May 14 2012

Din capitolul “Alte produse vini-viticole”: 2Grade Must Partial Fermentat… Rosu!

Published by at 11:12 AM under Dulce,Oenoterra,Rosu

 

Nu stiu daca produsul de fata se incadreaza la categoria vin, parerea mea este ca nu, dar fiind obtinut din struguri si fiind un “precursor” al vinului il putem incadra la capitolul oenologie. Primitiva..:)

Din ciclul „Ce faci daca te loveste, brusc si cumva nefiresc pentru luna mai, pofta de suc de struguri nefermentat (adica de must)?” va prezint o varianta de scapare. De fapt doua, dupa cum se va vedea mai jos!

 Cum personal nu “savurez” sucurile asa zis naturale de prin comert, optiunile s-au limitat in cazul meu la produsul celor de la Oenoterra denumit „2Grade Must Partial Fermentat”. Cat de partial? Pai spune denumirea: pana la 2 grade alcool. Si asa cum sta bine unui produs oenologic (fie el si si fortat incadrat la acest capitol) exista variantele in Alb si in Rosu.  Alb incercasem cu alta ocazie, asa ca de data asta m-am oprit la Rosu…9,2 lei din Auchan.

 

Nu cred ca se preteaza la prezentarea clasica a unui vin, este doar o licoare care are insa cu certitudine mai multe legaturi cu strugurii  decat sucurile ce clameaza pe etichete acest fapt.

Daca ar fi sa descriu produsul, sa zicem ca are vagi arome fructate (fructe rosii in special: capsuni, zmeura, fragi) pe langa clasicul miros de strugure al mustului. Bineinteles cu rest de dioxid (chiar scrie pe sticla produs sub presiune, max. 2,5 atmosfere) si in cazul sticlei de fata cu un usor defect de dop (care era usor putrezit), fara a afecta insa peste masura calitatile organoleptice ale produsului in sine, exceptand un usor iz de zeama de varza pe care il lasa in gura, dar acesta cred ca poate fi atribuit in parte fermentarii partiale.

 

Pe scurt, nu este chiar ceea ce bem toamna direct de la “sursa” (adica de la presa de struguri), dar la ora actuala, in luna mai, cand via nici macar nu a inflorit, ce sa mai vorbim de struguri, este cea mai buna varianta alternativa. Asa ca aviz amatorilor de pofte subite si femeilor insarcinate (atentie cu alcoolul de 2%). Plus ca la 9 lei gasiti o groaza de licori (sa le zicem vinuri) indoielnice si nu prea stiu nici unul demn de remarcat. De fapt a remarcat Ciprian unul chiar zilele acestea.

 Daca va da mana, ar mai fi varianta a doua, de care faceam vorbire in deschidere: cumparati struguri de masa si ii stoarceti acasa. Dar ar fi pacat, deja fortati nota si nu stiu cu ce rezultate (din toate punctele de vedere imaginabile) s-ar putea  finaliza operatiunea de mai sus…

 

Dupa cum aminteam mai sus, am incercat mai de mult si varianta pe Alb, pe care v-o recomand mai mult decat cea pe rosu, pentru ca scapati de aromele (cam ciudate) de fructe si de izul de zeama de varza, pe care cel Alb nu l-a prezentat (din ce imi aduc aminte). Ramaneti asadar doar cu strugurele, rezultand o apropiere parca mai naturala de “realitatile” autumnale ale culesului viei.

 

P.S. Nu ar fi interesant sa il „uitam” vreo cateva zile desfacut prin casa sa vedem cum evolueaza fermentarea si sa ne jucam putin de-a vinificatorii? Apoi sa ii mai punem si ceva aschii de stejar de la vreun scaun de prin casa (cautati-l pe cel mai nou) si sa il lasam vreo sase luni la “elevage”..:) Eu zic totusi sa va stapaniti instinctele; scrie si pe eticheta: “A se consuma in termen de 24 de ore dupa deschiderea sticlei”.… E pericoloso sporgersi..:)

.

6 responses so far

6 Responses to “Din capitolul “Alte produse vini-viticole”: 2Grade Must Partial Fermentat… Rosu!”

 1. George Miteaon 14 May 2012 at 11:20 AM

  Sati linistit, are suficienti sulfiti ca sa nu mai fermenteze in veci. Singului lucru care o sa se intample dupa 24 de ore este disparitia dioxidului de carbon si odata cu el a oricarei firave placeri in consumul acestei treburi. Am baut si eu inventiile celor de la Oenoterra, si sincer sa fiu la o tarta de fructe, la un buget redus, mai bine asta decat un Angelli cu aroma de piersici.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, Mda, zice ceva si de sulfiti pe eticheta…data viitoare fac experiemtnul de curiozitate; de data asta am avut pofta.
  Corect si Frizzante-le sunt corespunzatoare la banii respectivi, vad ca in jurul meu face “furori” rose-ul, dar personal nu am incercat pana acum decat varianta pe alb.
  Seria cu Cashmere, parca tot a lor e? (TR e chiar ok pentru chestii mondene presarate cu invitati doritori de putin dulce..:)

  [Raspunde]

 2. George Miteaon 14 May 2012 at 12:08 PM

  Aceeasi. Sunt de apreciat ca au drumul lor, bazat pe..hm…bule. Dupa cum vezi fac toate minunile:)

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @George Mitea, Da, sunt un fel de “atelier” de produse cu bule…
  Cel de mai sus e chiar “funny”, mai ales daca il incerci in afara sezonului oficial de mustuiala..:)

  [Raspunde]

 3. berbecutioon 14 May 2012 at 2:01 PM

  Domnita Ruxandra Merlot – Mare Medalie de Aur anul trecut. Fara bule. Pana maine sper sa am si confirmarea ca exista cu adevarat.

  [Raspunde]

  Dan Micuda Reply:

  @berbecutio, E, noi vorbeam de chestii pamantesti nu de OZN-urile ce apar pe la concursuri.
  Tocmai ce am citit la George ca Vincon a luat o medalie de aur la Bruxelles cu o TR din 1989….
  Asta e din categoria: Sa mori tu…:)))

  [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply