Jul 05 2012

Un sauvignon « sauvage »: Vinarte Sauvignon Blanc 2011

Published by at 6:15 AM under 2011,Alb,Bun,Sauvignon Blanc,Vinarte

 

Expresia “Sauvignon sauvage” ar trebui sa fie un pleonasm. Cel putin daca analizam originea etimologica a celor doua cuvinte. „Sauvage” ca „sauvage” ca vine din franceza si e cam unanim acceptat si cunoscut. Plus Sauvignon care vine aproximativ din aceeasi radacina a cuvantului: practic denumirea “sauvignon” provine de la termenul frantuzesc “sauvage”, adica salbatic, in traducere libera.

De cand a devenit insa soi international Sauvignon-ul nu prea face cinste numelui, eu personal negasind nimic „salbatic”, mai ales in variantele New World (de exemplu Chile sau Noua Zeelanda) incarcate cu arome foarte “domestice” de fructe exotice si citrice dulci. Probabil cele frantuzesti, cu un caracter mineral, auster si mai sarace in arome olfactive sa mai pastreze ceva note „sauvage”. In fine. De unde toata aceeasta discutie etimologico-lingvistica? De la un vin bineinteles…

 

Ciudat este faptul ca nu este un vin cu renume, este un „amarat” de vin de supermarket care nu poarta nici macar eticheta brandului producatorului (Castel Starmina, presupun) fiind probabil imbuteliat pentru Carrefour. In consecinta prezentarea este ca vai de ea, cu o eticheta desenata parca de niste elevii de ciclul primar dupa o ora de istorie medievala sustina de un profesor suplinitor intr-un oras pierdut prin Baragan. „Realizare” se vede din poza atasata.

Vinul are caracteristicile tehnice mentionate pe contraeticheta (alcool, an productie, DOC, etc.) similare cu ale Sauvignon-ului Castel Starmina de la Vinarte. Din ce imi aduc din degustarea de la targ parca si cele organoleptice sunt cam la fel, existand sanse mari, in opinia mea sa fie acelasi vin. Oricum diferenta de pret dintre ele nu este foarte mare, cel de fata fiind la aprox. 12 lei si Castel Starmina la 14,5 parca. Vinul nu se regaseste nici pe site-ul producatorului, ceea ce imi intareste judecata de mai sus cum ca ar fi un lot imbuteliat pentru Carrefour. Sau nu l-am mai remarcat eu prin alta parte…In fine:

 

Aspect (Culoare):  Corect, tipic, galben cu straluciri verzui

 

Nas: Intensitate medie cu note interesante, ierbos-florale ceva de genul flori salbatice de padure, de camp (margarete, soc, tei, etc.) plus note verzi de mere padurete, agrise si ceva pi de chat in fundal. Toate cele de mai sus invoca puternic un peisaj forestier, inclusiv pi de chat s-ar putea sa nu fie chiar de „chat”. Puteti sa ziceti de arici sau caprioara…:) Nu va ganditi ca are cine stie ce complexitati deosebite, este simplu,cu arome aranjate paralel, evidente si destul de directe. Si ciudat, acest fapt accentueaza ideea de „sauvage”….

 

Gust: Atacul este usor, light cu aciditate marcanta, usor bruta si iesita un pic din corp. Corpul este rotunjit, spre mediu,  insotit de note florale similare celor din nas, cu agrise si corcoduse verzi compensate intrucatva de ceva note usor dulcege. Alcool (13%) corect integrat. Spre finalul evolutiei apar brusc note usor amarui, astrigente, care insufla un usor caracter dezechilibrat, cu aspecte apoase, diluate. Dar este un dezechilibru usor salbatic, adica tot „sauvage”..:) Finalul este scurt spre mediu cu aceelasi note amarui-acrisoare, de fructe salbatice.

 

Un vin Acceptabil spre Bun, aspru, direct, cu aspecte “sauvage”. Si prin asta surprinde usor, intr-o lume incarcata de drojdii si tehnici oenologice care ne ofera vinuri „complexe”, incarcate cu nenumarate arome care se intrepatrund adesea inutil si alambicat.  Vinul beneficiaza de asemenea de un RPC Foarte Bun la cei 12 lei, cat costa.

 

Daca iau in considerare ca 2011 a fost un an bun pentru vinurile albe pot presupune ca acest fapt s-a reflectat si in gamele mai „abordabile” ale producatorilor de pe la noi. Acest lucru se vede si la Vinarte, in cazul vinului de fata. Si desi in general nu prea ma omoram eu dupa Sauvignon-ul lor din gama Castel Starmina, cel de fata este salbatic de interesant….

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply