Aug 27 2012
Cum facem un Chardonnay reusit?
Daca raspundeti din struguri inseamna ca inca mai credeti in Moc Craciun…:). Da, bineinteles si din struguri, dar si din multe alte “ajutoare” . Bine nu numai Chardonnay-ul se face asa, dar cum saptamana trecuta am vorbit numai de Chardonnay va promiteam in ultima postare ca o sa va spun si cum se face un exemplar reusit.
Inainte de a va prezenta procesul trebuie sa atrag atentia ca postul de fata nu este un minicurs de vinificare si nici nu am pretentii de oenolog. Pentru asa ceva trebuie pregatire si in primul rand ani intregi de experienta si experimente cu via si vinurile.
Ceea ce va prezint mai jos este o reteta clasica, un “shortcut” venit din partea unui producator de materiale pentru vinificare si este menit sa ofere in primul rand consumatorilor o alta perspectiva asupra procesului de vinficatie.
Deci conform CHR Hansen, producator de drojdii si bacterii pentru controlul fermentatiei prezent si pe piata autohtona, in primul rand trebuie sa ne decidem ce vrem, pentru ca avem doua retete, una pentru Chardonnay Baricat si una pentru „New Style Chardonnay” (adica mai fructat).
Sa incepem cu cel din urma, reteta arata asa (vedeti ca trebuie sa va hotarati de la inceput daca vreti si arome de unt sau doar pe cele fructate):
Pentru varianta baricata reteta suna asa:
Avem apoi aici si retete pentru:
- Fruit Bomb Rose 🙂 (suna cunoscut?)
- Fruit Driven Shiraz
- Classic Barrel Shiraz
- Bordeaux Blend (sic!)
- Classical Style Pinot Noir
- Complex Sauvignon Blanc
- Successful Sparkling Base Wine
Tot in portofoliul producatorului gasim drojdia inovativa, denumita PRELUDE, lansata in august 2010. Conform studiilor, folosirea acesteia are urmatoarele rezultate la nivelul produsului finit:
- Pentru Chardonnay folosit la vinurile spumante: arome de fructe tropicale combinate cu note de nuci conferind vinurilor o nota aparte
- Pentru Chardonnay si Sauvignon Blanc clasic: note de fructe tropicale bine coapte invelite in arome de caramel conferind vinului “an immediate ‘classy’ status” Sic!
- Penstru rose-urile din Cabernet Sauvignon si rosiile din Merlot, Grenache si Tempranillo: a noua dimensiune a complexitatii aromelor cu note de fructe de padure si caramel, “moving the wine immediately in the ‘high end’ category”. Suna bine nu?
Pe site-ul producatorului gasiti multe informatii interesante despre cum se pot folosi produsele proprii pentru a dirija o fermentatie catre obtinerea unui anumit gen de vin, cautat de consumatori.
Asa ca data viitoare cand mirositi un Rose „bomba de fruct” sau ceva fructe tropicale bine coapte in Chardonnay-ul din pahar, opritiva cateva secunde si multumiti specialistilor biologi si chimisti care au facut acest lucru posibil…:D
L.E.: Sa fim bine intelesi nu condamn pe nimeni pentru folosirea produselor de mai sus! Fiecare producator isi alege modul in care vor arata vinurile sale in functie de propria strategie de piata.
In plus ar fi chiar de dorit ca industria autohtona sa foloseasca cele mai moderne tehnici de vinificare, acest fapt crescand gradul de competitivitate al vinului romanesc la export, pe pietele dezvoltate, acolo unde genul acesta de produse sunt folosite cu succes de ani de zile. Nu putem concura cu vinurile straine folosind tehnici de vinificatie arhaice sau bazandu-ne pe inteventia divina. Chiar daca acestea sunt mai ieftine sau in cel de al doilea caz, gratuita.
Oricum, chiar daca suna “stiintific”, drojdiile de vin sunt selectionate din natura si reproduse in scop comercial pentru a asigura o constanta a calitatii vinului. In general toate vinurile premium din afara folosesc o combinatie de produse de acest gen pentru a ajunge la un stil si la un rezultat previzibil si constant. Varianta cealalta ar fi sa lasam natura sa isi faca de cap, ceea ce in viata reala, bazata pe bugete, cifre de vanzari si preferintele consumatorilor este o utopie.
Oricum exista chestii mult mai intruzive si cu impact mult mai mare asupra sanatatii consumatorului decat drojdiile de vin…dar despre ele o sa va povestesc alta data. Inca ma mai chinui sa le clasific in functie de gradul de pericol..:)
Foarte frumos! Sper ca postarea asta sa fie citita de cati mai multi consumatori! 🙂
[Raspunde]