Jul 27 2012
Generic si de vara: Caloian RheinRiesling 2011
Avem de a face cu o noua intrare in portofoliul celor de la Oprisor, pe gama Caloian: un alb sec obtinut pe baza soiului Riesling de Rhin (in limba lui Goethe: RheinRiesling). In utlima vreme observ este “trendy” pentru producatorii autohtoni sa schimbe Riesling-ul Italian din portofoliu cu cel de Rin, considerat a fi mai la moda (bine si calitativ superior). In plus se spune ca este un soi care exprima foarte bine terroir-ul unde este plantat. Ramane doar problema daca acesta intalneste la noi conditiile ideale de exprimare pentru a obtine vinuri reusite.
In plus, pentru consumator exista varianta alegerii “originalul”, adica a unui Riesling din zona Rinului (ca de aia ii zice soiului Riesling de Rin) care la ora actuala (dupa o bula a preturilor inregistrata in secolul 19 cand rivalizau si chiar depaseau vinurile frantuzesti) se gasesc la preturi destul de abordabile, chiar si pentru puterea noastra de cumparare. Asa ca acum chestia asta cu Riesling-ul de Rin de pe la noi o vad mai mult ca o moda si un moft, decat ca un demers valabil.
Mai degraba as vedea incurajate soiurile autohtone, multe dintre ele cazute in uitare si dizgratie, decat incercarea de a mai grefa inca un soi international pe terroir-ul autohton. In fine…Vinul l-am incercat in cadrul programului “Vara in alb”, impresiile sunt urmatoarele:
Aspect (Culoare): Galben pai, deschis, cu nuante usor verzui-brune, clar si proaspat.
Nas: intensitate medie, corect, direct, pur, simplu, cu tente preponderent florale si cu aspecte evidente de fructe exotice,ceea ce ii imprima un caracter usor dulceag, de fagure de miere. Undeva in fundal mai avem ceva “Stone Fruits” (caise, piersici) usor supracoapte, iar in paharul gol, asociat probabil si unui grad ridicat de autosugestie proprie, parca adie un iz de aur negru rafinat. Stati linistiti ca nu banuiesc vinisorul de fata de tipicitati atipice tineretii pe care o etaleaza. Doar sunt curios daca au mai simtit si altii asa ceva…
Gust: Atac usor, light, usor citric cu gref alb si note florale. Apar aceleasi note dulcege de fructe exotice si de piersica parguita din nas care ii confera un caracter abordabil, placut si bineinteles popular. Vinul evolueaza lejer, subtil, cu o aciditate evidenta (in primul rand datorita corpului usor), dar integrata si care da bine vara pe caldura. Postgustul este mediu, in aceleasi note proaspete, usor dulci-acrisoare si cu o tusa “cool” de mineralitate.
Per ansamblu avem de a face cu un vin Bun, corect, modern, lejer, de vara care nu prea are multe in comun cu un RheinRiesling autentic si care imi cam aminteste in mod flagrant ca stil de Zinfandelul vinificat in alb, un succes de casa anul trecut mai ales prin originalitatea ideii (apropo vad ca l-au scos iar). RPC-ul este Acceptabil daca il gasiti in jur de 20 de lei (pe net) si capata prefixul “in” in fata daca va bate gandul sa il luati de prin Real sau din alte parti cu 35-40 de lei (nu mai stiu exact cat era).
Una peste alta un RheinRiesling care putea fi la fel de bine Sauvignon Blanc, Chardonnay, Zinfandel in alb, sau orice soi alb, usurel si cu cu aciditate mai ridicata vinificat in maniera moderna. Ii apreciez pe cei de la Oprisor ca nu l-au trecut direct in gama “La Cetate” (cu Miracole sau Nemiracole) si nu i-au trantit in consecinta un pret de 40 lei/sticla, asa cum au procedat altii de pe la noi inca de la prima recolta, sarind calul cu niste preturi peste cel mentionat mai sus. Probabil ca in viitor, pe masura ce viile se maturizeaza si confirma o imbinare fericita cu terroir-ul lor se va face mutarea, dar e bine ca s-au abtinut anul acesta.
Ahhh..si inca ceva: mi-au placut design-ul si prezentarea etichetei (cumva tot marca George Moisescu?) care insufla asa un aer “vintage”, nemtesc, muncitoresc, serios si care m-a facut ca de data asta sa ma abtin sa intreb ce cauta inca un soi international (cu denumire in consecinta) pe o gama branduita pornind de la un concept (obicei) profund romanesc. Mai direct: ce legatura are Caloianul romanesc cu Rheinriesling-ul nemtesc? Puzzled…
Eu il gasesc un vin exceptional pentru caldurile de acum. Nu foarte alcolizat (12,5 ) , intreadevar lejer, cu un gust foarte bun. Are un “defect” major : se bea mult si vesel. Cel care-l poate depasi (in zona de RR) ar fi doar Lacerta, care e de 14 grade si in cu totul alta zona de pret. Felicitari Liviu Grigorica !
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 27th, 2012 at 10:20 AM
@Razvan Stoenescu, Este…..un vinisor corect, de vreme calda, reusit din acest punct de vedere. Incearca si Zinfandelul.
Lacerta nici nu se compara ca pret…este peste dublu din ce stiu eu. Eu as merge cu ochii inchisi pe cel de fata, mai ales ca diferentele nu cred sa fie sesizabile.
[Raspunde]
Cel mai non-riesling vin din lume. Iar pretul de (aproape) 40 de lei este de exemplu in…Cora.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 27th, 2012 at 12:25 PM
@berbecutio, Vinul e bun, doar ca nu are tipicitate…nici nu poti sa ii ceri foarte mult. Arata-mi tu mie Riesling de Rin de la noi cu tipicitate sau care sa se compare cu cele nemtesti? Ca la preturi stam peste ei la unii producatori
Cu pretul e discutia clasica…ce ziceam si eu mai sus, la 40 lei e inacceptabil, la 20 de lei merge ca vin de “quafing”..:)
[Raspunde]
boris Reply:
July 29th, 2012 at 9:46 PM
@berbecutio, iti recomand sa cumperi vinuri si din magazinele specializate, preturile sunt f decente si nu exista riscul ca vinul sa fie deteriorat( in caz contrar vei sti pe cine sa tragi la raspundere )
[Raspunde]
Dan, cu Zinfandelul sunt prieten din primavara, de la lansarea la GoodWine. Mi-a placu si-mi mai place, insa la 38-40 grade de afara, parca tot un RR ar fi mai bun, mai ales ca nu poti manca decat branza si legume acum.
Pretul de 40 lei indicat de Mihai/Berbecutio la care vin se refera ? La RR-ul Caloian sau Lacerta ? Stiu ca preturile vinurilor Lacerta sunt cam ” in pod” , insa si RR-ul lor e extrem de bun.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 28th, 2012 at 3:41 PM
@Razvan Stoenescu, Eu Zinfandelul de anul asta nu l-am prins inca…cel de anul trecut era era perfect de vara.:
http://www.provin.ro/2011/05/21/un-exercitiu-de-stil-caloian-zinfandel-alb-2010/
Cred ca Mihai se referea la pretul pentru Caloian, (prin Cora, Real se cam sare calul la preturi pe gama Caloian)…
Lacerta sunt in stratosfera, nu cred ca aiba ceva sub 40 de lei nici la crama..:))
[Raspunde]
[…] spuneam ca a devenit foarte „trendy” pe la noi in ultimul timp. Eu personal, asa cum spuneam si aici, il vad ca pe inca o incercare de a face un vin pe care altii il fac mult mai bine decat noi […]
Noul meu profil de socializare,
sper sa va placa, poate sunteti interesati de ceva 😉
http://www.irezistibil.ro/index.php?page=view_profile&id=176651
[Raspunde]
[…] de lipsa de tipicitate, consumandu-se cu placere. Vinul Cavalerului Riesling 2012 de la SERVE sau Caloian RheinRiesling de la Oprisor sunt doua exemple de vinuri corecte in acest […]