Sep 03 2012

Cum putem bea Lafite cu 7€: Chateau Mas Neuf Compostelle Rouge 2007

Published by at 2:14 AM under 2007,Foarte Bun,Franta,Grenache,Mourvedre,Rose,Syrah

 

Romanii sunt un popor caracterizat de puternice accente de snobism… Snobismul nu stiu daca e chiar o stare de spirit la noi, dar cu siguranta fenomenul a luat amploare in anii care au precedat revolutiei din 1989, alimentat probabil si din frustrarile acumulate pe “vreamea ailalta” cand era totul la comun si ne uitam peste gard la vecinii bulgari, sarbi si unguri care in mod invariabil aveau mai multe (din orice) decat noi. (Oare?)

 

 Esenta este ca la momentul actual traim o adevarata epoca a snobismului si a spoielii ieftine, atenuata parca putin de criza actuala care i-a mai adus pe unii cu picioarele pe pamant. Pentru noi sunt mult mai importante marca, emblema, ambalajul, firma, bling-bling-ul, decat produsul in sine. Domeniul in care se poate vedea cel mai bine acest lucru este in primul rand cel auto, unde nu conteaza daca o masina are n+1 kilometri, e la a 5-a mana, a fost busita si data peste cap de 10 ori si umbli cu cablul de remorcare in portbagaj. Daca pe capota troneaza o emblema de marca “premium” toate acestea pot fi usor trecute usor cu vederea….

Pana la urma nu suntem singurii care dam dovada de snobism, este in general o trasatura a “latinitatii” (bine, mai degraba a celei sud-americane). Ahhh..si sa nu uit: indienii cred ca ne intrec la acest capitol! Si ai nostri si cei din India…

 

Snobismul, manifestandu-se plenar in toate aspectele cotidiene ale societatii romanesti, de la imbracaminte pana la pampers-ul copilului (care mai nou am vazut ca poate fi cu diferite imprimeuri), nu putea sa ocoleasca nici sectorul vinuri. Pentru majoritatea celor care beau vinuri scumpe pe la noi conteaza in primul rand ce scrie pe sticla, a cui e via, cat costa vinul si mai apoi (uneori chiar deloc) ce se gaseste efectiv in recipient.

A bea cu public un Premier Cru bordolez este clar un titlu clar de glorie, Sfantul Graal pentru unii….Un Premier Cru cum ar fi de exemplu un Lafite Rothschild. Dar ce ne facem ca sticla sare de 1.000 € ceea ce nu este tocmai la indemana « maselor » avide de etichete si cam fara eticheta. Si apoi mai sunt si pasionatii de vinuri, care in mod paradoxal si invariabil nu au niciodata bani sa cumpere vinul pe care si-l doresc, nestand in general  prea roz cu finantele (aici vorbesc mai mult in nume propriu).

In cazul acesta vin cu o solutie simpla, din ciclul “costum facut pentru Armani la Beriu”  (chiar se fac, daca nu ati auzit de localitatea respectiva). Nu scrie pe el Lafite, dar are legatura directa cu Lafite..:) Solutia este vinul din titlul postarii.

 

Acesta provine din cel mai sudic domeniu al vaii Ronului (pana la Mediterana mai sunt vreo 10 km): Chateau Mas Neuf. AOC-ul in care se gaseste producatorul mentionat (Costieres de Nimes)  a facut parte din Languedoc (geografic inca face), dar din 2004 este sub administrarea comitetul vinului din Valea Ronului, datorita in primul rand faptului ca vinurile se aseamana ca stil mai mult cu cele din aceasta zona. Producatorul s-a impus de ceva timp ca un etalon al calitatii in regiune, fapt confirmat si de numeroasele recenzii pozitive primite de vinurile acestuia, inclusiv de la celebrul Robert Parker care a atribuit si vinului de fata un scor de 89 p (asta pentru „punctisti”). Vinul este un GSM baricat, cupaj clasic  pentru sudul Vaii Ronului (Grenache 5%, Syrah 70% si Mourvedre 25%).

Dar sa revenim la oile noastre, adica la Lafite Rothschild. O sa ma intrebati ce legatura are vinul de mai sus cu celebrul Premier Cru din Bordeaux. Pai are si ca sa va dati seama va citez din fisa produsului:

 

„Vinification :

  • 20 à 30 jours de cuvaison après égrappage complet et foulage léger.
  • Fermentation à 30°C.
  • Écoulage à chaud en barriques d’un vin de grands crus classés (Smith Haut Lafitte, Lafite Rothschild, Pape Clément)
  • Élevage de 9 à 12 mois.
  • Embouteillage sans collage ni filtration après 2 à 3 soutirages.”

 

Ati prins fraza magica? Pe scurt producatorul cumpara baricuri folosite de Château-uri importante din Bordeaux (care sunt de cea mai buna calitate si care sunt folosite doar  o singura data) si face elevage-ul vinurilor proprii in ele. Sa va mai spun ca pentru vinurile albe se folosesc baricuri de la Yquem? 🙂

Asa ca pentru 6-7 € puteti avea parte de un vin care a petrecut intre 9 si 12 luni intr-un baric ocupat anterior de un Lafite Rothschild. E ceva de genul: “as close as you can get to a Lafite”. Tin sa mentionez ca am aflat informatiile de mai sus dupa ce am comandat vinul. Asa ca sa nu fiu banuit de “intentii”..:) Dar sa vedem cum arata acesta:

 

Costières de Nîmes CompostelleAspect (culoare): rosu inchis, cernelos, opac, cu evidente reflexii violet si o bordura subtire si usor apoasa spre margini

 

Nas: initial inchis cu note de condiment si pamant reavan are nevoie de aerare pentru a scoate in evidenta fructe negre de padure (mure, afine), apetisante dulceturi de cirese amare si visine plus ceva magiun de prune cu tente afumate. Un nas plin, palpabil, care evolueaza frumos, integrat cu piper negru, tutun, ierburi uscate si evidente (si clasice) note “meaty”, de carne de vita maturata.

 

Gust: Debuteaza cu un atac catifelat, dens, molcom, care curge lin, cu impresii puternic manifestate de gemuri de fructe, cirese negre si dulceata de visine. Corpul este mediu spre pronuntat, carnos, cu un alcool bine integrat in ciuda celor 14 grade, acoperind bolta palatina cu un val de muselina care ii ascunde in mod fericit latura serioasa, structurata.

Evolutia descrie in fundal linii usor condimentate, rezultate ale unui „lemn” perfect integrat, cu impresii lipsite de stridenta de cutie de trabuc, lemn dulce, alaturi de ceva ciocolata neagra, amestecuri de ierburi provensale (rozmarin uscat, cimbru, tarhon) si note animalice, de grajduri, piele si hamuri de cai. Aciditatea isi face evolutiv simtita prezenta, mai ales spre final, aducand cu sine o nota de prospetime care echilibreaza foarte bine senzatiile de fruct concentrat.

Finalul este marcat de tanini moi, supli care accentueaza in tuse usoare permanentul echilibru intre structura si suplete. Postgustul este prelung, cald, cu tanini rotunjiti dar prezenti initial, lasand apoi locul notelor de fructe supracoapte, vanilate si de coaja de paine, proaspat luata din vatra.

Per ansamblu un vin Foarte Bun, savuros, echilibrat, complex, perfect abordabil (dupa o prealabila aerare), dar care mai are in fata cativa ani de evolutie. A mers foarte bine cu niste frigarui de ceafa de porc, usor afumate, dar este in elementul lui langa o friptura de vita sau ceva miel, vanat. RPC-ul este iarasi unul Foarte Bun la cei 7 € cat a costat de pe Vinatis. Unde mai pui ca e posibil sa isi joace imaginatia feste si sa identifici si o nota de Lafite prin el. Placebo!

Despre un frate (sau sora) mai mare si mai complicata denumita in mod inspirat La Mourvache (este cupaj dintre Mourvedre si Grenache) vad ca a scris si Mona aici.

 

 

P.S. Apropo, apare si la noi pe site-ul La Chambre versiunea din 2005 la 85 de lei (deci aprox. 19 €), probabil la a treia mana de importatori si comercianti hulpavi. Daca mai punem si transportul intern probabil ca de banii respectivi se pot aduce trei sticle din Franta. No Coment! Asa e in tenis…

 

23 responses so far

23 Responses to “Cum putem bea Lafite cu 7€: Chateau Mas Neuf Compostelle Rouge 2007”

  1. berbecutioon 03 Sep 2012 at 11:27 AM

    De la punctisti: foarte bunul de data asta e mai bun sau mult mai bun decat foarte bunul de data trecuta care a fost mai ieftin?
    RPC-ul asta are doua componente: P si C. Cat face unul impartit la celalalt nu merita un paragraf in plus 😉

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Foarte bunul este foarte bun…nu cred ca are grade de comparatie.
    Care e diferenta dintre un CS de 82 de puncte si un Merlot de 83 de puncte? E mai bun CS-ul sau Merlot-ul ca are un punct in plus? :))
    Ca sa imparti ceva la ceva trebuie sa ai doua cifre sigure. Hai sa zicem ca pretul il iei de undeva (desi nici asta nu e sigur pentru ca sunt n comercianti cu n preturi). In schimb punctele alea le dai tu si sunt profund aproximative, in functie de o groaza de factori de la cum ai venit de la servici in ziua respectiva sau daca te-ai certat cu vreun vecin pe un loc de parcare pana la circumstantele in care ai baut vinul (adica unde si cu cine). Asa ca in cazul meu prefer sa aproximez RPC fara impartiri exacte relativ la alte vinuri similare si la ce preturi se practica pe piata.
    Nu zic ca si Bun, Foarte bun, etc sunt aproximative, doar ca marja de aproximare este mai mare. Nu cred ca pot aprecia un vin intr-o marja de eroare de 1 pct. De fapt cred ca nimeni nu o poate face, dar asta e o alta discutie.
    Vinurile sunt facute sa produca placere, iar placerea nu se cuantifica in cifre…:)
    Deci vinul de mai sus este Foarte bun si Ieftin dupa parera mea..:)

    [Raspunde]

  2. Ciprianon 03 Sep 2012 at 12:47 PM

    off, mai Mihai mai, acum imi dau seama de ce toata viata am urat cifrele si matematica :))

    Pai in curand, o sa spunem ca putem depista diferenta in calitate dintre un vin de 20 lei si unul de 21 lei 😀

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Eu am fost la profil de real de cand ma stiu, cu 10 ore de mate pe saptamana, olimpiade &stuff…
    Dar la vin cifrele nu prea au ce cauta. Sunt prea reci si inexpresive..:)

    [Raspunde]

  3. silvasanon 03 Sep 2012 at 9:50 PM

    CS de 82 pct sau M de 83 nu vor avea nici o sansa fata de misteriosul labirint stralucitor la laser intr o bodega cu carutze alegorice

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @silvasan, Deci ai prins exact ideea..:) Evalaurea vinului are o relevanta proprie si profund personala.

    [Raspunde]

  4. berbecutioon 03 Sep 2012 at 10:25 PM

    Normal ca e mai bun ala de 83 decat ala de 82, indiferent ce scrie pe eticheta. E de la matematica: 83>82.
    Punctele mele nu sunt deloc aproximative, termenii pe care-i folosesti tu, amintiti mai sus, sunt exact asa.
    Cand 90% din deja miile de vinuri baute sunt in plaja 80-85 de puncte, fii sigur ca poti deveni expert si in jumatati de punct.
    “Vinurile sunt facute sa produca placere”. Really? Care? Astea de 7 EUR? Credeam ca ciocolata are rolul asta. Data trecuta era un simplu produs cu o intreaga stiinta de mk in spate, acum e facut sa produca placere.
    Ideea ramane ca mi-e foarte greu sa inteleg ce vrei sa spui prin bun sau foarte bun. “Originalitatea” scalei tale o face sa aiba prea putine trepte. Presupun ca peste Foarte Bun nu mai e nimic, iar daca un GSM de 7 EUR a atins deja cota maxima, e grava situatia cand ne-om muta prin Bdx si cu cateva (macar) zeci de EUR mai sus.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Pfiu Mihai, pentru tine o sa definesc niste intervale de punctaj pentru calificative… esti mai taliban decat Parker cu punctele astea..parol!
    Daca tu poti sa faci diferenta la un punct între doua vinuri, tot respectul. Parker zicea ca nu poate…Esti prea “inginer” cu vinurile astea. Da corect, vinul este un produs cu marketing, cu o pveste in spate, dar rolul marketingului, al povestii este sa iti produca placere cand il bei…altfel de ce il bei? Ca sa vezi cate ii poti puncte are? Ce, suntem laborator de analiza?

    Peste Foarte bun exista Exceptional, se vede ca nu ai citit postul despre “punctaj”…:) plus ca mai sunt cele atat de bune încât nu le acord nici un calificativ. Ar fi un sacrilegiu…e drept nu mi s-a întamplat pana acum.

    [Raspunde]

  5. berbecutioon 04 Sep 2012 at 12:07 AM

    Ce-ti mai place sa vorbesti de astia care dau puncte 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, De rau chiar..:))
    Nu vorbesc, doar reactionez la atacurile talibanilor punctajului. Argumente sunt cu miile si de o parte si de alta si daca stam sa le luam (iar) pe toate la rand ne prinde dimineata…astea sunt discutii de pahar.
    Dar nu o sa imi uit promisiunea sa impart calificativele de mai sus pe intervale de punctaj…sa dau asa un aer de rigoare matematica (inutila de altfel) evaluarilor…:)

    [Raspunde]

  6. berbecutioon 04 Sep 2012 at 12:24 AM

    Vrei sa spui ca n-ai nimic in pahar acum? Eu sunt extaziat de un Chablis… foarte bun :))
    Mai toata lumea da puncte, cand vorbim de cei de afara. Dar daca tu ai facut vreun juramant secret peste care nu poti trece…nu ma mai bag, stau aici in Talibania si tac din gura.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Eu tocmai am terminat o FA de la Domeniile Coroanei Segarcea. Arata foarte bine pentru banii respectivi.
    Nu Mihai, nu am facut nici un juramant, doar ca nu sunt in stare sa zic 83 de puncte pentru un vin, mi se pare injurios de precis..:))
    Cei de afara dau puncte din motive de marketing, publicitate, consumerism si (auto)promovare. Plus un mimetism parkerian prost inteles…E posibil vreodata sa ma apuc si eu sa dau puncte dar in nici un caz pe scara Parker. Sa dai fix un numar de puncte unui vin mi se pare ca incorporeaza o doaza de fariseism…si nu te acuz pe tine de nimic, ma refer la fenomenul de ansamblu si la cei care l-au promovat in afara. Noi doar urmam trendul preluandu-l din afara.
    Ce mi se pare interesant este ideea care se vehiculeaza din ce in ce mai mult conform careia “nu esti un adevarat cunoscator, daca nu dai puncte” sau “blogger de vin = puncte”…ciudat. Eu vad punctele ca un fel de inregimentare intr-un trend consumerist pe care personal nu doresc sa o fac.
    Probabil si din spirit de fronda si cred ca as fi cel mai fericti daca toata lumea ar da puncte si eu nu. ..:))

    [Raspunde]

  7. berbecutioon 04 Sep 2012 at 12:52 AM

    De te-ar auzi si aia care prefera scala de 20, cu jumatati :))
    FA-ul ala era Prestige?
    Nu crezi ca e de preferat sa ramai de partea consumatorului, dandu-i niste repere mai exacte despre vinul respectiv in afara de notele de tei si lamaie? Cand te feresti de evaluari precise poti fi perceput ca un “laudator” de care e plina lumea romaneasca a asa zisilor scriitori de gen. Sau poate nu chiar acolo, dar macar o plasa de siguranta in fata producatorului care ti-a dat o bere saptamana trecuta 😉

    Asta e diferenta majora intre 73 de puncte si “bun”.

    Nu vreau sa te conving sa dai puncte, iti spun doar cum se poate vedea din afara.

    Partea cu fariseismul copiat de afara mi se pare de prost gust.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, De prost, de neprost, este o parere personala ca abordarea asta cu punctele tine mai mult de moda…daca unul dadea furnici de la 1 la 10 si prindea la public, sunt convins ca acum vorbeam de greieri…:) Si apoi cum orientezi consumatorul cand 83 p de al tine nu sunt egale cu 83 de p ale altuia?
    Putin ma intereseaza cum am percepe lumea. Cine citeste un post cred ca isi da seama daca imi place sau nu vinul respectiv. Fara nici o problema poti sa “ajustezi” si punctele in sensul pe care il vrei (daca il vrei) si lumea este plina de exemple in acest sens. Problema cu etica, caci despre asta vorbim de fapt, nu este daca dai sau nu puncte, este daca te pretezi sau nu la chestii de astea. Punctele sunt doar un instrument, nu tin loc de coloana vertebrala si nu te protejeaza in mod automat de acuzatii de gen…
    In plus nici nu tin sa fiu total impartial (chestie utopica de altfel)…fiecare are preferintele lui care se vad si daca dai si daca nu dai puncte. As putea spune ca sunt chiar mai usor de identificat “patern”-uri daca dai puncte…
    Si apropo de consumator, depinde cum iti privesti blogul: eu nu doresc sa ofer consumatorului o modalitate “instant” de a alege vinul la raft, ci mai degraba vreau sa il fortez sa citeasca, sa se documenteze, sa fie curios si sa descopere vinul. Numai asa se formeaza o piata ‘constienta” de consumatori de vin si nu o turma de oameni care cumpara “puncte’ si nu vinuri…

    Nu e , e “Elite”…de asta zic ca arata bine pentru segmentul respectiv…desi personal as ramane la SERVE, dar e chestie de gusturi. Nici asta nu e departe ca si calitate/pret.

    [Raspunde]

  8. berbecutioon 04 Sep 2012 at 1:19 AM

    Incearca Prestige, cred ca e cea mai reusita de anul asta in RO.
    Succes cu “fortarea”!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Da…sa stii ca imi trebuie..:)) O poti lua si ca defect profesional…
    Imi inchipui ca trebuie ca trebuie sa fie ceva deosebit. Unde am fost la restaurant nu aveau decat Elite, la 40 lei.

    [Raspunde]

  9. berbecutioon 04 Sep 2012 at 1:27 AM

    Prestige e 36 la crama. Se pare ca au aparut si cupajele rosii mult asteptate (si premiate pe-afara :P). Am in plan o fuga pe-acolo in urmatoarele zile.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Interesant…ultimele vesti de la ei e ca se lasase cu 24 de ore in arestul DNA pentru evaziune fiscala si rambursari ilegale de TVA din comertul cu cereale…sper sa nu aiba crama de suferit.

    [Raspunde]

  10. Florin Hanuon 04 Sep 2012 at 2:11 PM

    Multumesc pentru informatii, eu insa nu am reusit sa gasesc vinul la pretul specificat de tine, oricat m-am straduit sa caut tot la pret dublu l-am gasit pe vinatis: http://www.vinatis.com/12304-la-mourvache-2009-chateau-mas-neuf.html. In conditiile aseta nu stiu daca se mai merita cumparat din import, daca e sa ne gandim si la costul transportului.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Florin Hanu, Vinul despre care am vorbit mai sus este din 2007 si l-am gasit la reducere, pentru ca era destocaj (cred). Acum gasesti la 12 euro varianta 2009:
    http://www.vinatis.com/11830-compostelle-chateau-mas-neuf.html

    Cel de la La Chambre este 2005, deci cam scump pentru 2005, probabil ca nu au importa mai nou si le-a ramas pe stoc. Dar la noi nu se practica reducerile.
    La 12 euro plus 1.2 €/sticla trasnportul (daca iei 18 sticle) ar veni cam 58 de lei oricum mai ieftin ca la noi. Si retine ca vorbim de un vin 2009, care are potential de 5-7 ani in fata, nu un 2005 care ar cam fi acum de baut.
    Eu iti recomand sa urmaresti reducerile de pe Vinatis si sa daca vrei cea asemanator, la un pret mai bun,acum sa iei ceva cupaj GSM de la un producator de pe Valea Ronului sau ceva Languedoc…acum depinde si de gusturi

    [Raspunde]

    Florin Hanu Reply:

    @Dan Micuda, multumesc mult de recomandari.

    [Raspunde]

  11. Bogdanon 13 Nov 2015 at 12:43 PM

    Unde se mai pot gasi? Pe vinatis nu reusesc sa mai gasesc. Multumesc!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan, Nu cred ca il mai gasesti exact pe acesta, dar cu siguranta ai alte variante din zona.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply