nu tine doar de vinul in sine: costa 110 lei (!?!?).
Si sa nu uit, inainte sa trec mai departe, am avut zilele trecute o revelatie cu privire la faptul ca vinurile D-nei Visinescu mi se par prea complicate: e in aceeasi zodie cu mine. No comment! Daca ma gandesc introspectiv la cat de mult ma complic eu si ma chinui sa iasa totul perfect de cate ori scriu vreun articol (de cercetare nu pe blogJ)… Il modific de 100 de ori si pana la urma de aia nu iese cum vreau, ca ma complic excesiv! In fine…blestemul cautarii perfectiunii si al maniei controlului…:))
De la Heinring am mai incercat un Chablis Premier Cru (neidentificat care Premier Cru) Laroche 2009, crispy, proaspat, cu un final usor mineral cu multe citrice, dar destul de diluat si evaziv in exprimare. Dar din ce imi aduc aminte era vreo 40 de lei. Tinand cont la ce scrie pe eticheta, ai nostri cu preturile lor ar trebui sa ia aminte. In rest nu e vreo chestie deosebita…
La capitolul si altele (cam de evitat) avem:
Crama lui Dinescu (la Cetate) nu am incercat decat un Pinot Grigio Demisec (parca) si cam oxidat, nu stiu restul cum sunt, dar nu am auzit de bine despre ele prin zona.
Agrofarm Fetesti cu o Cramposie cu nas alcolizat si cu urme evidente de oxidare, dar cu un gust acceptabil.
Mai vroiam sa ajung si la Domeniile Urlati ca au niste vinuri interesante si din ce stiu nu vin la Goodwine, dar ce sa faci in atat de putin timp, plus ca pe la 4 si ceva s-a spart toata treaba si vroiam sa ajung si la Goodtaste of Bucharest. In plus ca auzisem, nu mai stiu pe unde, sa se terminasera toti cei trei pesti din a doua zi…:))
La Goodtaste of Bucharest, care s-a tinut la World Trade Plaza, imi pare foarte rau ca am ajuns tarziu, spre inchidere, pentru ca erau cativa oameni cu care as fi vrut sa stau mai mult de vorba si cateva vinuri pe care vroiam sa le incerc pe indelete. Mai ales de la Nachbil.
Oricum la standul celor de la Lovewine erau la degustare numai “avioane” (adica vinuri scumpe si de calitate) si numai pentru el si merita sa te duci la targ: Alira Merlot (era deschis de dimineata si avea ceva note oxidate, deci nu imi dau cu parerea), Lacerta Merlot (bine lucrat, dar ireal de scump, la 65 de lei as lua cu ochii inchisi Stirbey sau Prince Mircea, sau mai bine ceva de afara), Feteasca Neagra La Putere de la Recas (Dom’le daca nici Recas nu are bani sa tina nitel Feteasca asta, ca era tanara rau si e pacat de vin), Davino Domaine Ceptura Rosu (mi-a placut cel mai mult din ce era pe masa) plus altele albe cam tot in categoria asta de preturi. Puteai sa iti faci o impresie destul de buna despre nivelul vinurilor romanesti doar de la standul lor. Felicitari pentru initiativa!
Apoi de la cei de la Nomibo am incercat ceva vinuri, Tamaioasa Romaneasca mi s-a parut cea mai abordabila, restul, probabil datorita faptului ca sunt realizate fara interventii si “adjuvanti” erau in diferite stadii de degradare. Dar pasiunea proprietarului cred ca va ajuta la ridicarea nivelului pentru recoltele viitoare.
Apoi ceva de pe la Michel Torino, in treacat un Chardonnay si un Sauvignon corect realizate, intr-un stil New World mai retinut. Si cam atat!
That’s all folks !!! De luni revenim la lucruri normale, de marketing, vinuri si marketingul vinului. In plus, am si o lansare de facut!..:)
Se pare ca saptamana aceasta a fost « furata » de prezentari de vizite la crame si targuri. Si desi nu am intentia sa devin vreun Catalin Radu Tanase care sa preia legatura pe la toate evenimentele, a fost totusi o perioada plina de chestii interesante din care am invatat destul de multe…
Pinot Noir Terre Precieuse si pe mine m-a surprins placut la un pret destul de ok.
Ai pierdut ca ai ratat 3 Fete Negre la AVisinescu. Probabil se terminase ca sambata la pranz am prins (din ce ziceau la stand) cam ultima strigare.
La Heinrig am incercat un Zinfandel Rancho Zabaco surprinzator de bun. Fata de la stand nu stia cam cat ar costa, dar pe net este spre 90 de lei, care totusi e cam mult pentru acest soi.
Dinescu ar trebui sa ramana la poezie, vinul fiind slab (cel putin feteasca neagra incercata) si scump la ce ofera (ca si sandwich-urile cu zacusca si/sau jambon de porc ).
Agrofarm-ul are inca o tenta de fost IAS, cu doua babesti negre complet diferite (2007 culoare roze aproape, 2008 rosu inchis cu nuante cognac), dar care merg bine la cei care beau din PET.
La Urlati am vrut sa gust Feteasca Neagra din gama Paganus dar nu aveau, asa ca am incercat Cabernet-ul, care insa nu m-a convins. Eram curios si de Incantation dar nu era (la 80 de lei sunt curios cum este).
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 19th, 2012 at 11:22 AM
@BogdanC, Bun Rancho Zabaco, l-am incercat si eu aici:
http://www.provin.ro/2011/10/01/o-scurta-trecere-in-revista-a-vinurilor-americane/
Imi pare rau de fetele alea trei, negre si de Urlati.
In rest, je ne regrette rien…:)
[Raspunde]
Pana la urma care e faza cu domeniile franco-romane.?..mi-au placut si mie, dar vinurile ecestea eco cica sunt obtinute din struguri ce nu au fost stropiti (ingrasaminte, pesticide, etc)..Si atunci cum se apara de daunatori si de bolile vitei de vie?..
Oricum e bine ca exista si astfel de produse eco, o nisa de piata pe acest domeniu (vin)…
Legat de Agrofam Fetesti cica se ocupa in special cu producerea de plante tehnice, iar legat de vin e prima lor productie….Sincer mi s-a parut slab calitativ vinul, dar pretul cerut confirma calitatea, adica era mic…
[Raspunde]
Au voie sa aplica anumite tratamente dar cu cu chestii chimice, uite aici normele:
http://www.ecocert.com/en/organic-wine
Culmea e ca sunt si Eco si mai ieftine decat variante non-eco de la prodcuatori cu (de) “fitze” de la noi. Mi s-au parut oameni cu bun simt…
La Agrofarm e ceva gen statiune viticola: bei pe riscul si sanatatea ta…oricum Cramposia era evident cu defect, dar pentru cei obisnuitit cu ce e in comert era baubila.,.. 🙂
[Raspunde]
[…] Per ansamblu un vin Bun, cu un RPC Acceptabil la 36 de lei, tot la Vinescu. O chestie mult mai domesticita si “pufoasa” fata de ce am incercat acum doi ani la Vintest. […]