Aug 22 2012

Revista presei de vin autohtone: Millesime Nr. 3

Published by at 10:00 AM under Altele,Diverse

 

De vreme ce George v-a pus ieri la curent cu noutatile din Vinul.ro va anunt ca mi-a ajuns si mie Millesime Nr. 3.  Mersi Geta si Bogdan

 

Asadar, iata ce am gasit (si pe alocuri am citit) la o prima rasfoire a revistei:

 

 • Revista MillesimeVerticala (1998-2008) cu Prince Matei de la Vinarte (nu are rost sa repet ca din pacate numaram pe degetele de la o mana vinurile de la noi cu care se pot face astfel de verticale)
 • Cateva sfaturi pentru alcatuirea vinotecii personale
 • Un interviu interesant cu Oliver Bauer pe care l-am citit dintr-o suflare si care este un “must” pentru toti fanii vinurilor Stirbey
 • Prezentare a celor de la Liliac insotite de note de degustare ale vinurilor care coincid in mare si cu parerile mele, exprimate aici
 • Cateva cuvinte despre temperatura ideala de servire a vinului (de citit mai ales de catre cei care cred ca stiu cum vine chestia cu “temperatura camerei”)
 • O prezentare pe larg a domeniului Gitton din Sancerre
 • Partea trei din serialului despre vin cu o categorisire binevenita a soiurilor de vin si partea a doua din serialul despre viticultura dobrogeana.
 • Un interviu cu Nae Caranfil (eu fiind fan declarat al filmelor acestuia il pastrez sa il citesc in liniste). Tot din categoria “A saptea arta” avem si o prezentare a intrepatrudnerilor intre pelicula cinematografica si doeniul vinului, cu cateva exemple de filme celebre (Godfather, Sideways, A Good Year, etc.).
 • Vin apoi vreo 4 pagini cu note degustare la noutatile din peisajul oenologic autohton (vinuri de la Crama Atelier, Villa Vinea, Avincis, Basilescu, Stirbey, Vanju Mare). Cu majoritatea sunt cam pe aceeasi unda, unele mi se par cam mari, dar pana la urma e o chestie de gusturi si tine cred si de faptul ca eu nu dau puncte. Deci probabil am o parere deformata despre acestea…:)
 • Pentru cei care au chef (si timp) de joaca avem doua review-uri interesante ale unor boardgame-uri ce au ca tema principala vinul:Vinhos si Grand Cru. Eu din pacate gasesc rar persoane cu care sa ma pot bucura de o sticla de vin bun, dapoi sa mai gasesc si parteneri pentru jocuri de « specialiatate » ..:(
 • O scurta prezentare a asocierii fericite dintre Sauternes si Fois Gras plus o pledoarie pentru turismului oenologic la crama Wine Princess, (pe care o  am si eu pe lista cand ajung in zona) si la  Dragasani, la Avincis, despre am scris deja, avand ocazia sa ii vizitez fiind mult mai aproape de mine. Si pe care oricum i-as revizita cu placere ori de cate ori m-as nimeri prin zona. Ah sa nu uit si de scurtele CV-uri a patru chef-i celebri (lipseste Ducasse..:)
 • In rest, cateva sugestii de „wine accesories shopping”, despre ceva suporturi de depozitare a vinului, cosuri de picnic si solutii frigorice de pastrare (aici avem o brosura cu preturi)
 • “Finit coronat opus”: colegul George Mitea ne impartaseste despre inceputurile pasiunii de a scrie despre vinuri si bineinteles ne face apologia superioritatii vinului in fata berii (asta dupa ce ne ataca saptamanal cu review-uri la bere pentru care isi face insa o tusa de  “mea culpa”). Ce sa fac…eu nu empatizez deloc cu subiectul bere. Nu cred ca am baut 10 beri pana acum in toata existenta mea efemera..:)

 

Cam atat.. Hai ca am descris revista ca la o recenzie de facultate, dar oricum sunt multe info interesante pentru pasionati in paginile acesteia si  va las sa le descoperiti fiecare. Lectura placuta!

 

2 responses so far

2 Responses to “Revista presei de vin autohtone: Millesime Nr. 3”

 1. George Miteaon 23 Aug 2012 at 12:58 PM

  Hm, ar trebui sa gusti berile pe care le recomand eu! 🙂
  Ti-ai schimba parerea.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, Deci incerci sa ma convertesti..:)) Am tot incercat dar degeaba…nu relationez cu lichidul. Mi-au placut unele prin Belgia nefiltrate, dar la noi ioc… Ah si mai erau unele in Cehia care erau facute “in house”l la subsolul restaurantului/carciumii care iar erau misto.

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply