Jul 10 2012

Un Sauvignon “mare”: Avincis Sauvignon Blanc 2011

Published by at 11:42 PM under 2011,Alb,Avincis,Bun,Dragasani,Sauvignon Blanc


Caldura mare, monser! Tocmai buna pentru ceva rece, crocant, proaspat, menit sa alunge setea. Intr-un cuvant un Rose! Ahhh…scuze, un Sauvignon Blanc. Asa ca mi-am adus aminte de sticla cu care am plecat de la evenimentul despre care v-am povestit aici.  Da, stiu, nu e frumos sa vorbesti despre cadourile primite, dar in cazul de fata, cu scuzele de vigoare ca nu m-am putut abtine, o sa imi sacrific (inca o data) principiile pe altarul cunoasterii consumatorilor…

De ce un Sauvignon “mare”? Pentru ca provine din “Gros Sauvignon”. Pentru cine nu stie exista cam doua feluri de Sauvignon Blanc: Gros Sauvignon” si „Petite Sauvignon”. De data aceasta varianta mica („Petite”) este mai inzestrata din punct de vedere al complexitatii si aromelor, fratele lui mai mare fiind privit mai cu circumspectie. De ce? Din simplul ca motiv ca fiind mai mare (si implicit cu productie mai ridicata la hectar), vinurile obtinute din acesta se prezinta usor mai diluate si mai lipsite de structura.

 

Nu ar fi interesant sa vedem scris pe etichetele de vin de pe la noi ce fel de Sauvignon a intrat in componenta vinului? Dar sa nu fim mai catolici decat Papa; nici prin afara nu o sa gasiti asa ceva decat la producatorii care se respecta si vor sa scoata in evidenta calitatea vinurilor proprii. Si apropo, din ce stiu eu (corectati-ma daca gresesc) Gros Sauvignon se mai intalneste pe etichete si sub denumirea Sauvignonasse. La noi cele doua soiuri se intalnesc prin podgoriile din Dragasani, Stefanesti, Transilvania, etc., si pun pariu ca unii producatori habar nu au ce fel de Sauvignon au „in curte”.

 

Avincis se respecta si face aceasta distinctie, in portofoliul lor existand varianta de fata, obtinuta (iar „din ce stiu eu”) din Gros Sauvignon si proaspatul imbuteliat „Cuvee Petit” obtinut din fratele acestuia mai mic, asa cum sugereaza si numele. Si permiteti-mi sa ma antepronunt, ca tot se poarta in ultimele zile: acesta din urma mi se pare clar mai reusit.

Dar nici cel de fata nu dezamageste:

 

Aspect (Culoare): Galben, clar, stralucitor, cu nuante proaspete, crocante, verzi, ca o coaja de lamaie partial coapta, care pastreaza inca tente usor verzui

 

Nas: Curat, tipic, parca usor reductiv in deschidere, cu intensitate medie de agrise, corcoduse verzi, citrice acre (lime, gref galben) si tipicitate specific pisiceasca evidenta. Un nas corect, dar  unidimensional, simplu si direct.

 

Gust: atacul este cumva potolit, rotund chiar cu o usoara corpolenta, probabil de la nivelul alcoolului de 13, 3% dealtfel bine integrat. In evolutie apar note verzi, citrice cu o aciditate cam mare si aparuta pe neasteptate, conferindu-i o senzatie pasagera de iesire din corp. Evolutia este aproximativ liniara (daca facem abstractie de intrarea brusca in scena a aciditatii) cu un final scurt spre mediu, in aceleasi note acide, cu tente usor minerale, citrice care ii confera prospetime, mai ales in contextul climatologic de fata.

 

Per ansamblu un vin Bun, cu un plus de aciditate in evolutie care pe fondul caldurii  actuale poate reprezenta chiar un plus. Fara veleitati deosebite si evolutii alambicate, un vin vioi, direct si corect realizat. RPC-ul este Slab spre Acceptabil, la cei aprox. 35 de lei la care il gasim in comert fiind cam scumput pentru ceea ce ofera. Inca o data imi reafirm inclinatia spre nou imbuteliatul Cuvee Petit (un sfert a fost fermentat si maturat in baricuri frantuzesti timp de 6 luni) care ofera un plus de complexitate, sobrietate si constructie. Pretul nu il stiu, dar sigur (si normal) va fi mai mare decat al variantei de mai sus.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply