Sep 18 2012

O Feteasca “populara” si cam “verde”: Feteasca Alba Domeniul Coroanei 2011

Published by at 10:47 AM under 2011,Acceptabil,Alb,Domeniul Coroanei,Feteasca Alba

 

Astazi ne invartim in zona albelor romanesti cu traditionala Feteasca Alba. De data aceasta de la Domeniul Coroanei Segarcea. Despre producatorul de fata am mai vorbit (ultima data aici), deci nu reiau informatiile generale. Dupa cum majoritatea cred ca ati aflat deja, producatorul de mai sus are doua game: Elite si Prestige. Cea de fata face parte din gama “inferioara” denumita Elite. Am auzit lucruri bune mai ales de cea din gama Prestige. De fapt foarte bune…Dar pe scurt despre varianta de fata:

 

Feteasca Alba Segarcea EliteAspect (Culoare): Galben deschis, cu evidente note verzui. Este de fapt unul dintre cele mai „verzi” vinuri din cate am vazut, iar “dotarea” cu mici bule care se lipesc de pahar induc o senzatie de „vinho verde” (desi cel de fata este mai pronuntat in spectrul galben al coloristicii).

 

Nas : intensitate medie, dezvaluie initial note specifice, florale (soc, salcam, tei) care ii confera o senzatie diafana, tipica si eleganta. Pe masura ce se incalzeste si se deschide in pahar, vireaza spre note mai apasate de fructe exotice (ananas, mango) si piersici extracoapte, inducand un sentiment ciudat si usor atipic.

 

Gust: Aceeasi dualitate din nas: initial un atac proaspat, diafan (subtiat de restul de dioxid), cu tente minerale, aspecte florale, usor citrice, cu aciditate pregnanta plus un alcool bine integrat. Pana aici totul bine.  Urmeaza insa un corp mediu si note mai grele, pronuntate, de pepene galben si aceleasi fructe exotice, pe fondul scaderii aciditatii. Pe final aceasta din urma revine brusc si in forta, inducand o senzatie de iesire din corp si infirmand impresia de „cadere” din mijlocul evolutiei. In consecinta, finalul este dominat de note verzi, citrice, crocante, usor deranjante, iar postgustul este scurt si tributar senzatiilor descrise anterior.

 

Un vin Acceptabil, popular, agreabil, care ar fi fost chiar bun, daca nu ar fi fost aciditatea cam “verde” pe parcursul evolutiei si dualitatea senzatiilor olfactive, care ii fura din finete, eleganta si integrare. Este recomandat sa il tineti rece pe tot parcursul consumului rezultand un plus de „coeziune” si tipicitate in evolutie. Vinul il gasiti prin hypermarket-uri la preturi in jur de 20-25 de lei, rezultand un RPC la fel de Acceptabil, tinand cont si de ce Fetesti Albe puteti achizitiona de pe la noi si mai ales la ce bani.

Ramane curiozitatea pentru varianta Prestige, deci revin in curand cu impresii de pe front…

.

 P.S. La Segarcea inca nu s-a auzit inca de actualizara site-ului. De aceea nici nu am oferit vreun link, pentru ca Feteasca Alba de pe site nu stii din ce an e, cum a fost facuta sau cum se “prezinta”. Avem oferit din partea producatorului doar un “meniu” cu felurile de mancare la care o putem asocia. Poate acum cu noua branduire se mai actualizeaza si site-ul…Poate, poate…

.

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply