Jun 28 2012
Un rose controversat: Nachbil Rose 2010
Despre vinul de fata am auzit numai de rau..si inainte si dupa ce l-am baut. Ca e praf, ca la degustari a primit 60 de puncte (relatare de la fata locului), ca e sub orice critica, etc… Despre producator (am scris deja despre el aici) iar sunt impartite parerile: ca e scump, ca are probleme cu (unele) vinuri, ca vinde la vrac, ca etc. etc., etc. Probabil ca nu are buget prea mare de marketing si comunciare ca sa mai “indulceasca” din atitudini si in plus nu cred ca este foarte bine privit nici de colegii de breasla, HORECA si alte persoane interesate din industrie..:) Ma refer aici la colegii sai de breasla, nu ai mei..:)
Sa zicem ca eu as fi de partea buna a parerilor, pur si simplu pentru ca nu am intalnit pana acum vinuri “praf” de la Nachbil (aici il includ si pe cel despre care o sa vorbesc in continuare, dar in acelasi timp nu exclud ca ar exista asa ceva) si in plus imi place si filozofia acestuia de a face vinuri cu minime interventii si in legatura directa cu terroir-ul. Si in plus cred ca avem nevoie de mult mai multi Johann Brutler-i in Romania. Chiar si asa cu vinuri praf, preturi mari si lipsa de comunicare cu industria de specialitate..:)).
In fine, despre vin: este un rose demisec de 11,5 % alcool din zona Beltiug, DOC Dealurile Satmarului. Observam nivelul de alcool redus datorat probabil atat climei mai reci din zona respectiva cat si restului de zahar.
Aspect (Culoare): un rose mai inchis, gen cireasa de mai
Nas: Intensitate medie, rotunjit, cu arome clasice, usor dulcege, de fructe rosii de padure (zmeura, fragi) si capsuni plus ceva note usor lactice in fundal. O idee alcolizat la deschidere.
Gust: atacul este rotund si se dezvolta initial pe fondul un corp destul de pronuntat pentru un rose (mie imi plac variantele mai light si crocante) ceea ce ii confera o tenta de fad si plafonat. Este salvat insa de o aciditate surprizator de vioaie, tocmai atunci cand crezi ca asa va evolua pana la final, care intra insa cam brusc in scena alaturi de note usor astringente. Aromele evolueaza in aceasi zona ca si nasul, de fructe de padure parfumate si ceva note lactic-onctuoase pe fondul unui rest de dioxid care mai elimina din senzatia de greutate si corpolenta din atac. Finalul este usor acid si amarui, insotit de note fructate, dulcege, satioase si cu o remanenta medie, surprinzator de lunga, incalzind usor palatinul.
Un vin care porneste greu, incet, “clumsy”, dar care este salvat pe parcurs de aciditate si restul de CO2, terminand ciudat de lung, serios si fructat pentru un rose. Nu pot spune ca ma omor dupa acest gen, dar cu siguranta nu este un vin slab. L-as cataloga, din punctul meu de vedere ca fiind Acceptabil spre Bun. Probabil ca RPC mi s-ar parea intradevar Slab la cei 30-35 lei prin magazinele online.
Pe scurt, vinul nu are nimic, este un rose ok, nu m-a dat pe spate, dar categoric nu este de 60 de puncte. Nu exclud faptul ca este posibil sa existe si variante compromise datorita insuficientei stabilizari. Din ce stiu producatorul are un stil mai „light” de interventie in crama si filozofia lui favorizeaza vinurile bio. De aici pot aparea probleme datorate in primul rand distributiei de pe la noi. (vinul de fata, trebuie sa precizez, a fost adus direct de la crama). De exemplu si la Rotenberg mai exista plangeri de acest gen la vinurile de prin hypermarketuri si cred ca din aceleasi cauze datorate stilului de vinificare (artizanal, fara filtrare, etc.) si conditiilor de distributie de pe la noi. Sunt ceva asemanari intre cei doi producatori, desi probabil nu impartasesc chiar aceeasi filozofie. Din punctul meu de vedere fac insa parte din aceeasi categorie: a producatorilor mici, artizanali, pasionati de ceea ce fac si care vor sa te atraga la crama prin povestea vinurilor pe care le fac. Lipsa acestora din peisajul oenologic romanesc o deplang de cate ori am ocazia.
P.S. Mai am acasa un Riesling de Rhin de la acelasi producator care a indurat conditii mult mai dure de transport si depozitare (provenit pe filiera clasica a distributiei). Cred ca o sa il deschid in curand, cu un amestec cu curiozitate si temere (mai ales in viziunea celor pe care le-am prezentat aici). Va tin la curent..:)