Oct 03 2012
Portugalia, exemplu concret: Quinta Cabriz Encruzado 2011
Daca tot v-am povestit acum doua zile despre Portugalia, haideti sa trecem la concret si sa va prezint si un vin din una din regiunile despre care am vorbit. Este vorba de un vin din DOC Dao, un vin alb produs 100% dintr-un soi autohoton care este trecut si pe eticheta: Encruzado.
De obicei se spune ca soiurile traditionale, indigene fiecarei tari, nu se pot ridica la nivelul celor internationale (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling). Aceasta axioma este partial adevarata, iar la cat vin prost obtinut din soiuri internationale exista pe piata, sanselele sunt foarte mari sa gasiti vinuri provenite din soiuri locale care sa se afle peste marea majoritate a variantelor internationale. Axioma suna ceva de genul: un soi traditional nu va fi niciodata mai bun decat cel mai bun ( a se citi si autentic) Sauvignon Blanc, Chardonnay sau Riesling, dar are sanse sa fie mai bun decat majoritatea exemplarelor de duzina de pe piata, in aceeasi categorie de pret.
Pe scurt, ce incerc eu sa va prezint, complicat intotdeauna (?!?!), este o pledoarie pentru soiurile locale care ofera adesea surprize si satisfactii mult mai placute decat cele internationale, aclimatizate regiunii sau tarii respective. Si asta este valabil si in cazul Romaniei, desi la noi se trece acum printr-o faza de definire si cautare a unor stiluri de vinificare cat mai potrivite soiurilor autohtone romanesti.
Ideea de mai sus este sustinuta si de vinul de fata. Acesta este un varietal, dar daca nu as fi stiut, as fi jurat ca este un cupaj reusit de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling de Rin si ceva Pinot Gris. Pentru ca are cate putin din toate, iar echilibrul este atat de bine realizat, incat pana la urma te forteaza sa te gandesti ca ai de a face cu un varietal.
Soiul Encruzado, caci despre el este vorba, este vedeta regiunii Dao in materie de vinuri albe, copilul teribil al acesteia (un fel de Cristiano Ronaldo daca vreti) care, dupa o perioada petrecuta, ca toate regiunea dealtfel, la „mila” marilor cooperative care au scos ani buni vinuri ieftine si slabe (un fel de gigantii industriei de pe la noi), a intrat de cativa ani pe mainile unor oenologi tineri si adepti ai tehnicilor moderne de vinificare care l-au slefuit si i-au dat o noua fata. Suna cunoscut, nu? Faceti o paralela cu soarta soiurilor noastre…
Producatorul este Dao Sul, un gigant al Portugaliei in materie de vin, care a luat fiinta in 1989 cu scopul de a produce si promova vinuri de calitate din regiunea Dao. Intre timp s-a extins si in alte regiuni acum avand suprafete in majoritatea DOC-urilor mari din Portugalia (ajungand pana in Brazilia) si producand atat vinuri de consum curent in cantitati mari, cat si in serii mici, extrem de serioase. La momentul actual detin un portofoliu imens de peste 60 de vinuri si ce este impresionant, frunzarindu-le pe site, este faptul ca putine nu au medalii la concursuri internationale de renume. Deci calitate de la un capat la altul…
Quinta de Cabriz este “locul de nastere”, al firmei, de unde a pornit totul, la ora actuala marsandu-se mult aici si pe partea de oenoturism. Vinurile au preturi mai mult decat decente, un exemplu care pe mine m-a frapat in supermarket fiind cel al cupajului Colheita Seleccionada 2011 pe care trona mare o medalie de aur la Concursul de la Bruxelles si care costa aprox. 3€. Sper sa apuc si la noi ziua asta, sa vad un vin cu medalie de aur la Bruxelles la 13.5 lei. Cel mai aproape a trecut Livia Sauvignon Blanc, dar tare imi e teama ca a fost o eroare umana la mijloc de nu a ajuns in gama Bacanta, stiti care, cea cu preturi prohibitive.
Asadar despre vinul de fata:
Aspect (Culoare) : galben deschis, cu nuante verzi-aurii, stralucitor, cu picioare elegante si lenese pe pahar
Nas : complex, de intensitate medie, aduce adieri de note pline, de pepene galben parguit, fructe exotice fericit imbinate cu nuate floarale si citrice ( gref rosu si coaja de lamaie) totul pe un fond usor vanilat si de nuci uscate care aduc un plus de eleganta si integrare.
Gust : Atacul este plin, usor corpolent, tipic mai degraba unui Chardonnay baricat si usor dezamagitor pentru mine care nu sunt tocmai un fan al acestui gen de vin. Fructe exotice, pepene galben, vanilie defileaza usor bombastic pe palatin, ingredientele clasice ale retetei. Am crezut initial ca este inca un exemplu de vin traditional, cu suficienta corpolenta (data de cele mai multe ori de alcool), pentru a fi « omorat » cu baricul. Surpriza vine insa imediat din partea unei aciditati medii spre ridicate, excelent integrate care vireaza usor si lin vinul spre o evolutie „fresh” si surprinzator de usoara pentru nivelul alcoolic de 13 % inscris pe eticheta. La asta ajuta parca si un pic de dioxid rezidual. Citricele se adauga retetei de mai sus imprimandu-i nuante acrisoare si insotind evolutia sprintara pana la final. Acesta se prezinta in nuante usor crocante, cu apropouri interesante de mineralitate, plus un postgust citric-dulceag si cu nuante usor baricate, de vanilie si toast (paine prajita).
Un vin Foarte Bun evolutiv, dar in acelasi timp surprinzator de compact si omogen, cu structura si coloana vertebrala, care are cate putin din toate, fara ca ceva sa iasa din evidenta si sa ii strice echilibrul. Argint la Bruxelles si Decanter in 2012. Aur la concursul local de vinuri
Pentru mine a fost surprinzator de reusit mai ales pentru ceva provenit dintr-un soi practic necunoscut si care resuseste sa imbine atat de bine caracteristici de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling si Pinot Gris. RPC-ul este unul similar, Foarte Bun, putand fi gasit acolo la preturi in jur de 6.6 €, deci cam 30 de lei in banii nostri. Pretul in restaurant este de aprox. 13.75 € (deci “doar” 100% adaos) si a fost achizitionat conform recomandarilor din meniu (si nu ne-am inselat cum se intampla de obicei prin carciumile noastre).
A mers excelent alaturi de un „Bacalhau a moda hefe”, respectiv cod sarat (emblema culinara nationala a Portugaliei) gatit cu sos de ardei, ceapa si rosii pe care il puteti admira mai jos. Sunt crud, stiu..:)
.
Hmm… ce descriere frumoasa. Unde-l gasim ?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 3rd, 2012 at 12:05 PM
@Razvan Stoenescu, din pacate la noi nu stiu sa se importe, doar pe net sa il aduceti de acolo, dar e destul de scump transportul 9mai scump ca vinul):
https://www.garrafeiranacional.com/
Sau aici dar au variante mai vechi (si interesante as spune):
http://www.napoleao.co.pt/ccln/index.php
O sa incerc in postul privitor la surse de cumpaare a vinurilor portugheze sa vad daca mai gasesc ceva acceptabil ca transport. Poate ma mai ajuta si altii cu informatii…
[Raspunde]
Excelenta descriere, este un vin din zona Beiras daca o sa urmariti si harta din postul anterior, pretul variaza intre 5.5€-7€ in Portugalia. Dupa mine, vinul inca isi mai cauta personalitatea si cu siguranta si-o va gasi …
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
October 3rd, 2012 at 12:07 PM
@vinul portughez, Da, am citit pe net si review-uri din alti ani si deja cred ca are o linie.
Oricum la capitolul “cautari” sunt mult mai avansati decat noi cu soiurile autohtone…
[Raspunde]
[…] ceva cu cel de aici, dar este peste el ca si complexitate si constructie Ceea imi sugereaza ca ibericii si portughezii […]
[…] In concluzie, un vin Foarte Bun cu o constructie de invidiat si un stil “all inclusive” foarte ademenitor. Plus un potential evident de evolutie. Aduce cumva ca stil si exprimare cu portughezul de aici. […]